Annonce
Holstebro

To ud af tre børn fra Trekanten går ikke i SFO

Hovedparten af danske børn går i SFO om eftermiddagen. Det gælder dog ikke de tosprogede elever, som med den nye skolestruktur har fået længere vej til skole. På Rolf Krake Skolen går 32 børn i 0.3. klasse ikke i SFO, heraf udgør 71,9 procent børn med bopæl i Trekanten. Arkivfoto
Skolebestyrelsen i Holstebro by er bekymret over et stort frafald af tosprogede i SFO'erne og kæder det sammen med, at kommunen har fjernet den gratis bustransport mellem skolerne og Trekanten.

Holstebro: Skolerne i Holstebro by oplever "et markant frafald af specielt tosprogede børn" i deres SFO'er, og det får nu den fælles skolebestyrelse for Rolf Krake Skolen, Sønderlandsskolen og Nørre Boulevard Skolen til at rette henvendelse til udvalget for børn og familie.

- Vi er bekymrede for den fremtidige integration. Muligheden for integration er meget bedre, hvis vi har det, der hedder fritid med. Her tænker vi ikke alene på det rent sociale, men også på den sproglige stimulation. Den bliver meget tydeligere, når de går med dansk talende børn to timer hver eftermiddag fremfor kun i skolen, hvor 70 procent af tiden er tavleundervisning, siger Casper Hansen, der er nytiltrådt formand for skolebestyrelsen i Holstebro by.

Ifølge Rolf Krake Skolens egen opgørelse går 32 elever fra 0.-3. klasse aktuelt ikke i SFO. Heraf har 23 af dem bopæl i Trekanten, hvilket vil sige to ud af tre. Sønderlandsskolen har ikke en tilsvarende opgørelse, men oplyser, at syv børn fra Trekanten er udmeldt af SFO'en i løbet af skoleårets tre første måneder.

Hvad oplever bestyrelsen er årsagen til frafaldet af de tosprogede?

- Vores fornemmelse er helt klart, at det skyldes den manglende hjemtransport til Trekanten, siger Casper Hansen.

Da Holstebro Kommune lukkede Sct. Jørgen Skole, der havde udviklet sig til en ghetto-skole, og spredte de tosprogede børn på flere skoler, blev der de første to år indsat gratis busser for at lettere overgagen og give børnene et incitament til at vælge SFO i tilknytning til deres skoler, så de kunne profitere af de fællesskaber, der blev etableret i skoleregi, i deres fritid. Den service er ophørt fra august.

Annonce

Nørre Boulevard har flest SFO-børn

Forvaltningen mener dog ikke, at man med sikkerhed kan fastslå, om frafaldet at tosprogede skyldes lukningen af busruter og henviser blandt andet til, en stor del af Trekantens børn, der ikke er tilmeldt i SFO, er børn som er udmeldt tidligere end busrutens ophør, ligesom en større andel børn, som har gået i SFO som led i deres førskole, ikke er fortsat i forbindelse med deres skolestart.

Men I kan vel heller ikke med de tal, I har lagt frem til udvalget, dokumentere, at frafaldet ikke skyldes lukningen af busruterne?

- Nej, vi kan ikke afvise, at der er noget omkring busserne, og det ville også være fjollet med de meldinger vi har fra SFO’erne, men det kan være svært at sige noget entydigt om hvorfor, og om det er et markant fald, siger skolechef Thomas Born Schmidt, der har svært ved at forklare de udsving, der er år for år på den enkelte skole.

Set over de seneste tre år har frafaldet typisk ligget på tre procent i skoleårets første måneder. På Nørre Boulevard Skolen går 87,5 procent af eleverne fra 0.-4. klasse aktuelt i SFO. For Sønderlandsskolen og Rolf Krake Skolen er det tilsvarende tal henholdsvis 80 og 84,4 procent.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce