Annonce
Holstebro

To nye minkfarme smittet: 17 andre ryger med i faldet

Tirsdag er yderligere to minkfarme i Holstebro Kommune konstateret corona-smittet, så der i alt er fem smittede farme - og mink på cirka halvdelen af de 111 minkfarme i kommunen ligger nu i zone, hvor de skal aflives. Onsdag er endnu en farm ved Nr. Felding kommet under mistanke - og den kan tage yderligere 12 minkfarme med, som ligger indenfor 7,8 kilometer. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen
Tirsdag er to nye minkfarme nord for Holstebro erklæret corona-smittet, og det rydder 17 andre minkfarme. Mistænkt minkfarm ved Nr. Felding kan trække 12 andre med i faldet.
Annonce

HOLSTEBRO: Det gik som frygtet. Myndighederne har tirsdag fastslået, at der er corona på to minkfarme på Falsigvej og på Struer Landevej. For den sidste strækker smittezonen på 7,8 kilometer sig mod øst og til Mejrup - og det trækker 12 minkfarme med, hvor mink nu skal aflives.

Farmen på Falsigvej ligger 1,5 kilometer fra en anden smittet minkfarm - men udvider zonen mod nordvest og Vemb, så yderligere fire farme ikke må have dyr.

Samtidig er 13 andre minkfarme kommet i risikozonen, efter der er mistanke om covid på en minkfarm på Sørvadvej med 21.000 mink. Hvis det bekræftes trækker det minkfarme med omkring Tvis og Halgård - og herunder Kopenhagen Furs forsøgsfarm på Herningvej.

- Det er ligeså håbløst, som vi havde frygtet. Hele området bliver lagt ned, hvis myndighederne fastholder denne strategi, siger Birger Primdahl, der er formand for Holstebro Minkfodercentral  - og som selv har en farm øst for Mejrup, der nu er i smittezonen.

Fodercentralen leverer normalt til 145 minkfarme.

- Det er mellem 70 og 80 procent af vore medlemmer, som nu er omfattet af zonen. Der skal en voldsom kraftanstrengelse til, hvis erhvervet skal komme over et her, siger Birger Primdahl.

Annonce

Minkavler: De er for langsomme

Brødrene Sven og Peter Støvring har i 33 år haft minkfarm på Falsigvej ved Naur, som nu er konstateret smittet. De undrer sig ikke mindst over forløbet, siden de kom under mistanke onsdag i sidste uge.

- Først mandag kom myndighederne og tog prøver - så vi får svar seks dage efter mistanken. Det er rystende, at de er så langsomme, hvis de vil have smitten stoppet. Og endnu ved vi ikke, hvornår de kommer og slår dyrene ned, siger Peter Støvring.

- Det ender med, at mink hos vores nabofarm, som ikke er smittet, bliver slået ned før vore smittede mink. Det er den omvendte verden, og myndighederne har slet ikke styr på det, tilføjer han.

Brødrene har knap 8000 mink, og det er Sven Støvring, som især passer minkene.

- Det er da trist at miste minkene. Men nu har vi haft en uge til at vænne os til det, mens myndighederne har smølet, siger Sven Støvring.

Annonce

Får ingen svar

- Det er træls at miste minkene, men det skal vi nok komme over. Men det er dybt frustrerende, at vi ikke kan få svar fra myndighederne, når vi spørger om en plan for, hvornår farmen skal gøre rent? Og hvad skal der ske nu? Vi vil gerne kunne komme videre, tilføjer den 56-årige minkavler, som er dybt skuffet over myndighederne.

- Vi har aldrig brugt det offentlige - og altid arbejdet: Så er man skuffet over at blive behandlet på denne måde af de offentlige instanser. Og hvor vi ikke ved, om der er plads til os som minkavlere i fremtiden, siger Sven Støvring.

- Samfundet får alt for lidt for de skattekroner, der bliver hældt ud på det her, tilføjer han.

Birger Primdahl har en appel til myndighederne.

- De har åbenlyst ikke styr på bekæmpelsen af smitten. Hvis blot de ville sætte sig sammen med branchen og herunder lytte til os, så skulle vi nok finde en løsning, siger Primdahl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Slidt vejstrækning får nyt liv

Annonce