Annonce
Holstebro

To heste aflivet ved Ringvejen: Ikke den frygtede hesteherpes

Hestene som gik på kommunens marker mellem Skjernvej og Herningvej blev aflivet i denne uge. De var dog ikke ramt af den frygtede hesteherpes. Foto: Kaspar Hvid
To heste, der mandag og tirsdag blev aflivet på markerne ved Vegen Å, har intet at gøre med den frygtede hesteherpes, som holder Holstebro Sportsrideklub lukket.

HOLSTEBRO: To heste er i denne uge blevet aflivet på en mark ved Vegen Å. Det har dog ikke noget med den frygtede Hesteherpes at gøre. Det fortæller Heidi Liisberg, som har hestene opstaldet.

- Den ene hest havde brækket benet efter, at den var blevet sparket, mens den anden var ramt af en neurologisk virus, som bliver kaldt headshaking. Det har dog ikke noget med hesteherpes at gøre, siger Heidi Liisberg.

Hun fortæller, at det er to veninder, som ejer hestene, og de har haft dem i henholdsvis to måneder og fem år.

- Der er flere, som har kontaktet os, fordi de ville høre, om vi var blevet ramt af hesteherpes, men det er vi ikke, siger Heidi Liisberg.

Derudover forklarer hun, at den dyrlæge, de har brugt, har været meget professionel, og hun har taget det meget seriøst.

- Dyrlægen, Christina Nielsen, har været meget dygtig. Alt er blevet sprittet af, og hun har virkelig haft styr på det, siger hun.

Frygt i miljøet

Heidi Liisberg fortæller, at der i hestemiljøet er en udpræget frygt for hesteherpes, og den er ikke blevet mindre efter, at Holstebro Sportsrideklub er blevet ramt af hesteherpes.

- Jeg har selv to hopper gående, som skal have føl, og jeg har da været meget bange for, at vi skulle blive ramt af hesteherpes. Især når man ikke ved, hvor det kommer fra, siger hun.

Hun fortæller desuden, at hun og veninderne har taget deres forholdsregler, fordi de frygter virussen.

- Vi deltager ikke i stævner, og vi har ikke været ude ved Holstebro Sportsrideklub, men når man netop ikke ved, hvordan hestene bliver smittet, så skaber det frygt. Derfor er det rigtigt rart, at vores dyrlæge har været så professionel, siger Heidi Liisberg.

Holstebro Sportsrideklub blev efter påske ramt af den frygtede hesteherpes. Indtil videre er fire heste blevet aflivet, og Sportsrideklubben frygter, at de vil være lukket indtil august. Sportsrideklubben ved desuden ikke, hvilke økonomiske konsekvenser det vil have, at de er nødt til at holde lukket.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Annonce