Annonce
Holstebro

To gange på otte dage: Toilettet ved Tvis Kirke udsat for hærværk

Der blev fundet meget papir, der var indsmurt i blod på toilettet ved Tvis Kirke. Privatfoto
Toilettet på Tvis Kirke bliver nu lukket. Det sker efter, at de to gange på en uge har været udsat for hærværk, hvor der blandt andet har ligget blod og toiletpapirholderne er blevet bøjet. Det er træls, siger kordegn Peder Østerby.

Tvis: To gange hærværk på otte dage på toiletterne ved Tvis Kirke får nu kirken til at lukke toiletterne på ubestemt tid.

- Det er virkelig træls, at der er nogen, som ikke ved, hvordan man skal opføre sig. Derfor må vi nu tage konsekvensen og lukke toiletterne på ubestemt tid, siger Peder Østerby, som er kordegn ved Tvis Kirke.

Hærværket er i begge tilfælde gået udover toiletterne ved Tvis Kirke, hvor der blandt andet er blevet kastet med papir, bøjet toiletpapirholdere og ligget blod omkring på toilettet.

- Vi havde håbet, at det havde været nok, at vi havde lukket dem en enkelt gang i en uge, men det var det åbenbart ikke, siger kordegnen.

Han fortæller, at hærværket ikke er noget, som er løbet op i mange penge for kirken, men at de er trætte af, at de skal gå og holde øje med toiletterne, og at de flere gange har skulle bruge tid på at rydde op.

- Det er os, der kalder det hærværk, hvor andre måske vil kalde det svineri, at der blive ødelagt en toiletrulleholder og ligger brændt toiletpapir på gulvet, siger Peder Østerby.

Annonce
Der var blandt andet også blevet væltet en kost. Privatfoto

Ikke meldt

Peder Østerby fortæller, at man ikke har anmeldt hærværket til Midt- og Vestjyllands Politi, da man satser på, at man kan løse det via kommunikation over Facebook.

- Vi kommer til at have en drøftelse om, hvad vi skal gøre, når vi kommer på den anden side af sommerferien. Det er kutyme, at der er toiletter ved kirker og på kirkegårde, siger Peder Østerby og fortsætter:

- Vi har heller ikke diskuteret, om det er nødvendigt, at vi sætter overvågning op ved toiletterne, men indtil videre håber vi, at vores opslag på Facebook kan skabe den fornødne opmærksomhed, så det bliver stoppet.

Toiletterne ved Tvis Kirke er de eneste offentlige toiletter i Tvis by, og Peder Østerby forklarer, at man må henvende sig på kontoret, hvis man skal bruge toiletterne i kontortiden.

- Graveren eller jeg er her jo ikke om aftenen, så der vil der ikke være mulighed for at komme på toilettet, men indenfor kontortid kan man bare henvende sig på kontoret, siger kordegnen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce