Annonce
Mærkedage

Tjenerindens mor fylder 80

Forfatteren Margaret Atwood med sin nyeste bog, The Testaments, som hun 13. oktober i London modtog den prestigefyldte Booker Prize for. Hendes anden vel at mærke. (Arkivfoto) Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
Tidens mest populære feminist er Margaret Atwood, som er blevet en endnu større stjerne efter filmatiseringen af hendes bog "Tjenerindens fortælling".

80 år: At få - endnu et - internationalt gennembrud i en alder af 78 år og samtidig genopstå nærmest som rockstjerne med en 32 år gammel bog. Det er de færreste forfattere forundt.

Men den canadiske forfatter og digter Margaret Atwood, som 18. november fylder 80 år, er ikke hvem som helst.

Som et litterært og udogmatisk feministisk fyrtårn og en af verdens bedst sælgende forfattere er hun svær at komme udenom, når man taler om historier om det at være menneske.

Den dundrende succes for HBO-serien "The Handmaid's Tale" i 2017 bygger på Atwoods bog "Tjenerindens fortælling" fra 1985.

Hun bankede dermed igen lige ned i tidsånden med historien om et dystopisk Fremtids-USA. Her er kvinder reduceret til voldtagne fødemaskiner, og deres rettigheder knust af et pseudoreligiøst regime.

Med en ny amerikansk præsident ved roret i 2016 med et problematisk forhold til kvinder og med ønsker om at fjerne retten til abort fremstod Atwoods gamle bestseller pludselig mere aktuel end nogensinde.

Flere opfølgende sæsoner af tv-serien har fornyet opmærksomheden om hendes omfattende forfatterskab.

Hun har udgivet over 60 værker og modtaget striber af litterære priser.

For en måned siden fik hun den prestigefyldte Booker Prize for anden gang. Denne gang for sin opfølger til "Tjenerindens fortælling", "The Testaments", som udkom på dansk 14. november.

Opfølgeren er ifølge Atwood en advarsel om de totalitære tendenser, der vokser op kloden rundt lige nu. Hendes budskab er, at ingen tidligere fremskridt nogensinde må tages for givet.

Hun debuterede i 1964 med digtsamlingen "The Circle Game". Hendes første roman, "Den spiselige kvinde", kom få år efter. Derefter er det gået slag i slag.

Atwood voksede op i den canadiske ødemark, hvor faren studerede insekter. Børnene blev hjemmeskolede af moren, og Margaret blev en bogsluger. Først som otteårig flyttede de til Toronto, hvor Atwood bor den dag i dag.

Efter en vis tilpasning til civilisationen læste hun senere filosofi og litteratur på Harvard.

Men sammenstødet mellem vildmark og civilisation har siden spillet en central rolle i forfatterskabet.

Hun er i dag fortsat aktiv debattør i kampen mod klimaforandringer. Ifølge hendes hjemmeside også med en masse adfærdsregulerende greb i egen barm.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce