Annonce
Lemvig

Timelønnen er højest i Lemvig når du skal have en byggetilladelse

Steffen Damsgaard: Jeg vil undersøge sagen. Det er jo også et spørgsmål om hvor lang tid, sagsbehandlingen tager. Arkivfoto
Formanden for teknik- og miljøudvalget vil nu have undersøgt, om der er behov for at justere på priserne

Lemvig: Det er dyrt at bygge, men det bliver endnu dyrere, når byggetilladelsen skal udstedes af Lemvig Kommune.

En opgørelse, som Dansk Byggeri har foretaget viser, at Lemvig kommune har den højeste timepris, når kommunens medarbejdere laver en byggetilladelse. Det koster gennemsnitligt 692 kroner i timen, mens det er helt gratis i for eksempel Skive og Viborg kommuner. Det får jo formanden for teknik- og miljøudvalget Steffen Damsgaard (V) på banen.

- Man kan ikke sige, at Lemvig Kommune er den dyreste, for prisen afhænger jo af, hvor lang tid man bruger på at behandle en ansøgning. Men jeg vil tage sagen op og vurdere, om der er behov for at ændre på noget, siger han.

Dansk Byggeris opgørelse viser ikke, hvor meget tid de enkelte kommuner bruger på at behandle byggetilladelser, eller hvor hurtigt det går. I Lemvig kommune har man de senere år haft en målsætning om, at byggetilladelser skal prioriteres og behandles hurtigt i de tilfælde, hvor sagen er fuldt oplyst fra start.

- Jeg har hørt om kommuner, hvor man kan vente fem og seks måneder på en byggetilladelse. Vi har en kviksagsbehandling, hvor vi kan give en ukompliceret byggetilladelse på ganske få dage, siger Steffen Damsgaard.

Men timeprisen i Lemvig er fortsat den højeste, og det kan der være grund til at se nærmere på, vurderer han: Det samme mener brancheorganisationen:

- Når vi taler timepriser, så er det vigtigt, at den regning kommunerne sender til ansøgerne er rimelig, siger formanden for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland, Niels Hansen.

Kommunerne må ikke tjene penge på at sagsbehandle byggesager, og derfor må de kun opkræve et gebyr, der svarer til udgifterne.

- Så længe timeprisen ikke overstiger 600 kroner, så synes jeg, at kommunerne holder sig indenfor et rimeligt niveau. Det gør langt de fleste midt- og vestjyske kommuner heldigvis. Herning har for eksempel sidste år skåret næsten 300 kroner af timeprisen og har dermed den laveste timepris i Midt og Vestjylland, siger Niels Hansen. Skive og Viborg er to ud af 22 kommuner i Danmark, som sagsbehandler alle byggetilladelser uden beregning. Det er dog ikke vejen frem i Lemvig Kommune, vurderer Steffen Damsgaard.

- Der er ingenting i verden, der er gratis. Hvis vi ikke tager os betalt for en byggetilladelse, er det de andre borgere i kommunen, der kommer til at betale. Vi skal bare sørge for at gøre det så effektivt som muligt, siger Steffen Damsgaard.

Prisen er en måde at måle en kommunes service, så derfor ønsker Steffen Damsgaard også, at den side skal være i orden.

- Jeg har dog kun hørt roser for vores sagsbehandling, når vi har talt med Dansk Industri, og her har prisen aldrig været anfægtet. Det er dog en principiel diskussion, så derfor vil jeg nu bede om at få undersøgt, hvad vi tjener på at udstede tilladelserne og hvad det koster pr. time, siger han.

Også Dansk Byggeri vurderer kommuner på deres priser.

- Det er et positivt signal at sende til dem, der vil bygge i lokalområdet, at kommunerne leverer for eksempel service gratis, og når det gælder virksomheder, så bliver det helt sikkert også opfattet som et erhvervsvenligt signal. Hver gang nogen bygger, er det jo en investering i lokalområdet. Når det er sagt, er det dog ikke et mål i sig selv, at byggetilladelsen skal være gratis. Det vigtigste er stadigvæk, at ventetiden er kort, og den samlede pris er rimelig, siger Niels Hansen, formand for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland.

Timeprisen for en byggetilladelse

Lemvig: 692 kr

Holstebro: 625 kr

Ringkøbing-Skjern: 578 kr

Ikast-Brande: 560 kr

Struer: 558 kr

Herning: 481 kr

Skive: Gratis

Viborg: Gratis

Kilde: Dansk Industri Midt og Vestjylland

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce