Annonce
Lemvig

Tiltalte var vildt uenige i våbensag og forklaringer gik i hver sin retning

Uenigheden var stor mellem de to tiltalte på førstedagen af retssag om opbevaring af våben. Arkivfoto: Morten Stricker
Vidste kvinde, at der var våben på ejendom eller havde mand gemt våben i årevis. Forklaringer gik i hver sin retning på førstedag af retssag

Holstebro: Forklaringerne gik i hver sin retning, da en 57-årig mand og en 50-årig kvinde mandag var tiltalt for ulovligt at have opbevaret våben på deres ejendom ved Gudum.

Mens den 50-årige kvinde bedyrede, at hun intet kendskab havde til de våben, hun i slutningen af august 2020 fandt i et skab i det nu forhenværende pars soveværelse, og at hun var overrasket over, at de lå gemt bag habitter og en pels, så havde den 57-årige mand en helt anden forklaring.

Han erkendte, at han var ejer af en salonriffel, der var et af de våben, der blev fundet. Den var et arvestykke, han havde overtaget efter sin far, der døde for omkring 30 år siden. Men salonriflen havde ikke været funktionsdygtig, forklarede den 57-årige mand.

En jagtriffel, der også var blevet fundet på ejendommen i forbindelse med en ransagning i oktober sidste år, havde han til gengæld en helt anden forklaring om.

- Vi var i gang med at rydde op på loftet i forbindelse med en renovering af huset. Mens vi ryddede op, fandt vi jagtriflen, der lå i nærheden af en skorsten, og under en stor bunke med affald, murbrokker og isolering, forklarede den 57-årige.

Siden blev jagtriflen båret ned i et walk in-closet, der var en del af soveværelset, og hvor det stod gemt bag blandt andet tøj i flere år.

Annonce

Havde ikke set våben

Den udlægning var den 50-årige kvinde ikke enig i. Hun forklarede, at manden havde spurgt hende om, hvorvidt det var i orden, at han tog nogle våben med, da han flyttede ind hos hende for omkring ni år siden.

- Jeg har på intet tidspunkt set våbnene, og jeg ved heller ikke, hvornår han satte dem ind på ejendommen. Det var først, da jeg var i gang med at rydde op i hans skab i slutningen af august sidste år, at jeg så dem første gang, sagde kvinden under sin afhøring.

Hun tilføjede, at hun var bange for konsekvenserne, hvis hun gik til politiet med våbnene. Både for hende selv og nu tidligere partner, da hun var bange for, at hun og partneren kunne blive dømt for at opbevare våbnene. Derfor havde hun gemt våbnene, og først omkring halvanden måned senere gået til politiet med sin viden.

Hun forklarede også, at hun var bange for våben, og at hun ikke ville vide, hvor de stod, da hun var utryg ved at have dem i sit hjem. Derfor ved hun heller ikke, hvornår manden flyttede våbnene ind.

Manden forklarede derimod, at kvinden udmærket var klar over, at der var våben i huset. Skabet, hvor våbnene havde stået, havde de begge haft adgang til og brugt til opbevaring af tøj, og han forklarede også, at han ved flere lejligheder havde gjort våben rent ved et køkkenbord.

Begge nægtede sig skyldige i det mest alvorlige forhold, som drejede sig om at have ulovlige våben under særligt skærpende omstændigheder. Hvis de bliver dømt er minimumsstraffen to års fængsel, mens strafferammen går op til otte års fængsel.

Annonce

Kiggede ikke på manden

Den tiltalte kvinde kiggede på intet tidspunkt på den tiltalte mand, mens han afgav forklaring. Et par gange rystede hun på hovedet, mens han forklarede sit syn på sagen, og på et enkelt tidspunkt var hun synligt uenig i sin tidligere mands forklaring.

Det var det synlige bevis på, at deres samliv var faldet helt fra hinanden, og som var baggrunden for, at våbnene var kommet for dagens lys.

Kvinden forklarede, at hun havde fundet våbnene i slutningen af august, da hun og den anden tiltalte var i gang med at flytte rundt. I den forbindelse kiggede hun i et walk in-closet, som ifølge hende udelukkende blev brugt af den medtiltalte til at opbevare hans tøj.

Her fandt hun flere våben, blandt andet en jagtriffel, en salonriffel og en AK47-maskingevær samt en spand med ammunition gemt bag en pels.

Siden gemte hun våbnene på loftet af en hestestald og ventede på det rette tidspunkt på at aflevere dem til politiet. Hun forklarede, at hun var bange for manden, og hvad han kunne finde på, og derfor havde gemt våbnene. Derfor havde hun også, efter de havde indgivet skilsmissebegæring, fået lavet overvågning af ejendommen og skiftet låse på både bolig og udhuse.

Manden forklarede, at han ville sælge et af våbnene og derfor var begyndt at lede efter dem. Han kaldte det for ren ondskab, at han sad som tiltalt, da han ikke havde nogen intentioner om at gøre hende noget.

Én ting var begge tiltalte dog enige om. De havde haft så meget at se til, at de ikke havde skænket det en tanke at få afleveret våbnene, selv om de begge vidste, at der var våben i huset gennem en længere årrække.

- Ude af øje, ude af sind, lød forklaringen på det fra den mandlige tiltalte.

Sagen fortsætter torsdag, hvor der efter planen vil blive afsagt dom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Brexit blev en lorteaftale

Annonce