Annonce
Erhverv

Tilsyn giver fire banker påbud: Særligt Danske Bank får kritik

Reuters Staff/Reuters
Fire banker har ifølge Finanstilsynet ikke nok øje på handel med værdipapirer. Det øger risiko for misbrug.

Finanstilsynet har onsdag delt påbud ud til fire danske banker, som er for dårlige til at have et øje på de forskellige markeder for værdipapirer - og dermed sikre sig mod snyd.

Særligt Danske Bank får kritik af tilsynet, der har fundet "omfattende og væsentlige mangler" i bankens overvågning.

Bankens indsats har ifølge Finanstilsynet på ingen måde stået mål med mængden af handel med værdipapirer gennem banken.

- Finanstilsynet fandt betydelige mangler i Danske Bank A/S’ markedsovervågning, eftersom omfanget og dækningen af bankens markedsovervågning ikke står i et rimeligt forhold til omfang og størrelse af bankens forretningsaktiviteter, skriver tilsynet.

Ud over Danske Bank er der tale om Nykredit, Sydbank og Jyske Bank.

Handel med værdipapirer dækker over eksempelvis aktier og obligationer.

Her er bankerne forpligtet til at hjælpe med at overvåge handlen på markedet for at kunne opdage eventuel kursmanipulation eller insiderhandel.

- Manglende markedsovervågning kan medføre, at markedsmisbrug ikke opdages og bringes til ophør, hvilket skader de finansielle markeders integritet og offentlighedens tillid til værdipapirer og derivater, skriver Finanstilsynet.

Insiderhandel er, når eksempelvis en direktør er i besiddelse af viden om et selskab og handler på den viden, før offentligheden og dermed andre aktiehandlende har fået adgang til samme viden.

Kursmanipulation omfatter blandt andet, at en eller flere aktiehandlende forsøge at påvirke kursen på en aktie eller andet værdipapir ved at sprede misinformation eller ved hjælp af ordreindlæggelser.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Så mange vil være skolechef

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce