Annonce
Lemvig

Tilbud om rådgivning til kræftramte intensiveres

Anne Lund: Med to gange rådgivning i måneden vil der ikke være så lang ventetid, nårt man som kræftramt har besluttet sig for, man gerne vil have gratis rådgivning hos Kræftens Bekæmpelse. Arkivfoto
Fra nytår kan man to gange i måneden få tid hos en rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse uden at skulle køre ud af kommunen

Lemvig: For et år siden lykkedes det for formanden for Kræftens Bekæmpelse i Lemvig at få et tilbud om kræftrådgivning lagt til Lemvig Kommune, så de kræftramte var fri for at skulle køre helt til Herning for at få denne service fra forneingen.

Nu udvides denne rådgivning til to gange om måneden.

- Det lykkedes for et år siden at overbevise Kræftens Bekæmpelse om, at det var urimeligt, der i denne del af landet skulle være så langt til foreningens rådgivning, og vi fik gennemført en prøveperiode. Siden er det besluttet, at der ingen steder skal være mere end 30 kilometer. Det nye er så, at forsøgsperioden er forlænget til tre år, og i det første halve år bliver der så rådgivning to gange i måneden. Når perioden er slut, skal det vurderes, om det er et tilbud, der skal fortsætte, siger Anne Lund.

Der er endnu ikke evalueret over det første år.

- Der kommer nu en periode med to gange rådgivning, og jeg tror, at det vil gøre, der er flere, der bruger den. I dag kan der jo være lang tid, til man kan få rådgivning, efter man har besluttet sig for at ville tage imod tilbudet. Denne ventetid vil blive kortere nu. Men selvfølgelig skal der evalueres, når vi ser, om der er nogle, der bruger vores rådgivning. Er der ikke det, skal ressourcerne jo bruges et andet sted, hvor der er brug for dem. Men jeg tror, der er behov for at få rådgivning tæt på for de kræft-ramte borgere her i lemvig Kommune, siger Anne Lund.

Kræftens Bekæmpelse er i tæt samarbejde med Lemvig Kommunes afdeling for rehabiltering og sundhedsfremme, og rådgivningen har derfor også lokaler nu i Bonnet på den tidligere friskole og nuværende kompetencecenter. Med tiden er det meningen, at det skal flytte til det kommende Lemvig Sundhedshus.

- Det er vigtigt for os, at vi har rådgiveren tæt på, da vi samarbejder meget, og vi jo har brugerne til forskellige aktiviteter og kræftforløb i forvejen, siger Pia Møller fra afdelingen for rehabilitering og sundhedsfremme.

- Det er vigtigt, der er et tilbud om rådgivning, både før, når man er under behandling, men også når man er færdigbehandlet, da man i den situation kan stå med en masse uafklarede spørgsmål og usikkerhed, hvor det er godt at få en samtale med en fagperson, siger hun.

Anne Lund og Pia Møller er enige om, at det også kan tage tid for en kræftramt at være moden til at tage imod et tilbud om rådgivning.

- Men når man så tager beslutningen, så er det også vigtigt, man kan komme til rimelig hurtigt, så derfor tror jeg på, flere vil bruge den, når der er mulighed to gange i måneden. Ofte er man jo også i et forløb, hvor der ikke bør gå for lang tid imellem, siger Anne Lund.

De privat praktiserende læger er orienteret om muligheden for denne rådgivning, og en kræftramt kan også blive orienteret om muligheden ved udskrivning fra et sygehus. Og naturligvis henviser kommunen til rådgivningen.

Det udvidede tilbud starter efter nytår, og første gang, rådgiveren fra Kræftens Bekæmpelse er i Bonnet, er 9. januar. Det er gratis at få denne rådgivning. Man kan bestille tid på cancer.dk/lemvig eller på telefon 7020 2663, som er kræftrådgivningen i Herning, som Lemvig hører under.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Fra bølgedal til guldskvulp

112

Måtte en tur på stationen

Leder For abonnenter

Det var kun de pæne ord

I de seneste år har folketingspolitikerne fra mange partier nærmest stået i kø ved Høfde 42, hvor de har lovet, at der skulle ske noget, og de ville foreslå, der skulle mange penge af til oprensningen. På samtlige vælgermøder på Lemvigegnen op til det seneste folketingsvalg var der ikke et eneste parti, der ikke mente, der skulle sættes penge af, og det skulle være nu. Ikke mindst partier, som i dag er en del af regeringsgrundlaget, har været i offensiven for at fortælle, at her var de i front, og de ville arbejde for pengene til ikke blot Høfde 42, men alle generationsforureningerne i Danmark. Så kom finanslovforslaget. Og hvad indeholdt det? Ikke en krone til Høfde 42 endsige til andre af generationsforureningerne. Skuffende må man sige - ja, vel nærmest utroværdigt. Når man nu har fået magt til at gøre, som man har agt, så er det sølle, at man prioriterer anderledes, end hvad man har sagt, da det gjaldt om at skaffe stemmer til valget. Men det viser endnu en gang, at når det kommer til toppolitik på Christiansborg, så fylder det ikke meget, hvad der optager sindene i de dele af landet, der ligger langt væk fra Christiansborg. Derfor er man måske heller ikke så overrasket. Høfde 42-problematikken er flere gange tidligere sendt til hjørnespark, når der skulle findes penge - uanset de mange gyldne ord, der er blevet sagt på forhånd. Men måske troede man mere på det denne gang, fordi også Region Midtjylland havde taget teten og sat penge af til, at nu skal der ske noget, inden klimaudfordringerne gør, at depotet bliver oversvømmet med flere storme og stigende vandstand. Men heller ikke regionsrådsmedlemmerne kunne påvirke deres egne partiers topfolk til at prioritere det at få ryddet op. Og hvad lyder svaret så, når man spørger politikerne om, hvad der nu skal ske? Jo, de vil arbejde hårdt på, det kommer på næste års finanslov. Hvem er det lige, der vil tro på, at det så vil ske? Det kræver en ualmindelig stor optimisme.

Annonce