Annonce
Holstebro

Tilbage i skole: Sådan vil kommunen teste alle elever

- Vi kommer ikke til at tvinge nogen elever til at lade sig teste, men for at det kan være så trygt og sikkert som muligt for elever, lærere og forældre at vende tilbage, vil jeg kommunikere med forældrene og henstille til, at de efterlever den kraftige anbefaling om to ugentlige test, siger skoleleder Carsten Linde Sørensen, Den Kristne Friskole. Arkivfoto: Morten Dueholm
Fra mandag kan 725 afgangselever i fri- og folkeskoler vende tilbage til deres skole - noget af tiden. Ingen elever vil dog få tvunget en vatpind op i næsen.

Holstebro: Tik tak, tik tak.

Uret tæller ned, og det går hurtigt.

For selv om det for afgangsklasserne kan føles, som om mandag og genoptagelsen af et mere normalt skoleliv stadig er langt væk, så er der travlhed hos dem, der skal organisere den nye skoledag.

Annonce

- Der mange ting, som vi endnu ikke ved, og som vi endnu ikke kan svare på. Men jeg kan love, at vi bliver klar til mandag, siger borgmester H.C. Østerby (S).


Vi har et stort ønske om, at så mange elever som muligt, bliver testet to gange om ugen, selv om det ikke er et krav, men en kraftig opfordring. Den opfordring bakker vi dog 100 procent op om, og jo lettere vi kan gøre det at blive testet - jo flere vil blive det.

H.C. Østerby, borgmester (S).


Som planen ser ud nu, vil kommunen lave et testsystem, der betyder, at alle de tilbagevendte elever kan blive testet på den skole, de går på.

- Men det vil kræve en form for samtykke, som vi skal have fundet en løsning på, siger H.C. Østerby:

- Vi har et stort ønske om, at så mange elever som muligt, bliver testet to gange om ugen, selv om det ikke er et krav, men en kraftig opfordring. Den opfordring bakker vi dog 100 procent op om, og jo lettere vi kan gøre det at blive testet - jo flere vil blive det, siger Østerby.

Om det er også bliver den langsigtede løsning er usikkert.

Tilbage i skole

115 elever i Holstebro Kommunes 10. klasser, 450 elever i folkeskolens 9. klasser og 160 afgangselever på friskolerne.

Det giver i alt 725 unge, som fra mandag den 1. marts vil få erstattet halvdelen af hjemmeundervisning med fysisk fremmøde på skolen.

Men de vender ikke tilbage til en almindelig hverdag. De vil blive bedt om to gange i ugen at lægge næsebor til en vatpind og et næsebor.

Modsat på ungdomsuddannelserne er to ugentlige tests ikke et krav - men en kraftig opfordring.

- Med de elever, der kan vende tilbage i næste uge, bliver det håndterbart, er vores vurdering. Både i antal af elever og lokationer. Men når endnu flere kommer tilbage, og flere dele af samfundet genåbner, kan det være, at vi skal finde en anden metode. Men der er stadig mange ting, som vi ikke har fuldt ud styr på endnu. Hvilke test skal der bruges? Kan vi få de tests ud, hvor man blot skal have en vatpind to centimeter op i næsen og meget mere.

Hvem skal teste børnene?

- Vi er i fuld gang med at finde ressourcer, som kan frigives til det, siger Østerby.

Ingen tvang

Ude på skolerne glæder de sig til endelig at få nogle af eleverne tilbage. På Den Kristne Friskole åbnes der for 39 elever i 9. klasserne - og på sigt kunne skoleleder Carsten Linde Sørensen godt forestille sig et test-setup á la det, man allerede har i Østrig.

- I Østrig tester eleverne sig selv med en vatpind. Det vil jeg ikke være afvisende overfor, at vi mandag og onsdag lige starter dagen med en test.

Til gengæld ville han være ked af, hvis 50 procents fremmødet, som er forudsætningen for genåbningen, skal tolkes meget snævret. Han undgår helst en model, hvor eleverne møder fysisk i skole hver anden uge.

- Hvis afgangsklasserne i stedet møder forskudt - to dage den ene uge, og tre dage i ugen efter, så vil eleverne højst være væk i fem dage mod ni dage i den anden model. Det vil være at foretrække rent pædagogisk og trivselsmæssigt og give en god dynamik mellem fysisk fremmøde og hjemmeundervisning, mener Carsten Linde Sørensen.

Personalet på friskolerne bliver en del af kommunens test-setup til medarbejderne på folkeskolen.

- Det er vi meget glade for. Vi har været i tvivl, om vi selv skulle stille med podere, og mit personale var ikke begejstrede for at skulle stikke en pind op i næsen på hinanden, siger skoleleder Carsten Linde Sørensen, Den Kristne Friskole

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Annonce