Annonce
Struer

Tilbage i en verden med test, afstand og ikke mindst glæde: - Jeg er meget imponeret over vores ungdom

Sådan kunne det se ud på Hardsyssel Efterskole tilbage i 2019. I dag er virkeligheden en noget anden. Arkivfoto: Johan Gadegaard
En række efterskoleelever vendte i denne uge tilbage til det liv, de har savnet så meget, men også til to meget forskellige virkeligheder på en og samme tid.

Struer: De genåbnede efterskoler har nu i et par dage på egen krop kunnet mærke, hvad det vil sige at være tilbage i en hverdag fyldt med test, afstand og sprit.

På Venø ankom de 96 elever på øens efterskole tirsdag og havde endnu til gode at blive kviktestet første gang, da avisen torsdag talte med forstander Tage Jepsen.

Testene har dog alligevel fyldt lidt - blandt andet på grund af situationen på Staby Efterskole, hvor en elev tidligere på ugen blev testet positiv.

Det viste sig siden at være en fejl. Lyntesten viste simpelthen forkert.

Det er ikke første gang, efterskoleelever har prøvet at komme tilbage efter en nedlukning. Her er vi tilbage i 2020, hvor det også skete. Arkivfoto: Johan Gadegaard

- Vi er glade for de nye test, men vi vil også gerne, at der ikke går panik i de sager her, siger Tage Jepsen, som har flere elever fra Sjælland.

Elever, der - ligesom det er tilfældet med resten af skolens elever - skulle sendes hjem, hvis en elev, de har været i nærkontakt med, slog ud på en kviktest.

- Det er ingen hemmelighed, at der er større usikkerhed ved lyntest, men så fylder de test altså heller ikke mere, forklarer Tage Jepsen.

Annonce

Taknemmelige

Det, der heldigvis også fylder, er en god fornemmelse, og "at eleverne er vanvittig glade for at være tilbage", lyder det fra forstanderen på Venø.

Her er testmaskineriet på pletten to gange om ugen, og eleverne er delt ind i henholdsvis bo- og primærgrupper.


Det er lidt synd for dem, der er kærester på tværs (af grupperne, red.).

Jonas Langborg Hejsel, forstander, Hardsyssel Efterskole


Bo-grupper er værelsesvis, hvilket betyder, at eleverne ikke må besøge hinanden på tværs af værelserne, mens primærgrupperne er på 25 unge.

- De må også godt se de andre på skolen, men så er anbefalingen at holde to meters afstand, siger Tage Jepsen og tilføjer:

- Det kan være svært på en efterskole.

Eleverne gør dog alt, hvad de kan for at efterleve kravene.

-Der er ikke noget brok. De er positive over for de ting, de skal, og taknemmelige for at være tilbage, fortæller forstanderen:

- De savner fællesskabet. Det er det, de mistrives af. De følte sig ensomme derhjemme. Det er face to face, der batter noget.

Annonce

Den lange pind

På Hardsyssel Efterskole mellem Holstebro og Struer kan forstander Jonas Langborg Hejsel ikke lade være at sige, at han er meget imponeret over vores ungdom.

Her kom alle 80 elever tilbage mandag, blev testet tirsdag med den lange pind - alle negative - og skulle så testes igen fredag.

Også her er eleverne inddelt i grupper og må ikke være på hinandens opholdssteder.

- Det er lidt synd for dem, der er kærester på tværs (af grupperne, red.), siger Jonas Langborg Hejsel:

- De gør, hvad de kan, men det er svært for alle unge mennesker at holde afstand hele tiden på en efterskole, hvor hormonerne blomstrer.

Alt i alt har eleverne taget det hele forbavsende godt, som forstanderen udtrykker det.

- De er bare så glade for at være tilbage, og vi siger også, at de skal se det som et kæmpe privilegie at kunne være sammen med 29 andre, når resten af Danmark kun må se fire andre.

Personalet skal dog stadig holde to meters afstand til både hinanden og eleverne.

Annonce

Fantastisk dejligt

Efter lang tid hjemme kan det for nogle være svært at komme tilbage i det store fællesskab.

Derfor må eleverne på Hardsyssel Efterskole gerne tage hjem i weekenden på betingelse af, at de kun er sammen med familien.

- Vi har fem elever, som tager hjem i weekenden. Resten bliver, og så sender vi alle hjem i påsken, fortæller Jonas Langborg Hejsel.

Eleverne er mere end taknemmelige for at være tilbage, lyder det fra flere efterskoleforstandere. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Samme tendens er at spore på Lyngs Idrætsefterskole på Thyholm, hvor alle 136 elever er vendt tilbage. 133 af dem bliver på skolen i weekenden.

- Vi er kommet fantastisk dejligt i gang, siger forstander Søren Toft, hvis elever blev testet torsdag.

- Ingen positive, og ingen elever, som var negative (over at skulle testes, red.).

Det foregik med den korte version af næsetesten, lyder det fra forstanderen, som lige nu skal forholde sig til to virkeligheder.

En, hvor eleverne i deres fritid skal følge en masse regler, og en anden, hvor de har undervisning eller idræt, og mange af reglerne ikke gælder.

Der skal så vises hensyn, hvilket kan være svært, når den står på håndbold eller fodbold.

- Det handler om at huske det, og jeg vil da gerne sige, at det kan være vanskeligt en gang imellem, siger Søren Toft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce