Annonce
Danmark

Til kamp mod plastikken: - Jeg kunne aldrig drømme om at købe en bærepose

Flere af danskerne har skåret ned på forbruget af plastikposer, når de handler ind. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017
Tal fra Miljøstyrelsens emballagestatistik viser, at vi de senere år er blevet bedre til at indsamle plast til genanvendelse. Inden 2025 skal vi dog genanvende tre gange så meget plastik, som vi gør i dag. Vi har spurgt fem danskere, hvad de gør for at minimere deres forbrug af plastik i hverdagen.
Annonce

Brødtekst

Freja Winding, 18 år, Odense

Freja Winding, 18 år, Odense - Jeg er stoppet helt med at købe plastikposer, når jeg handler. Hvis jeg skal handle stort ind, tager jeg et net med, som jeg kan bruge gang på gang. Derudover er jeg stoppet med at købe makeup, som kan indeholde mikroplastik, men ellers er jeg ikke så bevidst om, hvordan man bedst begrænser sit forbrug.

- Jeg er stoppet helt med at købe plastikposer, når jeg handler. Hvis jeg skal handle stort ind, tager jeg et net med, som jeg kan bruge gang på gang. Derudover er jeg stoppet med at købe makeup, som kan indeholde mikroplastik, men ellers er jeg ikke så bevidst om, hvordan man bedst begrænser sit forbrug.

- Generelt er jeg ikke så god til at sortere plast fra andet affald bortset fra mine plastflasker, som jeg altid tager med til pantautomaten, uanset om der er pant på eller ej. Og så går jeg målrettet efter at købe varer med mindst mulig emballage, når jeg handler.

Anja Henriksen, 35 år, Odense

Anja Henriksen, 35 år, Odense - Hvis jeg tænker nærmere over det, gør jeg faktisk ikke så meget for at begrænse mit forbrug af plastik. Men jeg er stoppet med at købe plastikposer, og hvis jeg har madrester tilovers, opbevarer jeg dem i bøtter, som kan genbruges i stedet for i plastikposer.

- Hvis jeg tænker nærmere over det, gør jeg faktisk ikke så meget for at begrænse mit forbrug af plastik. Men jeg er stoppet med at købe plastikposer, og hvis jeg har madrester tilovers, opbevarer jeg dem i bøtter, som kan genbruges i stedet for i plastikposer.

- Jeg har faktisk altid sorteret plastikaffaldet fra det andet affald og kørt det på genbrugspladsen. I min optik er plastik ikke en ressource, man bør undgå. Så længe man kan finde ud af at håndtere det på den rigtige måde og ikke smider det i naturen, tænker jeg ikke, at det ikke er så problematisk, som det bliver gjort til.

Preben Jensen, 64 år, Troldhede

Preben Jensen, 64 år, Troldhede - Vi har gennem mange år genbrugt vores indkøbsposer til skraldeposer, og ellers prøver vi at undgå for mange af de produkter, der er pakket ind i alt for meget plastik. Jeg synes især, det er ærgerligt, at der er så meget legetøj, der er pakket ind i så meget emballage. Hele gulvet er jo fyldt med plastik, når børnebørnene har pakket gaver ud juleaften - det er en skam.

- Vi har gennem mange år genbrugt vores indkøbsposer til skraldeposer, og ellers prøver vi at undgå for mange af de produkter, der er pakket ind i alt for meget plastik. Jeg synes især, det er ærgerligt, at der er så meget legetøj, der er pakket ind i så meget emballage. Hele gulvet er jo fyldt med plastik, når børnebørnene har pakket gaver ud juleaften - det er en skam.

- Indtil år 2020 har der ikke været regler for, hvordan vi skal sortere vores affald i vores kommune, så det er ikke noget, vi er gået så meget op i - man er vel lidt doven. Men vi har alligevel sorteret aviser, dåser fra Tyskland og batterier for sig, så det er nok en meget god idé, at vi også kan sortere plastikken fra til næste år.

Ella Larsen, 65 år, Nårup

Ella Larsen, 65 år, Nårup - Jeg kunne aldrig drømme om at købe en bærepose - så skulle jeg virkelig være desperat. Jeg har altid min egen bærepose med, når jeg skal handle ind. Og jeg kunne heller aldrig drømme om at smide en plastikpose ud. Hvis den absolut ikke kunne bruges til andet, ville jeg nok bruge den som skraldepose.

- Jeg kunne aldrig drømme om at købe en bærepose - så skulle jeg virkelig være desperat. Jeg har altid min egen bærepose med, når jeg skal handle ind. Og jeg kunne heller aldrig drømme om at smide en plastikpose ud. Hvis den absolut ikke kunne bruges til andet, ville jeg nok bruge den som skraldepose.

- Allerede inden vores kommune indførte krav om, at vi skulle sortere plastik fra, gjorde jeg det - både hårdt og blødt plast blev sorteret i hver sin spand. Men det er godt, at kommunen har indført krav om det. Der er ingen tvivl om, at det er vejen frem. Vi bliver nødt til at tænke os om, når det kommer til plastik.

Dave Hansen, 46 år, Odense

Dave Hansen, 46 år, Odense - Jeg gør faktisk ikke så meget for at minimere brugen af plastik. Det eneste, jeg lige kan komme i tanke om, er, at jeg genbruger mine bæreposer, så jeg køber aldrig nye, hvis jeg skal handle ind. - Indtil videre har jeg ikke overvejet at sortere plastikken for sig selv. Det er ikke et krav fra kommunens side endnu, så jeg må nok indrømme, at jeg bare smider det hele i den samme affaldsspand.

- Jeg gør faktisk ikke så meget for at minimere brugen af plastik. Det eneste, jeg lige kan komme i tanke om, er, at jeg genbruger mine bæreposer, så jeg køber aldrig nye, hvis jeg skal handle ind.

- Indtil videre har jeg ikke overvejet at sortere plastikken for sig selv. Det er ikke et krav fra kommunens side endnu, så jeg må nok indrømme, at jeg bare smider det hele i den samme affaldsspand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Holstebro

Med benzin i blodet

Struer

Sparekassen støtter hurtige Mikkel

Annonce