Annonce
Danmark

Til kamp mod plastikken: - Jeg kunne aldrig drømme om at købe en bærepose

Flere af danskerne har skåret ned på forbruget af plastikposer, når de handler ind. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017
Tal fra Miljøstyrelsens emballagestatistik viser, at vi de senere år er blevet bedre til at indsamle plast til genanvendelse. Inden 2025 skal vi dog genanvende tre gange så meget plastik, som vi gør i dag. Vi har spurgt fem danskere, hvad de gør for at minimere deres forbrug af plastik i hverdagen.

Brødtekst

Annonce

Freja Winding, 18 år, Odense

Freja Winding, 18 år, Odense - Jeg er stoppet helt med at købe plastikposer, når jeg handler. Hvis jeg skal handle stort ind, tager jeg et net med, som jeg kan bruge gang på gang. Derudover er jeg stoppet med at købe makeup, som kan indeholde mikroplastik, men ellers er jeg ikke så bevidst om, hvordan man bedst begrænser sit forbrug.

- Jeg er stoppet helt med at købe plastikposer, når jeg handler. Hvis jeg skal handle stort ind, tager jeg et net med, som jeg kan bruge gang på gang. Derudover er jeg stoppet med at købe makeup, som kan indeholde mikroplastik, men ellers er jeg ikke så bevidst om, hvordan man bedst begrænser sit forbrug.

- Generelt er jeg ikke så god til at sortere plast fra andet affald bortset fra mine plastflasker, som jeg altid tager med til pantautomaten, uanset om der er pant på eller ej. Og så går jeg målrettet efter at købe varer med mindst mulig emballage, når jeg handler.

Anja Henriksen, 35 år, Odense

Anja Henriksen, 35 år, Odense - Hvis jeg tænker nærmere over det, gør jeg faktisk ikke så meget for at begrænse mit forbrug af plastik. Men jeg er stoppet med at købe plastikposer, og hvis jeg har madrester tilovers, opbevarer jeg dem i bøtter, som kan genbruges i stedet for i plastikposer.

- Hvis jeg tænker nærmere over det, gør jeg faktisk ikke så meget for at begrænse mit forbrug af plastik. Men jeg er stoppet med at købe plastikposer, og hvis jeg har madrester tilovers, opbevarer jeg dem i bøtter, som kan genbruges i stedet for i plastikposer.

- Jeg har faktisk altid sorteret plastikaffaldet fra det andet affald og kørt det på genbrugspladsen. I min optik er plastik ikke en ressource, man bør undgå. Så længe man kan finde ud af at håndtere det på den rigtige måde og ikke smider det i naturen, tænker jeg ikke, at det ikke er så problematisk, som det bliver gjort til.

Preben Jensen, 64 år, Troldhede

Preben Jensen, 64 år, Troldhede - Vi har gennem mange år genbrugt vores indkøbsposer til skraldeposer, og ellers prøver vi at undgå for mange af de produkter, der er pakket ind i alt for meget plastik. Jeg synes især, det er ærgerligt, at der er så meget legetøj, der er pakket ind i så meget emballage. Hele gulvet er jo fyldt med plastik, når børnebørnene har pakket gaver ud juleaften - det er en skam.

- Vi har gennem mange år genbrugt vores indkøbsposer til skraldeposer, og ellers prøver vi at undgå for mange af de produkter, der er pakket ind i alt for meget plastik. Jeg synes især, det er ærgerligt, at der er så meget legetøj, der er pakket ind i så meget emballage. Hele gulvet er jo fyldt med plastik, når børnebørnene har pakket gaver ud juleaften - det er en skam.

- Indtil år 2020 har der ikke været regler for, hvordan vi skal sortere vores affald i vores kommune, så det er ikke noget, vi er gået så meget op i - man er vel lidt doven. Men vi har alligevel sorteret aviser, dåser fra Tyskland og batterier for sig, så det er nok en meget god idé, at vi også kan sortere plastikken fra til næste år.

Ella Larsen, 65 år, Nårup

Ella Larsen, 65 år, Nårup - Jeg kunne aldrig drømme om at købe en bærepose - så skulle jeg virkelig være desperat. Jeg har altid min egen bærepose med, når jeg skal handle ind. Og jeg kunne heller aldrig drømme om at smide en plastikpose ud. Hvis den absolut ikke kunne bruges til andet, ville jeg nok bruge den som skraldepose.

- Jeg kunne aldrig drømme om at købe en bærepose - så skulle jeg virkelig være desperat. Jeg har altid min egen bærepose med, når jeg skal handle ind. Og jeg kunne heller aldrig drømme om at smide en plastikpose ud. Hvis den absolut ikke kunne bruges til andet, ville jeg nok bruge den som skraldepose.

- Allerede inden vores kommune indførte krav om, at vi skulle sortere plastik fra, gjorde jeg det - både hårdt og blødt plast blev sorteret i hver sin spand. Men det er godt, at kommunen har indført krav om det. Der er ingen tvivl om, at det er vejen frem. Vi bliver nødt til at tænke os om, når det kommer til plastik.

Dave Hansen, 46 år, Odense

Dave Hansen, 46 år, Odense - Jeg gør faktisk ikke så meget for at minimere brugen af plastik. Det eneste, jeg lige kan komme i tanke om, er, at jeg genbruger mine bæreposer, så jeg køber aldrig nye, hvis jeg skal handle ind. - Indtil videre har jeg ikke overvejet at sortere plastikken for sig selv. Det er ikke et krav fra kommunens side endnu, så jeg må nok indrømme, at jeg bare smider det hele i den samme affaldsspand.

- Jeg gør faktisk ikke så meget for at minimere brugen af plastik. Det eneste, jeg lige kan komme i tanke om, er, at jeg genbruger mine bæreposer, så jeg køber aldrig nye, hvis jeg skal handle ind.

- Indtil videre har jeg ikke overvejet at sortere plastikken for sig selv. Det er ikke et krav fra kommunens side endnu, så jeg må nok indrømme, at jeg bare smider det hele i den samme affaldsspand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom efter dem. Hårdt

Bedst som man troede, at man havde set det meste, så dukker der endnu en sag op om misbrug af offentlige midler. Denne gang i Forsvaret, hvor anklagemyndigheden mener at kunne bevise, at civile erhvervsdrivende har kunnet bestikke sig til lukrative vedligeholdelseskontrakter betalt af skatteyderne. Sagen - sammen med andre lignende sager - sætter desværre et stort spørgsmålstegn ved, hvor godt det offentlige egentlig har styr på de penge, som borgerne har betroet dem. I Socialstyrelsen kunne Britta Nielsen gennem mange år berige sig selv - og det har udvalgte medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse sandsynligvis også kunnet. To medarbejdere i Forsvaret er allerede tiltalt i en sag, der ligger tre år tilbage. Og yderligere sigtelser kan være på vej i en ny sag, der begyndte med, at en økonomimedarbejder ved et installationsfirma i Holstebro råbte vagt i gevær over for Rigsrevisionen. Midt det mørke og rod som er ved at blive afdækket, kan den tidligere økonomimedarbejder holde hovedet og fanen højt. Det er sandsynligvis takket være ham, at sagerne kommer frem i lyset, så det forhåbentligt bliver muligt også at stille de ansvarlige til ansvar. Desværre ryster sådanne sager ikke bare den enkelte afdeling, hvor svindlen er begået. Den rammer i det her tilfælde hele Forsvaret og alle de mennesker, der er ansat. Det er naturligvis bunduretfærdigt - men mistanken om urent spil er svær at viske bort igen, og derfor er der også kun en løsning, og det er at komme juridisk efter de ansvarlige - og komme efter dem hårdt. Vores samfundsmodel bygger på en høj grad af tillid. Både til hinanden men også til de myndigheder, der forvalter en af verdens højeste skatteprocenter. Forsvinder tilliden, så bliver det både vanskeligere at være borger og myndighed. Heldigvis var det moralske kompas rigtigt indstillet hos den unge mand, der gik til Rigsrevisionen og politiet med sin bekymring. Det kan alle, der læser bare lidt i Rigsrevisionens beretning om sagen, konstatere ved selvsyn.

Kultur

Her bliver du taget virkelig godt imod

Annonce