Annonce
Debat

Tidlig pension handler om værdighed og retfærdighed

Kenneth Hove fra 3F vest i Lemvig.
Annonce

Læserbrev: Borgerlige politikere og arbejdsgiverorganisationer har tordnet mod regeringens forslag om ret til tidlig pension, lige siden det blev præsenteret i august. Påstandene er, at samfundsøkonomien er på spil, arbejdsudbuddet skydes i sænk og at man i øvrigt ikke rammer den rette målgruppe. Vås, vås og mere vås.

Jeg ser 3F’ere, der længselsfuldt spejder efter pensionsalderen hver eneste dag. Jeg ser hårdtarbejdende 3F´ere, der trofast møder ind på et fysisk krævende arbejde, selvom kroppen gør ondt. Ligesom de i øvrigt har gjort de sidste 45 år. Det er dem, der skal have mulighed for at gå på pension en lille smule tidligere end os andre.

Tomme tønder buldrer som bekendt mest, og heldigvis har den borgerlige kampagne ikke haft så bred en opbakning. Ifølge en befolkningsundersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget, er syv ud af ti danskere nemlig enige med mig: Man skal have ret til pension efter mere end 40 år på arbejdsmarkedet. Jeg tror, at den store opbakning til forslaget skyldes, at retten til tidlig pension handler om noget helt andet end arbejdsudbud og samfundsøkonomi for danskerne. Det handler nemlig om værdighed og retfærdighed.

Retfærdighed fordi man også skal kunne nyde sit seniorliv, selvom man har arbejdet, siden man var 17 år gammel. For hvorfor skal man egentlig være nødsaget til at kravle ud af arbejdsmarkedet, bare fordi man var tidligere derude end de fleste andre? Mange højtuddannede har vel knapt arbejdet i 40 år, når de trækker sig tilbage. Til gengæld har deres arbejde ikke været fysisk belastende, og deres arbejdsgiverbetalte sundhedsordninger har klaret tennisalbuen og museskaden. Hvis retfærdighed eksisterer i denne verden, må det simpelthen være det arbejdende folks tur nu.

Det er dog vigtigt også at have værdigheden for øje. For i modsætning til den ellers udmærkede seniorpensionsordning for de nedslidte, skal retten til tidlig pension ikke være noget, man skal visiteres til at få. Det ligger lidt i ordet: Retten til tidlig pension. Naturligvis skal det ikke være en pligt, for man skal jo ikke nødvendigvis gå tidligere på pension, blot fordi man har mulighed for det. Men er man slidt og har råd til det, skal man have lov at gå lidt tidligere på pension end alle os, der tilbringer alt for meget af vores tid på et kontor.


Ifølge en befolkningsundersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget, er syv ud af ti danskere nemlig enige med mig: Man skal have ret til pension efter mere end 40 år på arbejdsmarkedet.

Kenneth Hove, 3F vest


Det er sjældent, at et politisk udspil er helt perfekt og man kan også sagtens have indvendinger imod nogle af detaljerne i regeringens udspil til tidlig pension. For eksempel anciennitetskravet, ydelsen, dokumentationskrav og så videre. Det har 3F også. Men ingen af vores medlemmer ved godt helbred vil foretrække og have råd til en tidlig pension og markant indtægtsnedgang, hvis der er mulighed for fortsat beskæftigelse. Her vil arbejdsgivernes anerkendelse af seniorernes indsats og tilbud om seniorordning i form af nedsat tid eller mindre belastende arbejdsopgaver – når kræfterne ikke mere rækker, som de gjorde i de unge år – kunne fastholde de erfarne medarbejdere.

Jeg synes, at de borgerlige politikere – og nogle arbejdsgiverorganisationer – skal stoppe hetzen imod en retfærdig og værdig ret til tidlig pension for de lønmodtagere, der har knoklet i længst tid på arbejdsmarkedet. Min opfordring skal være, at de i stedet bidrager til de løsninger og initiativer, der kan mindske kortuddannede seniorers behov for en tidlig tilbagetrækning. Ingen drømmer om at indføre en pligt til tidlig tilbagetrækning. Vi taler om en ret og mulighed, som på grund af indtægtsnedgangen kun vil blive brugt, hvis der ikke er et alternativ.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Taxa-selskab gået konkurs

Struer

Anerkendt kor giver julekoncert

Annonce