Annonce
Danmark

Tiden som rekrut er slut: Værnepligten blev en kort fornøjelse

Billedet her blev taget i starten af februar, da Nicklas Nordestgaard (t.v.) og Anders Jørgensen var ved at finde sig til rette i deres nye omgivelser som værnepligtige hos Jydske Dragonregiment i Holstebro. Arkivfoto: Johan Gadegaard
På grund af coronakrisen har Forsvaret valgt at afslutte uddannelsen før tid for omkring 1000 værnepligtige. Det rammer blandt andre Anders Jørgensen og Nicklas Nordestgaard, der blot nåede at få seks uger i uniformen.

Militær: Da 20-årige Anders Jørgensen fra Ringkøbing i starten af februar tjekkede ind som rekrut hos Jydske Dragonregiment i Holstebro, så han frem til at få nogle nye udfordringer i hverdagen de kommende fire måneder.

Glæden blev dog kortvarig, for som konsekvens af frygten for spredning af coronavirus blev kongerigets nye kuld af værnepligtige i midten af marts sendt midlertidigt hjem.

I dag står det klart, at værnepligten er slut for i alt omkring 1000 unge i Hæren og Flyvevåbnet.

I en udmelding fra Forsvarskommandoen hedder det blandt andet om de nuværende rekrutter, at de "har nu været væk fra så meget af deres fire måneders militære basisuddannelse, at de ikke når at komme tilbage, før uddannelsen slutter":

- Det er selvfølgelig træls at gå glip af uddannelsen og de venskaber, vi var ved at bygge op, siger Anders Jørgensen, der i denne uge skulle have udviklet sine evner som træfsikker skytte med sit avancerede M/10-gevær.

I den oprindelige kalender for de værnepligtige på kasernen i Holstebro står der blandt andet også 'Mønstring og hjemsendelse' ud for fire dage i slutningen af maj, men det bliver der altså ikke noget af.

Annonce

Siden, vi blev sendt hjem i marts, har der været nye håb sådan cirka hver anden uge.

Nicklas Nordestgaard, værnepligtig, Ringkøbing

Rekrutter uden skyld

Den bratte afslutning på tiden som værnepligtig hos Jydske Dragonregiment ærgrer også Nicklas Nordestgaard:

- Siden, vi blev sendt hjem i marts, har der været nye håb sådan cirka hver anden uge. Vi havde fået at vide, at det var meningen, at vi skulle møde ind igen 11. maj, og seneste melding var, at vi skulle vende tilbage mandag i næste uge. Det er super-ærgerligt, at det slutter sådan her. Noget af kammeratskabet ryger væk, siger den 19-årige rekrut fra Ringkøbing.

Trods de værnepligtiges blot seks uger i uniformen får de unge soldater-aspiranter nu en garanti for, at de kan søge ansættelse eller uddannelse i Forsvaret, som hvis de havde gennemført en almindelig værnepligt over fire måneder:

- De værnepligtige er jo uden skyld i, at deres uddannelse er blevet forkortet, så når samfundet - ja, faktisk hele verden lukker ned på grund af en virus - så er det væsentligt for os at sikre, at det ikke bliver en hindring for de værnepligtige på et senere tidspunkt. De skal selvfølgelig have lige muligheder for at kunne vende tilbage til en karriere i Forsvaret, siger oberst Susanne Lund, der er kommunikationschef i Forsvaret.

Mentalt klædt på

Ud over at være fra samme by har de to, vestjyske rekrutter også det til fælles, at de begge beholder uniformen som en del af deres fremtidige garderobe.

Nicklas Nordestgaard er optaget i Hærens Reaktionsstyrke, og i starten af juni tager han derfor hul på et nyt forløb hos Jydske Dragonregiment, hvor han i løbet af otte måneder bliver uddannet som professionel soldat:

- Mentalt føler jeg, at jeg er klædt på til det. Men jeg bliver nok presset med mange af de andre ting, for vi har jo ikke engang nået at være en tur ude i felten, siger Nicklas Nordestgaard.

Forsvaret lover dog, at der ved opstarten på nye uddannelser bliver gjort en særlig indsats for at indhente den manglende del af værnepligtsuddannelsen.

Dette kommer også Anders Jørgensen til gode, da han er optaget på en to år lang lederuddannelse som løjtnant med start i Varde i slutningen af juli.

I mellemtiden vil Anders Jørgensen se, om han kan finde sig et arbejde - måske i et lokalt byggemarked, hvor han tidligere har været ansat.

Den tidlige hjemsendelse af rekrutter berører ikke Søværnet, hvor de værnepligtige først påbegyndte uddannelsen i marts, og dermed når de forventeligt at genoptage forløbet, før værnepligtens planlagte udløb.

Nicklas Nordestgaard har søgt ind i Hærens Reaktionsstyrke, hvor man i løbet af omkring otte måneder bliver uddannet som professionel soldat. Arkivfoto: Mikkel Jezequel.
Anders Jørgensen har nu rettet sit sigtekorn mod en to år lang lederuddannelse som løjtnant ved Forsvaret. Arkivfoto: Mikkel Jezequel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce