Annonce
Holstebro

Ti lærlinge består uden prøve: - Bliver vi så kendt fremover som corona-tømrerne?

- Det er træls, sagt på godt gammelt jysk, mener 28-årige Kaare Jaikan Wingard om, at han nu får stukket et svendebrev i hånden - uden at have været oppe til selve prøven. Privatfoto
Svendeprøver og svendebreve bliver der intet af for ti tømrerlærlinge på UCH. I stedet får de lov at bestå uden prøver. En tom følelse, hvis man spørger en af eleverne.
Annonce

Holstebro: Følelsen er en tom én af slagsen. Tirsdag fik 28-årige Kaare Jaikan Wingard og resten af hans klasse af tømrerlærlinge beskeden om, at deres svendeprøve i marts nu bliver helt aflyst. I stedet bliver de tilbudt at bestå - uden svendeprøve eller fest på skolen, som følger af coronakrisen.

Eleverne havde allerede afleveret den teoretiske del af prøven, men UCH ventede med at sætte dem i gang med den praktiske del efter Danmarks nedlukning den 11. marts. Nu er arbejdet overflødigt. Alle ekstra udmærkelser af ros, bronze eller sølv, man som tømrer kan krydre sin svendeprøve med, er annulleret. I stedet får eleverne et svendebrev med ordene “antaget”.

- Jeg var målløs. Og da jeg fik det at vide, troede jeg ikke på det. Det ødelægger totalt følelsen af at være færdig, siger Kaare Jaikan Wingard, der er i voksenlære i Tømrer- og Snedkerfirmaet Bjarne Toft i Mejrup.

Han har flere år arbejdet som ufaglært tømrer, men tog netop uddannelsen for anseelsens skyld.

- Og for at jeg kunne sige, at nu havde jeg en uddannelse. Det er da også stoltheden i det. Nu får jeg ikke lov at afslutte det her på samme vilkår som alle andre. Min kammerater griner lidt af det - for skal vi så de næste tyve år være kendt som corona-tømrerne, siger han.

Den administrative svendeprøve er et tilbud til eleverne. I princippet kan de også vælge at vente og tage en “normal” svendeprøve til efteråret. En ordning, som UCH dog ikke umiddelbart regner med vil blive anvendt af nogen.

- Og jeg nægter at takke nej. Også for lønnens skyld. Hvem vil gå et halvt år mere med den halve løn, spørger den 28-årige lærling, der ligesom de ni andre i sin klasse har indtil fredag til at beslutte sig.

Fagene på UCH, der har svende- eller fagprøve inden sommerferien:

 1. Bygningmaler
 2. Tømrer
 3. Gastronom
 4. Slagter
 5. Bag
 6. Ernæringsassistent
 7. Personvognsmekaniker
 8. Lageroperatør
 9. Teknisk designer
 10. Chauffør
 11. Detailhandel
 12. Kontor

Kilde: UCH

Annonce

Den ekstraordinære situation

Det er fagudvalget under Byggeriets Uddannelser, som har taget beslutningen om et tilbud om administrative svendebreve. Og på UCH erkender ledelsen, at situationen ikke er optimal:

- Det er en unik situation. Jeg synes da, at det ville være langt bedre, hvis de fik lov at gøre svendeprøverne færdige - så dem der ville brillere kunne få deres udmærkelse. Men det giver for mange uoverskuelige konsekvenser ikke at lade dem gennemføre, siger Ann Østergaard, direktør på UCH.

Thomas Damgård Nielsen, uddannelsesleder i UCH Byggeri, er enig.

- Ekstraordinære situationer påråber sig jo ekstraordinære tiltag, siger han.

Men hvordan kan uddannelsesstedet så stå inde for, eller bevise, at lærlingene er dygtige nok til at I lader dem færdiggøre?

- De er blevet testet i alle seks skoleperioder. Og samtidig er der blevet udfyldt en logbog - et gradueringssystem undervejs af firmaerne, de har været ude ved. Så vi har masser af dokumentation for, at eleverne har lært det, de skal, siger Thomas Damgaard Nielsen.

Tømreruddannelsen er eneste uddannelse på UCH i nuværende nedlukningsperiode frem til 13. april, som indtil videre bliver berørt.

For bliver perioden forlænget, risikerer 11 uddannelser mere enten at skulle op til virtuel prøve eller at køre efter samme model som tømrerne. Det vil løbende blive vurderet.

Den udfordrende beslutning

Beslutningen om at lade eleverne bestå uden prøve er langt fra optimal, spørger man Thomas Damgård Nielsen, uddannelsesleder på UCH for maler- og tømrereleverne. Men der er flere årsager til, at det er det rigtige at gøre. Han ridser selv fire primære grunde op:

 1. Ved at lade eleverne bestå, får de ikke tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med, at de med en svendeprøve i hånden overgår til svendeløn.
 2. For uddannelsen og skolens skyld. Skolen har ikke plads til så mange elever, hvis prøverne blev udskudt til næste år.
 3. Uddannelsesaftalen er en kontrakt, som er tung, administrativt, at lave om på.
 4. Nogle har tænkt sig at læse videre - eksempelvis til bygningskonstruktører. Det vil de ikke kunne uden tømreruddannelsen bliver afsluttet dette forår.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Skuffet Mathiesen fandt aldrig VM-benene

Annonce