Annonce
Navne

Ti-årige piger har dannet kæphesteklub: - Jeg tror i hvert fald, at vi bliver ved, til vi er 13 år

Ti-årige Mathilde Klok Schou fra Idom stryger i rasende fart over forhindringerne foran Holstebro Museum. - Men hun er altså også vant til meget højere forhindringer, siger hendes mor. Foto: Johan Gadegaard
Der er plads til flere - både piger og drenge - i Mathilde og Lauras kæphesteklub, hvor der springes og rides dressur på en mark i Idom. Dagbladet satte dog pigerne stævne ved Holstebro Museums ugentlige kæphesteræs.

Holstebro/Idom: Ti-årige Mathilde Klok Schou og ti-årige Laura Bundgaard bor i hver sin by og går i hver sin skole. Alligevel er de veninder. De er nemlig fælles om en særlig interesse: Kæpheste.

Og for nogle måneder siden dannede veninderne en klub, så andre interesserede piger og drenge også kan være med. Mødestedet er i Idom, hvor Mathilde bor, og hvor der er en god mark med plads til de mange spring, som klubben efterhånden har fået bygget.

Det hele begyndte med, at corona-pandemien sørgede for, at Mathilde hverken kunne komme i skole på Holstebro Friskole eller til sin sædvanlige ridetimer i islænderklubben Snekla i Nr. Felding.

Annonce

- Men hun er enormt god til at finde på, så hun fik lavet nogle spring af forskellige ting ude i haven, og så havde hun "selskab" i form af veninder på computeren - nogle så langt væk som på Sjælland - der også sprang over forhindringer på kæphest hjemme i deres egne haver, fortæller hendes mor, Anja Klok Schou, Idom.

Facebook-opslag

Men da corona lettede nok, til at børn kunne vende tilbage til skole og til ridetimer, forsvandt mange af internetvennerne også.

Her er det ti-årige Laura Bundgaard, Holstebro, der klarer forhindringerne uden problemer. Både Lauras og Mathildes kæpheste har kortere stang end dem, som man kan låne på museet. Den kortere stang gør, at kæphestene er lettere at springe med - de vælter ikke forhindringerne lige så let. Foto: Johan Gadegaard

- Jeg var den eneste i klassen, der red på kæphest, og jeg ville gerne have flere med, så kom jeg på at starte en kæphesteklub. Jeg skrev et opslag, som min mor lagde på Facebook, fortæller Mathilde, der sidder med sin to måneder gamle kæphest Molly i favnen.

- Den er fra en hjemmeside, der hedder hooks.dk - man kan få alt muligt til kæpheste, fortæller hun.

En af dem, der reagerede på opslaget, var ti-årige Laura Bundgaard, der her efter sommerferien starter i 5. klasse på Sønderlandsskolen.

- Jeg havde sprunget lidt ude i haven og redet lidt rundt, men da mor fortalte om opslaget, tænkte jeg, at det kunne være fedt at mødes med nogen, der havde samme interesse, fortæller Laura, der også har sin kæphest med til mødet med dagbladet.

Den hedder Safir, og Laura har haft den, siden hun var tre år.

- Jeg købte den til hende, da hun var helt lille. Men hun drømmer om at sy en ny én selv, siger hendes mor, Christina Bundgaard, Holstebro.

Kan du godt det?

- Jeg har en symaskine, og jeg er nogenlunde god, mener Laura.

Annonce

For dyrt med en rigtig hest

Mathilde har seks høje spring stillet op derhjemme - og Christina gav efter for Laura og kørte i Jem & Fix for at købe nogle byggematerialer, så også Laura kunne få spring i haven.

- De er nu faktisk ret gode til at lave spring af hvad-som-helst - snobrødspinde, stole, fliser, remser Christina Bundgaard op.

Foto: Johan Gadegaard

Hvorfor er det kæpheste og ikke levende heste, I er interesseret i?

- Jeg er virkelig også interesseret i levende heste. Men det er for dyrt at gå til ridning, og vi har heller ikke råd til, at jeg kan få min egen hest, forklarer Laura snusfornuftigt.

Hendes mor har faktisk lidt med heste at gøre. Hun har engang haft egen hest, og i dag er hun medhjælper et par dage om ugen på Center for Ridefyisoterapi og Handicapridning i Struer.

- Så det er nok fra mig, at Laura har interessen for heste, mener Christina Bundgaard.

Der lyttes til museets ansvarlige for kæpheste-ræset. reglerne bliver forklaret, Og så inddeles de mange deltagere efter deres alder. Der er Mathilde og Laura til venstre i billedet. Foto: Johan Gadegaard

Som før nævnt går Mathilde faktisk til ridning, men interessen stammer i hvert fald ikke fra hendes mor.

- Nej, mor er bange for heste, ler Mathilde.

- Ja, det er rigtigt. Jeg aner ikke, hvor Mathilde har det fra. Måske fra min søster Julie, mener Anja Klok Schou, og Mathilde nikker.

Annonce

En dygtig bror

- Jeg synes, det er en god hobby med de kæpheste. Det er som at tage et par kondisko på, og så kan man straks løbe. Med kæphesten skal du jo heller ikke først hen på en rideskole og så sadle op, mener Anja, men Mathilde udbryder indigneret:

- Det skal man da!

HCH (Hobby horse Club Holstebro)

Klub for kæpheste-interesserede, stiftet af Mathilde Klok Schou, Idom.

Navnet har Laura Bundgaard, Holstebro, fundet på.

Flere piger i alderen syv til 12 år har været med til klubbens mødedage i Idom. Men drenge er også meget velkomne.

Hvis man vil være med, skal man skrive "HCH (Hobby horse Club Holstebro)" i søgefeltet på Facebook. Så dukker klubbens side op. Her kan man anmode om medlemskab. Når man er optaget, kan man på siden se, hvornår de næste møder med spring med mere finder sted.

På lørdag den 24. juli skal Mathilde og Laura skal undervise teatergruppen Ikarus (det er dem med papmaché-hestehoveder) i, hvordan man rider på kæphest ved Ildflue-festen i Trekanten, Holstebro. Det begynder med en parade klokken 12.

Hun har nemlig også seletøj til sin kæphest, og hendes morfor er i fuld gang med at lave en mobil kæphestestald til sit barnebarn.

- Det smarte ved kæpheste er, at de jo har en stang, så man kan sætte dem ned i alt, forklarer veninde Laura.


Jeg er virkelig også interesseret i levende heste. Men det er for dyrt at gå til ridning, og vi har heller ikke råd til, at jeg kan få min egen hest.


For nylig var Mathilde med familien på Rømø, og der så de på en rideskole en træhest, som begyndere kunne sætte sig op på og prøve, hvordan det var.

- Og da vi kom hjem igen, byggede min bror én til mig, smiler Mathilde, og Laura udbryder:

- Sådan en bror vil jeg også have!

- Det bliver et svært ønske at opfylde, konstaterer Lauras mor tørt.

Mathildes bror Johannes og hans kammerat, Jonas, byggede en træhest til Mathilde på to dage. Her er de ved at tjekke, om højde og bredde fungerer. Privatfoto
Og her er den færdige, flotte træhest. Begge drenge skal da også starte på uddannelsen som tømrer efter sommerferien. Privatfoto

Mathildes 16-årige storebror hedder Johannes, og sammen med den jævnaldrende kammerat, Jonas, byggede han træhesten på to dage. Begge drenge starter på EUX tømreruddannelsen efter sommerferien.

Annonce

Fremtidsplaner

Mathilde og Laura har masser af planer for fremtiden. Blandt andet en lejr - men det bliver nu nok først til næste år - hvor deltagerne skal sove i telte på marken i Idom, og måske selv tage spring med, eller bygge flere sammen.

- Vi er også ved at lave en dressurbane. Vi har tegnet nogle bogstaver og lamineret dem og sat dem op, fortæller Laura.

Laura har aldrig været med ved museets kæphesteræs før, mens Mathilde har prøvet det en enkelt gang. Der er både deltagere, der er meget yngre end de to veninder - og nogle stykker, der er ældre. Foto: Johan Gadegaard

Hvor længe tror I, at I bliver ved med at synes, at kæpheste er sjove?

- Der er jo også voksne, der springer på kæphest. Jo, i Finland. Der er det en stor sport. Jeg tror, at jeg bliver ved, indtil jeg ikke gider mere, siger Mathilde.

- Jeg regner med, at jeg også gør det, når jeg er 13 år, funderer Laura.

Annonce
Holstebro

Lagt på is: Det er slut med Heidis friske fisk

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Så meget dyrere bliver din regning fra Vestforsyning: 'Elpriserne er historisk høje'

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Holstebro

Søren Gade har selv prøvet at være gruppeformand, og han hare store forventninger til Danielsen

Sport For abonnenter

Striktøjet blev fundet frem, da Lærke Christensen måtte sidde ude med corona - Onsdag leverede hun pragtpræstation mod Esbjerg

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Holstebro Håndbold klarede ikke umulig opgave

Navne

Klinik med succes: Her spørger de ind til din smerte

Erhverv

Ups: Lokalt pizzeria truet med retssag for at bruge bloggers foto på hjemmeside - nu må han punge ud

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Holstebro

Hallen skulle have været fyldt med liv, men nu har Martin følt sig nødsaget til at udskyde premieren på byens nye festival: - Det er jo helt vildt irriterende

Leder For abonnenter

Mens fronterne mellem øst og vest er trukket hårdt op i Ukraine, er der måske tøvejr på vej i Venstre

Holstebro

De tjener penge på at spærre folk inde: - Man kan ikke sige, at det har været en særligt god forretning de sidste to år

Annonce