Annonce
Lemvig

Thyborøn er god: Delfiner har måske fundet et nyt levested

Det er let at få delfinerne at se fra stranden i Thyborøn, selv om man måske skal lede lidt, inden man finder dem. Men med en god kikkert i hånden, er de springende delfiner en stor oplevelse. Her er delfinerne i Kanalen set gennem naturfotografen Lars Mikkelsens kamera. Foto: Lars MikkelsenLars MiK Photography
Gruppen af delfiner i Thyborøn er udbrydere fra en skotsk stamme

Thyborøn: Forskere og borgere skal arbejde sammen for at fastslå, hvorfor Thyborøn Kanal pludselig er blevet hjemsted for delfiner.  Derfor har hvalforskeren Carl Christian Kinze stiftet en ny facebookgruppe "Delfiner i Danmark" sammen med naturfotografen Lars Mikkelsen, Hjerm, der er en stor kender af hvaler. Målet er at få indberetninger, der fortæller om de små hvalers færden.

- Vores lidenskab er videnskab. Derfor vil vi gerne vide, hvad det er for nogle, hvor de kommer fra, og hvad de gør her. Det er en slags citizens Science (borgerdrevet forskning.red) koncentreret om øresvin i Thyborøn og Limfjorden, og måske hvidnæser lidt længere ude. Projektet har fokus på videnbegærlighed, og ikke alle de andre, spændende ting, man kan diskutere omkring delfiner, siger Carl Christian Kinze.

Skotsk afstamning

Man ved dog noget om delfinerne i Thyborøn Kanal. De er af arten øresvin og stammer fra Skotland. Her har de i flere år været en del af en stor gruppe, men tilsyneladende er en lille stamme brudt ud - muligvis for at stifte en ny flok i et nyt område.

Delfiner

Delfiner er en gruppe af små og mellemstore tandhvaler. I danske farvande har vi kendskab til flere forskellige arter af delfiner.

Hvidnæsen er den eneste delfin der vides at yngle i danske farvande

Hvidskævingen - en nordlig art på jævnligt besøg i Skagerrak

Almindelig delfin - har været på besøg siden 2000

Øresvin - arten, der ses i Thyborøn Kanal.

Der ud over sporadiske besøg af stribet delfin, rissosdelfin, grindehval og spækhuggeren.  Også halvspækhuggeren er set, men er meget sjældne.
I fremtiden ventes flere delfin-arter at lægge vejen forbi de danske farvande.

De skotske forskere har en database over delfinerne, der bliver identificeret ud fra deres rygfinne. På den måde har det været muligt at følge delfinernes vej, indtil fire af dem sidste år dukkede op i Thyborøn. I perioder søgte de ind i Limfjorden, men er hver gang vendt tilbage til Thyborøn Kanal. I år er yderligere tre stødt til gruppen, så der nu svømmer syv delfiner rundt i kanalen.

Annonce

Koloniserer nyt sted

- Nu opretter vi facebookgruppen, fordi delfinerne er der. Vi ved, de kommer fra Skotland og har fulgt dem, mens de er ved at finde egnene levesteder. Jeg tror faktisk, det handler om, at de er ved at kolonisere et nyt sted og skal finde ud af, hvor der er godt at være, siger Carl Christian Kinze.

Facebookgruppen skal første og fremmest virke som en platform for indberetninger, men også til at give information om delfinerne. På den måde håber Carl Christian Kinze, at projektet kan være med til at svare på, hvorfor de overhovedet er her.

- Det spændende er, at man på denne smarte måde kan få folk til at følge og registrere den her slags ting. Vi får masser af øjne ude i området, og kan vi træne folk til at følge dem lidt videnskabeligt, kan vi få nogle fantastiske datasæt, siger han.

Foreløbigt er der fire entusiaster tilknyttet facebooksiden som administrator, og samtidigt har projektet en forankring i Jyllandsakvariet.

-Det er helt sikkert, at jeg også  kommer til at optræde i Thyborøn, og at vi kommer til at lave nogle events i byen. Vi satser på borgerforskning og håber, det på sigt kan kaste nogle videnskabelige artikler af sig. Og bliver delfinerne i området på sigt, skal vi da forsøge at få nogle specialestuderende og universiteter koblet på, siger Carl Christian Kinze.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce