Annonce
Kultur

Thor Havvindmøllepark giver aktivitet på Strandingsmuseum St. George

Marinarkæolog Marie Jonsson ved skærmene med scanningsbilleder fra det areal, der er udlagttil Thor Vindmøllepark. Pressefoto
Havbund skal undersøges for skibsvrag og bopladser, inden der kan sættes vindmøller op.
Annonce

Thorsminde: Strandingsmuseum St. George er lige nu lukket for publikum, men bag de lukkede døre er der travlhed, ikke mindst i museets marinarkæologiske afdeling. Her er marinarkæolog Marie Jonsson i fuld gang med at nærstudere havbundsscanninger af det store område, som Energinet har udlagt til havvindmølleparken Thor. Gennemgangen af havbundsscanningerne er en del af de forundersøgelser, Energinet i øjeblikket får foretaget på arealet.

Strandingsmuseum St. George har det marinarkæologiske ansvar for kulturarven på havbunden i den danske del af Nordsøen mellem Limfjorden og den dansk/tyske grænse, og dermed også for den del, som er udlagt til Thor og de andre havvindmølleparker langs vestkysten. Det er derfor museets opgave i henhold til museumsloven at undersøge arealet for skibsvrag, skibsladninger og andre kulturhistoriske levn, som f.eks. stenalderbopladser, inden eventuelle anlægsarbejder projekteres.

- Scanningerne er udført af MMT for Energinet med en såkaldt side-scan sonar, der afslører objekter, som rager op fra havbunden, fordi de danner skygger i billedet. Hvis der ligger objekter i selve bundfladen, vil det ikke danne skygge, men måske vise sig som en lys eller mørk farveforskel, forklarer marinarkæolog Marie Jonsson.

Annonce

Nok at se til

Hun forklarer desuden, at nyere vrag f.eks. af et jernskib normalt vil stå tydeligt frem på sonarbilledet, mens udfordringen ligger i at identificere det, der ikke umiddelbart ligner et vrag, men alligevel kan være rester af et.

Energinet stiller også andre typer af data til rådighed for den marinarkæologiske forundersøgelse, og da undersøgelsesområdet dækker et areal, der kun er lidt mindre end Lolland, vil Thor give travlhed i museets marinarkæologiske afdeling et stykke tid endnu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce