Annonce
Holstebro

Thomas Danielsen efter samråd om minkgrave: Ministeren brugte tiden på at fralægge sig ansvar

Nedgravning af mink ved Nr. Felding med skarp kritiseret, da miljøminister Lea Wermelin fredag formiddag var indkaldt i samråd i Folketinget. Men der var flere spørgsmål end svar - og på fredag kommer et nyt samråd. Foto: Morten Stricker
Der var ikke mange svar på fredagens samråd med miljøminister om minkgrave i Folketinget - og nu bliver der et nyt samråd med to ministre.
Annonce

VESTJYLLAND: Der var mange spørgsmål og skarp kritik af nedgravningen af mink ved Holstebro og Karup, da miljøminister Lea Wermelin (S), fredag formiddag var i åben samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

- Det har været et uskønt forløb, erkendte ministeren under samrådet.

Flere gange blev ministeren spurgt, om regeringen ville følge et krav fra et flertal i Folketinget om at grave minkene op. Men uden et klart svar.

- Generelt synes jeg, at ministeren brugte meget tid på ansvarsfraskrivelse. Men jeg er mest skuffet over, hvor let hun åbenbart tager, at et flertal kræver minkene gravet op og destrueret, siger Thomas Danielsen (V), der havde indkaldt miljøministeren til samrådet.

Lea Wermelin erkendte at der var sket fejl i forløbet - og herunder at mink er gravet under 300 meter fra en sø ved Nr. Felding. Og at det er nødvendigt at holde øje med mulig udsivning.

På flere andre spørgsmål henviste hun til, at det var Fødevareministerens område - og herunder på spørgsmålet om opgravning af de millioner af mink.


Generelt synes jeg, at ministeren brugte meget tid på ansvarsfraskrivelse. Men jeg er mest skuffet over, hvor let hun åbenbart tager, at et flertal kræver minkene gravet op og destrueret.

Thomas Danielsen (V), medlem af Folketinget.


- Derfor har vi nu også besluttet at indkalde begge ministre til et nyt samråd næste onsdag, så vi kan komme til bunds og få mere klarhed over sagen og hele forløbet, sagde Thomas Danielsen.

Annonce

Ulovlig nedgravning

På samrådet stillede flere folketingspolitikere spørgsmål ved hele lovligheden af nedgravningen af mink - blandt andet efter at flere juraprofessorer har påpeget, at regeringen ikke har levet op til kravet i en beredskabsplan om, at kommunen skal høres før nedgravningen. Og ifølge en eu-forordning må døde dyr kun nedgraves i miljøgodkendte depoter, der er udpeget på forhånd. En kritik, der første gang kom frem i Dagbladet Holstebro.

Her henviste miljøministeren til, at ifølge Miljøstyrelsen er loven overholdt. Men hun havde også set kritikken.

- Nu har jeg bedt om en redegørelse for lovgrundlaget, som følge af kritikken, sagde miljøminister Lea Wermelin på samrådet.

I øvrigt undrede flere udvalgsmedlemmer sig over, at regeringens lovforslag (L 77) om aflivning af mink giver "vedkommende minister" lov til at fastsætte regler for nedgraving eller bortskaffelse af mink "uanset bestemmelser i anden lovgivning".

- Jeg har aldrig nogensinde i min tid i Folketinget set en lov med så vidtgående bestemmelser, som sætter anden lovgivning ud af kraft. Man kan da også undre sig over, at der skulle være nødvendigt, hvis nedgravning af mink i forvejen var lovlig, siger Thomas Danielsen efter samrådet.

Han ser frem til den redegørelse, hvor miljøministeren vil søge at redegøre for lovligheden af nedgravningen.

- Det er regeringsapparatet, som skal vurdere sig selv, ligesom i regeringens tidligere redegørelse for forløbet, og det er ikke det optimale. Men vi har også mulighed for at spørge de tre professorer, som har påpeget, at nedgravningen ikke er lovligt, siger Thomas Danielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce