Lemvig

The Grandfætters fra Thyborøn indtager danske fiskeauktionshaller på release-turné

The Grandfætters er klar til at trække i de blå habitter på fredag i auktionshallen i Thyborøn. Foto: Morten Stricker
Thyborøn-gruppen med de samme oldeforældre kommer på gaden med ny cd og er klar til stor turné

THYBORØN: Selv om tre af de fire medlemmer af The Grandfætters i dag bor i Holstebro, så lægger bandet ikke skjul på, at de er stolte over at komme fra Thyborøn.

- Jamen, det er jo vores hjemstavn med alt, hvad det indebærer. Vi er stolte af at komme fra Thyborøn, som vi på alle måder er rundet af. Og egnen og byen er stadig inspirationskilden til nye sange og ny musik, slår Christian Toft Bro fast.

Det er derfor også helt naturligt for de fire gutter i bandet, at release-koncerterne af det nye album starter i hjembyen - og selvfølgelig skal det foregå i fiskeauktionshallen.

- Det er vores hyldest til Thyborøn, at det hele gerne må lugte lidt af fisk. Og så føler vi os også helt på hjemmebane, siger Allan Toft Josephsen.

Release-turnéen starter fredag den 29. marts i Thyborøn - og efterfølgende står fiskeauktionshallerne i Hanstholm, Hirtshals, Hvide Sande, Grenå og Gilleleje klar til at danne rammen om The Grandfætters koncerter og præsentation af det nye materiale.

- Det er koldt i en auktionshal, så vi trækker i de kendte blå Thyborøn-habitter, der holder selv den koldeste bagdel varm. Og publikum har også mulighed for at låne en kedeldragt til koncerterne, griner Anders Toft Bro.

The Grandfætters

Christian Stausholm Holm, 33 år og tømrer

Gift med Rikke Frost - parret har tre børn

Bopæl i Thyborøn

Anders Toft Bro, 27 år og journalist på TV Midt/Vest

Kæreste med Anne Mette Frost - ingen børn, men en undulat, der hedder Frederik

Bopæl i Holstebro

Allan Toft Josephsen, 31 år og lærer i Vildbjerg

Kæreste med Merete - parret har en søn

Bopæl i Holstebro

Christian Toft Bro, 37 år og journalist med egen virksomhed

Gift med Trine - parret har tre børn

Bopæl i Holstebro

Hatten gik rundt - to gange

Historien om The Grandfætters starter for cirka 15 år siden i musiklokalet på Thyborøn Skole.

Her mødtes Christian Stausholm Holm, Anders Toft Bro og Allan Toft Josephsen for at spille sammen - ofte efter undervisning i den lokale musikskole.

- Vi er vokset op med musik, hvor fællessang i familiens skød var helt almindeligt. Og selvfølgelig har vi som børn også mange gange været med til Tørfisk-koncerterne, som vi jo har tætte familiemæssige relationer til. På den måde blev der skabt en ambition hos os om på et tidspunkt at komme ud at spille for rigtige mennesker, siger Christian Stausholm Holm.

- Jeg kan ikke huske så meget om selve undervisningen, men bedre at vi bare satte os sammen og fik lært at spille en række sange. Så vi er vel en form for selvlærte musikere, mener Anders Toft Bro, der er yngste mand i The Grandfætters.

Trio'en husker godt den første rigtige koncert.

- Det var i Aktivitetscentret i Thyborøn, og aftalen var, at vi hver skulle have 200 kroner for jobbet. Mod slutningen af koncerten kunne vi se, at en hat blev sendt rundt - og der blev lagt mange sedler i. Da hatten nåede frem til arrangørerne, så lød beskeden: "Der er afregnet med musikken, så vi sender lige hatten den anden vej, så I kan tage jeres penge igen!" Det var vi godt nok ikke helt tilfredse med, fortæller Christian Stausholm Holm.

Fra starten lå det også klart, at gruppens navn skulle være The Grandfætters. Den korte version er, at Anders’ farmor er søster til Allans morfar, der er bror til Christians farmor, der er søster til den anden Christians morfars kone. Og i den moderne betydning af ordet grandfætter holder argumentationen, fordi drengene har samme oldeforældre. Og derfor hedder de naturligvis The Grandfætters.

Den store skillevej

Christian Toft Bro kom med i The Grandfætters i 2009.

- Vi havde haft ham med i bandet ved særlige lejligheder, når vi spillede de lidt større jobs på nogle festival'er, så han var ikke helt ukendt for os, huske Allan Josephsen.

- Jeg havde prøvet forskellige musikalske genrer - blandt andet en form for viseaftener sammen med min far Henning Toft Bro - og jeg var reelt i tvivl om, hvad jeg skulle vælge, men i dag er jeg så tilfreds med, at det blev The Grandfætters, siger Christian Toft Bro.

- Som jeg husker det, så ringede han flere gange, før vi gav ham lov til at komme med, lyder det ikke uden humor fra den anden Christian.

Med fire mand i The Grandfætters åbnede der sig også med tiden nye musikalske muligheder. Og i den sammenhæng spiller Christian Toft Bro en væsentlig rolle.

- Vi var i mange år et coverband, og det førte til rigtige mange jobs, men til sidst kørte vi lidt trætte i næsten at blive opfattet som en juke-box, der stod i hjørnet på et spillested. Vi havde da haft en sjov tid, men tanken om kun at spille egne numre til koncerterne blev stærkere og stærkere. Da vi så udgav vort første album, var det alene med egne sange - syv numre skrevet af Christian Toft Bro og tre numre af Anders Toft Bro. Det var en vigtig skillevej for The Grandfætters - og efter min mening det bedste, der kunne ske, påpeger Allan Toft Josephsen.

På det nye album står Christian Toft Bro som ophavsmand til ti numre, mens en anden Thyborøn-dreng, Marius Grønkjær, har skrevet det ellevte nummer.

- Det er en helt anden tilfredshed, vi oplever ved at spille vores egen musik. Det er sange, der relaterer til vores hjemstavn, men handler om emner, der vedrører mange mennesker. Og så kan vi samtidig fortælle en god historie bag sangene, siger Christian Holm.

Skiftet fra at være coverband til at synge egne sange har også ændret koncerterne.

- Nu er vi ikke et danseorkester, og de intime siddekoncerter er helt fantastiske at være en del af, mener Allan Josephsen.

Thyborøngruppen Grandfætters releaser ny CD i slutningen af marts. Fra venstre ses Anders Toft Bro, Christian Stausholm Holm, Christian Toft Bro og Allan Toft Josephsen. Foto: Morten Stricker

Ud på landevejene

Selv om Christian Toft Bro skriver de fleste af The Grandfætters musik, så er det altid en fælles proces for hele bandet at lave sangene.

- Christian sender en form for skitse til os andre, og så kommer det lige igennem Grandfætters-maskinen, hvor vi alle bidrager med idéer. Vi kan godt diskutere i lang tid, men vi bliver altid enige om det færdige nummer, siger Allan Toft Josephsen.

Det første album fra Thyborøn-gruppen hed slet og ret The Grandfætters - og det er også titlen på album nummer to.

- Forskellen er, at det første var sort - og det nye bliver blåt, siger Anders Toft Bro.

Efter release-turnéen med seks koncerter i den sidste weekend marts, og den første i april vil The Grandfætters gerne på landevejen med deres musik.

- Lige nu har vi 20 jobs i kalenderen, men håber på yderligere en halv snes koncerter hen over året. Vi ser dog frem til, at vi i 2019 blandt andet skal spille på Skagen Festival, Marie-festivalen i Ansager samt lokalt på Haze over Haarum i Harboøre og Søfestivalen i Lemvig, fortæller Anders Toft Bro.

I fredags blev singlen "Tigger" fra det nye album sendt på gaden - og de resterende nye sange kan altså opleves i Thyborøn Fiskeauktionscenter fredag den 29. marts med start kl. 17.

Thyborøn-motivet på væggen i Anders Toft Bro's lejlihged i Holstebro relaterer til bandets hjemstavn. Foto: Morten Stricker
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Ældre frivillige giver gratis, gode råd: - Det er ikke hensynsfuldt, når man lægger granitsten mellem fliser i fortov

Lemvig For abonnenter

Ulv eller sjakal? Noget er på færde på Tangen

Danmark

DMI varsler lokale skybrud og torden: Se om det rammer dit område

Holstebro

Efter uheld på Holstebromotorvejen: Begge spor igen farbare

Holstebro

Efter udvalgsmøde: Seks husejere i Halgård skal lave ændringer

Portræt For abonnenter

Datter og barnebarn lokker mormor nordpå

Holstebro

Køkkenproducent skruer op for blusset i Sverige

Holstebro

Patienters tilfredshed med helikopterhjælp er helt i top

Annonce