Annonce
Lemvig

Testcenter bruges alt for lidt og nu skal den være endnu større - møller op til 275 meter

Ser de store ud? Faktisk er de alt for små i forhold til de møller, som mølleproducenterne bygger allerede i dag. Derfor skal testcenter Høvsøre udvides. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Fremover skal møllerne op i 275 meters højde, hvis anbefalingerne i en ny analyse bliver fulgt

Høvsøre: Den tre år gamle udvidelse af mølletestcenteret på Høvsøre har ikke været rentabel. Det har nemlig været usædvanligt svært at få lejet de to, ekstra pladser ud.

Det fremgår af en ny "Analyse af rammevilkår for forsøgsmøller", som Indenrigs- og Boligministeriet offentliggjorde fredag. Samme rapport rummer også anbefalinger, der skal løse problemet: Det skal blot bygges endnu større.

Derfor går regeringen nu i gang med at undersøge, hvordan udvidelsen skal ske.

Annonce

Det er blot tre år siden, at mølletestcentret på Høvsøre blev udvidet med to ekstra pladser, og samtidigt blev det muligt at øge højden på møllerne fra 165 til 200 meter. Udvidelsen skete, fordi vindmølleindustrien efterspurgte plads til at teste større møller.

Det har allerede nu vist sig ikke at være højt nok til, at mølleproducenterne vil bruge pladserne. Blandt andet fremgår det af analysen, at det har været meget besværligt at udleje to af de syv standpladser. Én af pladserne har været i fire udbud siden november 2019, uden det er lykkedes at få pladsen udlejet. En anden af pladserne nåede ud i tre udbud, inden den blev besat.

Vindmølleindustrien forklarer det i analysen selv med, at møllerne er vokset langt hurtigere end forventet. Derfor er pladserne ved Høvsøre Testcenter allerede nu for små - endnu før alle pladser efter den seneste udvidelse er taget i brug. Faktisk vurderer branchen, at man på landsplan har brug for seks nye pladser med plads til væsentligt højere møller.

Analysen peger derfor på, at testcenteret ved Østerild, der tester havmøller, bør skabe plads til møller op til 400 meters højde. Ved Høvsøre, hvor man tester de mindre landmøller, bør man skabe plads til 275 meter høje møller. Analysen vurderer, at det fysisk ikke vil være muligt at øge arealet i Høvsøre. Derfor bliver det nødvendigt at reducere antallet af  standpladser fra de nuværende syv pladser til blot fem pladser for at skabe den nødvendige afstand mellem møllerne. Den øgede højde gør det formentligt også nødvendigt at ekspropriere et antal ejendomme i området, men det fremgår ikke af analysen, hvor mange, der bliver berørt. Den planlagte udvidelse vil ifølge analysen være nok til at fremtidssikre Høvsøre de næste fem-ti år.

Der bliver muligvis  også brug for et tredje testcenter et nyt sted i landet. Derfor går regeringen samtidigt i gang med at undersøge, hvor et tredje testcenter kan opføres.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) finder det nødvendigt at skabe bedre forhold til at teste de store møller.

- Vindbranchen er central for vækst og udvikling i hele Danmark, og ikke mindst for arbejdspladser uden for vores store byer. Derfor følger vi nu op på den samlede analyse af vindbranchens behov for test og demonstration, siger han.

Inden en udvidelse af Høvsøre kan finde sted, skal der blandt andet laves en ny miljøkonsekvensvurdering samt en habitatkonsekvensvurdering.

Testcenter Høvsøre drives af DTU-Vind, men det er ikke lykkedes at få en kommentar til denne artikel.

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Lemvig

Analyse: Nye Borgerlige skal mere end firedoble antallet af stemmer

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Annonce