Annonce
Holstebro

Test-tider rives væk: - Jeg har været med den rædselsfulde færge, hvor jeg ikke følte mig tryg og alle hostede

Der er rift om tiderne, hvad angår de Covid-19 test, man selv kan booke på nettet uden at have været ved lægen. Disse test laves i det mobile testcenter, som er i Holstebro hveranden dag og tager opstilling i forhallen i Regionshuset på Lægårdvej. Michael Østergaard Jensen (billedet) var forbi onsdag formiddag. Foto: Lund
Der er stor forskel på, hvor travlt der er på test-centrene. Nogle steder er alle tider til Covid-19 test optaget, andre pode-stationer står tomme halvdelen af tiden. Rettidig omhu, siger sygeplejefaglig direktør.

Holstebro: Ud fra Regionshuset på Lægårdvej kommer Michael Østergaard Jensen. Han flår det blå mundbind af. Indenfor tre dage får han svar på sin Covid-19 test.

- Jeg er lige kommet hjem fra 10 dages ferie i Italien og tænkte, at jeg måtte hellere lige måtte blive tjekket. Jeg føler mig ikke påvirket, men hellere være på den sikre side, siger Michael Østergaard Jensen, der er 26 år.


Annonce

Jeg er blevet testet, fordi jeg har været på Bornholm og var været med den dér skrækkelige færge fra Rønne til Ystad, hvor jeg ikke rigtig følte mig tryg. Der var simpelthen så mange mennesker, og folk hostede over det hele. Det var lidt et cirkus, synes jeg, hvis jeg skal være ærlig.

Mathilde Birn, 25 år og fra Holstebro.


Han havde ikke overvejet at droppe ferien ved Gardasøen med de to kammerater.

- Jeg har følt mig tryg. Når vi var ude at handle tog vi mundbind på, fortæller Michael Østergaard Jensen.

Til fødselsdag med god samvittighed

Også Mathilde Birn har booket en tid at blive podet.

- Det er fordi jeg har været på Bornholm og var været med den dér skrækkelige færge fra Rønne til Ystad, hvor jeg ikke rigtig følte mig tryg. Der var simpelthen så mange mennesker, og folk hostede over det hele. Det var lidt et cirkus, synes jeg, hvis jeg skal være ærlig.

Men der er også en anden grund - og det er farmor, som bliver 81 år på lørdag.

- Jeg vil gerne kunne tage op til hende med god samvittighed - eller blive væk, forklarer Mathilde Birn, der er lige fyldt 25 år.

Annonce

Fuldt booket

Michael Østergaard Jensen og Mathilde Birn er ikke alene om at opsøge det mobile testcenter, som er i Holstebro hveranden dag, og som denne onsdag er bemandet af to medicinstuderende, som iført visir poder på livet løs i det gamle regionshus' forhal - ikke at forveksle med sygehusets pode-station på Karl Jensens Vej, som tester syge, patienter med ærinde på sygehuset og personale med kritiske funktioner.

I takt med, at folk vender hjem fra sommerferie, er ventetiden til de gratis Covid-19 test, man selv kan booke over nettet, vokset. Hvor det for 14 dage siden var let at komme til, fra den ene dag til den anden, kan ventetiden nu godt være fire-seks dage.

- Både mobil-testcentrene og vores gule biler, der kører ud i sommerlandet og tester uden tidsbestilling, er meget benyttet, siger René Skov Bærentsen, bioanalytiker og daglig koordinator for Testcenter Herning.

For hver stop i Holstebro er der en kapacitet på 60 Covid-19 test.

- Første dag, vi var i Holstebro - lørdag den 20. juni - var der 13 bookinger. To dage efter var vi oppe på 56, og de seneste fire dage i streg har der været mellem 60 og 62 - vi har altså haft mulighed for at tage lidt ekstra, siger René Skov Bærentsen.

Annonce

Afviser ressource-spild

Hvad angår kapaciteten på to pode-stationer på sygehusene i Holstebro og Herning, har udviklingen hen over sommeren været den stik modsatte. I Holstebro var der i uge 26 en ledig kapacitet på ni procent, i uge 29 var den steget til 50 procent, det vil sige halvdelen af tiden står podestationen tom - uden kunder i butikken.

Her på Holstebro Sygehus' pode-station på Karl Jensens Vej er der til gengæld masser af ledig kapacitet - 50 procent. Her testes syge, personale der varetager kritiske funktioner samt alle patienter med et ærinde på sygehuset.  Foto: Lund

- Det er ikke de fuldstændige tal, men der er ledig kapacitet i sygesporet. Det skyldes, at det er ferietid, så nogle af de patienter, der skal ind og podes, før de kan blive opereret, ikke er her lige nu. De eneste operationer, der gennemføres i højferieugerne, 27-28-29, er kræftoperationer og andre ting, som er helt nødvendige, forklarer sygeplejefaglig direktør Ida Gøtke fra Hospitalsenheden Vest.

Er det ikke spild af ressourcer at opretholde så stor en kapacitet?

- Nej, jeg vil sige, det er rettidig omhu. Vi har at gøre med en sygdom, vi ikke rigtig kender, og vil sikre os, at vi har den nødvendige kapacitet, hvis der kommer et mikroudbrud, så vi kan teste både patienter og medarbejdere, som har en meget tæt kontakt med patienter eller beboere på et plejehjem, siger Ida Gøtke, sygeplejefaglig direktør fra Hospitalsenheden Vest.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce