Annonce
Digitalt

Test: Hövding 3.0 passer til alle, men der er tvivl om sikkerheden

Hövding 3.0 vil for mange være et mere komfortabelt alternativ end hjelmen, da den springer mindre i øjnene og ikke ødelægger frisuren. Om sommeren vil det dog springe i øjnene, at man kommer cyklende med "et halstørklæde". PR-foto
Den svenske airbag-cykelhjelm, Hövding, er kommet i en version 3.0. Hövding kan nu passe til alle, uanset hvor meget tøj man har på - men der er for nylig sået tvivl om, hvor sikker Hövding egentlig er.

Lad mig starte med konklusionen først: Hövding 3.0 er ikke for alle. For nogen vil den være perfekt, for andre uaktuel.

Det kommer helt an på, hvad du vægter, når du cykler, for både sikkerhed, pris, komfort og forfængelighed spiller ind.

Annonce

Om testen

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Passer alle

Hövding blev opfundet i Sverige og lanceret i 2011. Konceptet er i for sig enkelt nok; i stedet for en traditionel cykelhjelm fungerer Hövding som en airbag. Den tages på rundt om halsen, hvor den monitorerer dine bevægelser – 200 gange i sekundet – og hvis du styrter, så udløses airbaggen, der omkranser hele dit hoved, bortset fra ansigtet. Den er mere sikker end en traditionel cykelhjelm, konkluderer flere tests, men for nylig har DR's Detektor sået tvivl om disse test, da der har været eksempler på cyklister, som er styrtet med Hövding, uden at den nåede at aktivere.

Hvis man rammer direkte ind i noget, uden at se det på forhånd, kan man risikere, at hjelmen ikke beskytter, da den først aktiveres, når man bevæger sig som om, man er ved at styrte. Og det er helt klart noget, man skal være opmærksom på, hvis man vælger en Hövding.

Hövding kommer i en fin indpakning, der roser dig for at tage vare på din sikkerhed. Der er meget overskuelige instruktioner og en quick-guide til opsætning. Det er let at pakke ud og tilpasse Hövding. En af de nye ting ved Hövding 3.0 er nemlig, at der kun er én størrelse, som til gengæld passer til alle. Den kan strammes til, så den passer – og tilpasses efter årstiden, fordi der er plads til med og uden jakke.

Sæt strøm til

Hövding 3.0 kræver strøm for at virke – af flere årsager. Den kan via den medfølgende app tracke, hvor meget du cykler, og hvor meget CO2, du skåner klimaet for ved at cykle. Den kan også sende en besked til de nødkontakter, du angiver, hvis du skulle være involveret i et styrt. Det er godt tænkt. Airbaggen holder 15-16 timer på en opladning, og den siger meget tydeligt fra – hvert 5. minut – hvis du glemmer at lade den op.

Hvordan er Hövding 3.0 så i praksis? Jo, den kræver lige lidt tilvænning. Den sidder fint, når man har justeret den, selvom den er uvant at bære. Jeg har testet den om vinteren, og der er det fint med et ekstra lag om halsen – men til sommer? Der vil den nok se lidt mærkelig ud og blive varm om halsen.

Hövding 3.0 kan kun bruges én gang, lige som en almindelig cykelhjelm kun bør, men den koster til gengæld noget mere end en almindelig cykelhjelm. Det er positivt, at den sidder komfortabelt, ikke ødelægger frisuren, og at sikkerheden er bedre end en konventionel hjelm. Det er mindre positivt, at den kræver strøm, og at det er lige som at køre med et halstørklæde om sommeren. Den helt store ridse i lakken er de nylige afsløringer af Detektor, som stiller spørgsmålstegn ved, hvor sikker Hövding i virkeligheden er.

Om Hövding 3.0 er det rette valg til cykelturen er svært at svare på. For nogle vil den være for dyr, ukomfortabel om sommeren og for bøvlet med strøm, men for andre vil det, at man slipper for en hjelm, veje tungt. I nogle scenarier er Hövding sikrere end en almindelig hjelm, men da det ikke er muligt at planlægge, hvordan man styrter eller kommer til skade, bør man sætte sig godt ind i, hvilke begrænsninger hjelmen har.

Pris og tilgængelighed: Hövding 3.0 kan købes online og hos cykelhandlere, vejledende pris 2.295 kr.

Hövding 3.0 læser dine bevægelser 200 gange i sekunder og springer ud som en airbag på 0,1 sekund, hvis ulykken er ude. Der er flere test-videoer på nettet, der viser, hvordan den virker ved et styrt - hvis man er utryg ved at lægge hjelmen på hylden og køre ud på jernhesten med bart hoved. PR-foto
Det er en klar forbedring, at Hövding 3.0 passer alle størrelser - det betyder også, at den kan bruges uanset hvor mange lag tøj, man har på. PR-foto
Det føles uvant, første gang man tager Hövding 3.0 på, men det vænner man sig hurtigt til. PR-foto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Annonce