Annonce
Danmark

Teknologi gav mig en ny onkel

DNA-algoritmer fandt frem til min ukendte farbror. Illustration: Leif Nørmark Sørensen

Det var en varm sommerdag sidste år, da jeg fik første praj om, at min familie måske var større, end jeg troede.

Her kan du høre Adapter. Det handler denne gang om, at Emilie har fået en ny onkel ved hjælp af DNA-teknologi. Og Emilie har selv en uddannelse i molekylær medicin, så det ved hun noget om! Klik i afspilleren herunder for at lytte med!

 

- Der er en mand, som har ringet, han mener, at han er min storebror, sagde min far i en tone, der slet ikke var tilsvarende det chok, jeg fik.

- Hvad-for-noget?, fik jeg vidst fremstammet.

Annonce

Manden, der ringede, havde aldrig kendt sin far, men havde fået at vide, at hans far hed “Hugo Niebuhr”. Derfor gik han på nettet og søgte, fandt en Hugo Niebuhr, greb telefonen og ringede op.


I vores iver efter at finde nye slægtninge og få viden om vores genetiske oprindelse giver vi altså følsomme oplysninger i vores DNA videre.


Han fik fat i min far, der rigtignok hedder Hugo Niebuhr. Men min far er fem år yngre, end manden i telefonen. Det kunne derfor ikke være den rigtige.

Problemet er, at min far er opkaldt efter min farfar, så de begge hedder Hugo Niebuhr. Manden havde derfor ikke fået fat i sin far, men derimod sin halv-bror.

De gik dernæst i gang med at undersøge, om det nu også virkelig kunne passe, at de var i familie. Min farfar døde for nogle år siden, så han kunne hverken be- eller afkræfte noget.

Og nu bliver det indviklet - hæng på.

Årstallene passede meget godt. ’Onklen’ ville være kommet til verden, inden min farmor og farfar mødte hinanden. ’Onklen’ kunne også fortælle, at hans mor ikke havde fortalt min farfar, at hun var blevet gravid. Så der var en god forklaring på, hvorfor vi først hørte om det nu, næsten 70 år senere: Min farfar vidste hele sit liv højst sandsynligt ingenting.

Men kunne vi virkelig være sikre, spekulerede jeg.

I dag er det så sådan, at man faktisk ikke behøver at spekulere så meget på den slags. For en DNA-test er ikke mange klik væk.

Virksomheder, som for eksempel MyHeritage, tilbyder, for godt en plovmand, at analysere dit DNA. Og det tilbud er meget populært. Ifølge landeansvarlig for MyHeritage, Ilan Melchior, har 720.000 danskere en brugerprofil på deres side.

Konkret foregår en privat DNA-test ved, at man sender et lille skrab fra indersiden af kinden til virksomheden. I sådan et skrab er der celler, og i dem er der DNA. Den analyseres og resultatet sammenlignes med millioner af andre brugeres resultater. På den måde kan de fortælle, om nogen er i tæt familie, er slægtninge eller blot har samme etniske oprindelse.

Så langt, så godt. Tilbage til min familie-historie. For nogle måneder siden havde vi spekuleret nok.

Min far og min mulige onkel tog hver deres prøve og sendte dem afsted. Og gæt hvem de avancerede algoritmer vurderede som værende i familie sidste weekend?

Så der stod det. Sort på hvidt. Tak til algoritmer og DNA-teknologi for at befri mig for spekulation og for at udvide familietræet.

Næste spørgsmål er så, hvad vi har givet for den viden - udover penge. For forskere og nysgerrige kan i dag trække meget mere ud af vores DNA end blot vores slægtskaber.

I vores iver efter at finde nye slægtninge og få viden om vores genetiske oprindelse giver vi altså følsomme oplysninger i vores DNA videre. Eksempelvis kan bestemte DNA-kombinationer øge risikoen for alzheimers, livsstilssygdomme visse typer kræft og mange andre sygdomme. Det ved MyHeritage nu om min far og min nye onkel, hvis de vil.

Til virksomhedens forsvar skal nævnes, at de ifølge den landeansvarlige hverken selv analyserer DNA’et i forhold til sygdomme eller sælger den videre til andre, der gør det.

Men ikke desto mindre er det viden, der er derude. Et målrettet hackerangreb kan hurtigt betyde at uvedkommende har DNA-oplysninger på rigtig mange mennesker.

Samtidig er der i nogle lande ved at blive skabt en vis præcedens for, at den her type data kan blive brugt af forsikringsselskaber, der så kan tilbyde billigere eller dyrere sundhedsforsikringer, alt efter om du har lille eller stor sandsynlighed for forskellige sygdomme.

Og hvad er så næste skridt? At en kommende arbejdsgiver eller ægtefælle høfligt beder om din DNA-profil?

Der er nok etik at tage fat på. I første omgang vil jeg dog vænne mig til at have fået en onkel, og så snart corona-vaccinerne er klaret, glæder jeg mig til at møde ham.

Annonce
Annonce
Erhverv

Gårdejer undrer sig: Blev bedt om at tilbagekalde grillpølser efter fire timer langt besøg

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Erhverv

Lyd fra Lydens By skrev historie: 50.000 koncertgæster til The Minds Of 99 i Parken fik leveret vellyd af lokalt firma

Kultur

Biograf gentager gallaåbning - halvandet år efter åbning: - Åbningen af Big Bio Holstebro har været mit livs mareridt

Sport

Bedsteveninder og bryllups-buddies delte guld og sølv imellem sig

Holstebro For abonnenter

Spidskandidater: Nærmest umuligt at hente stemmer, men vælgermøder er ikke spild af tid

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Debat

Debat: Der mangler milliarder til cykelstierne

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Holstebro

Han var fuld, påvirket af narko og endte på taget i Vandkraftsøen

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Holstebro

V-borgmesterkandidat ønsker direkte duel med borgmesteren: Østerby siger nej tak

Sport For abonnenter

9 år, 404 kampe og ny kamprekord-holder: Holstebro er blevet mit hjem, det er her jeg hører til

Struer

Staten vil plastre bugten til med muslingefarme - Struer Kommune siger nej tak, ikke her

Annonce