Annonce
Holstebro

Tekla og Jeppe rejser Jylland rundt: - Jeg kunne mærke, at jeg selv manglede forståelse for en del af befolkningen

Jeppe Pape og Tekla Emborg er på tur rundt om i landet for at få kvælt nogle af deres fordomme. Her på besøg på "Øen" i Thorsminde. Foto: Jan Briks
Jeppe Pape og Tekla Emborg bruger en del af sit sabbatår efter gymnasiet på at rejse rundt i Jylland for at få en bedre forståelse for det land, de bor i, få dræbt nogle fordomme undervejs og få sat ansigt på de problemstillinger, man hører i nyhederne.

Holstebro/Thorsminde: At kalde det en dannelsesrejse, er nok skridtet for langt. Et "projekt", er et bedre ord til at beskrive det, som 20-årige Jeppe Pape og 19-årige Tekla Emborg har gang i.

De unge mennesker med rødder og bopæl på henholdsvis Stevns og Ærø blev i sommers begge færdige som studenter. Jeppe på gymnasiet i Svendborg og Tekla på en speciel international skole i Indien. Og nu sidder de denne torsdag eftermiddag i Thorsminde og drikker øl med de lokale fiskere ved den lokale, lidt uofficielle bar, "Øen".

Besøget er en del af deres rejse rundt til fire jyske kommuner - i et forsøg på at blive klogere på deres eget land. På de folk, der lever deres liv i det, som i aviserne indimellem er blevet kaldt for "udkanten".

- Jeg kunne mærke, at jeg selv manglede forståelse for en del af befolkningen. Der er nogle problemstillinger, som jeg ikke kunne sætte mig ind i, siger Jeppe Pape og henviser til den blå-gule farvning af Danmarkskortet, som fandt sted ved sidste kommunalvalg.

Selv er han på venstrefløjen - og det er stort set alle vennerne også. Men det her handler ikke kun om politik. Det handler om, at der er en del af den danske kultur, jargoner, måder at leve på og problemstillinger, som han ikke kender til. Og det er dét denne tur skal gøre ham klogere på. At komme ud af sin komfortzone - og ud i den del af landet - ud til de mennesker - som man ikke hører om, når man selv og sin nære omgangskreds styrer direkte mod storbyerne efter gymnasietiden.

For 19-årige Tekla Emborg bunder rejsen rundt i kommunerne i hendes tid i Indien:

- Jeg var kvinde i Indien, og det var ret frustrerende at bruge så meget tid i et lokalområde, jeg ikke helt forstod. Jeg savnede en intuitiv forståelse for, hvad der sker omkring mig - hvorfor folk gør, som de gør. Det var lidt skørt at bruge så lang tid i et lokalsamfund, jeg ikke helt forstod. Så da jeg kom hjem til Danmark, var der den her tørst på at bruge mere tid på at forstå, hvor jeg kommer fra, hvilke behov folk har i lokalsamfundene i Danmark, siger hun.

Maden undervejs er en blanding af, hvad de bliver budt på af de lokale og deres egne medbragte rugbrødsmadder, linser og havregrød. Her med parkering på Gammel Havn i Thorsminde. Foto: Jan Briks

Byen med kultur

Turen rundt i Jylland, som bliver kørt i bil, har sendt de to gennem - indtil videre - Tønder Kommune - og nu Holstebro. Når turen går videre bliver det til Frederikshavn og Samsø.

I Holstebro kommune har de siden de ankom lørdag den 7. september været til koncert med Karl Kristian, spist frokost og været til håndboldkamp med H.C. Østerby, været til kvinde-aften i Trekantens Trivselshus og besøgt Odin Teatret.

H.C. Østerby havde svært ved at sige nej, da de unge ringede:

- Jeg blev lidt betaget af, at de ville bruge flere dage på at besøge Holstebro Kommune. De havde jo sat sig ind i tingene på forhånd, og de virkede oprigtigt interesserede. Unge mennesker bliver jo i dag beskyldt for ikke at interessere sig nok for deres omverden, men det her vidner jo om, at vi har en ret god ungdomsgeneration, siger han selv om sit ja til besøget.

Besøget på Odin Teatret gav et anderledes sjovt indblik i kulturen i Holstebro:

- På den ene side var det ret definerende for Holstebro - for jeg tror ikke, den slags eksisterer andre steder i landet. Men det var også en boble for sig selv - som der ikke rigtig er nogen i Holstebro, der egentlig giver en "fuck" for. Men det halve af latinamerika syntes til gengæld, at det bare var "the shit". Vi har hørt flere folk sige i byen, at de er lidt tossede derude, griner Tekla Emborg.

Under middagen med borgmesteren, fik de unge en grundig introduktion til kommunens mange visioner som kulturkommune. Men da turen onsdag gik mod Thorsminde, blev en anden historie fortalt af de mennesker, de mødte:

- Når man sidder i bussen fra Ulfborg til Thorsminde, så er holdningen mere i retning af, at man bruger alle pengene inde i Holstebro - og ikke giver en fløjtende fis for dem ude i Thorsminde, griner Jeppe Pape.

- Så på den måde er der jo tydeligvis en konflikt mellem "magtens centrums interesser" og den geografiske udkants, siger han.

Annonce

Sover hos lokale

Det er blevet frokosttid i Thorsminde. Og de to unge mennesker, der iøvrigt er venner - ikke kærester - har vendt snuden mod deres bil. Her bliver der fundet rugbrød med fiskefrikadeller frem til frokost. Retten bliver krydret med den karse, de har plantet i Teklas studenterhue, og som ligger på instrumentbrættet.

Ingen af de to unge har arbejde for tiden. De lever af deres opsparing.

Men det kræver nu heller ikke så mange penge at leve af rugbrød, kogte linser og havregrød.

For det meste er der ikke planer om, hvor overnatningerne foregår. Oftest bliver det et sted hos de lokale.

- I går splittede vi op. Jeg sov hos en dansk-somalisk kvinde, jeg mødte til kvinde-mødet i Trekanten, og Jeppe stillede telt op ved en privat i Thorsminde, forklarer Tekla Emborg.

Annonce

De ansigtløse emner

Denne torsdag - den 13. september - er sidste dag i Holstebro kommune. Nu går turen videre. Og hvad har de to unge så fået ud af besøget i Holstebro by og Thorsminde?

- Det har jo blandt andet handlet om at få sat et ansigt på mange ting. For eksempel når der er noget om fiskekvoter i nyhederne. Det har jo tidligere været et ansigtsløst emne. Men når man så møder folk, der bliver berørt af det, kan man forholde sig til det på en anden måde, siger Jeppe. Han er selv begyndt at genoverveje, om det mon er de store byer, han selv skal søge mod:

- Jeg ved ikke, om det er sådan en lyst, der går væk. Men når man er her, får virkelig lyst til at købe et stort hus, og så bare prøve resten af livet, at være fanebærer og gøre Holstebro til den ungdoms-metropol, byen gerne vil være, siger han og nikker over mod Tekla, der smiler:

- Jeg tror ikke før, at jeg kunne "skille det vestjyske ad". Jeg tænkte måske, at det alt sammen var nogle fiskertyper, der kunne rumme en masse øl, og som kendte vinden og vejret. Jeg havde ikke et billede af Holstebro som kulturkommune. Men det har jeg fået.

Annonce
Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du klar til at droppe kontanterne?

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg pligt til at oplyse, hvem der er far til mit barn?

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Erhverv

Jagten på en ny karriere: B.S. Christiansen skal inspirere minkavlere

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Lad os hurtigst muligt få afskaffet kontanterne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Holstebro

Nyt bilhus sælger de billigste og leaser de dyreste

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Navne For abonnenter

Kanonskytte fra Nordatlanten valgte københavnerlivet fra og slog rødder i Struer

Struer For abonnenter

Et halvt år efter Luksusfælden: Det kostede det parret at være på tv

Sport

HB fik en mand smidt ud, men endte alligevel med at besejre ærkerivalerne

Annonce