Annonce
Navne

De har fået el-bil: Nu mangler vi så bare nogle flere ladestandere i landet

- Vi har fået os en lader, men vi har ikke fået trukket strøm til den endnu. Men i det hele taget kunne jeg godt tænke mig, at der kom flere ladere rundt om i landsdelen, siger Per Kap Bech Jensen, teaterleder for Nordisk Teaterlaboratorium/Odin Teatret. Foto: Mette G. Sørensen
Per Kap Bech Jensen, Nordisk Teaterlaboratorium/Odin Teatret, mener, at kulturinstitutionerne lige så godt kan hoppe med på den grønne omstilling nu - for før eller siden bliver det et decideret krav.

Holstebro: I indkørsel til Nordisk Teaterlaboratorium/Odin Teatret holder en Toyate Pro Ace Verso Electric. Den er den første af sin slags i Holstebro, og den er bestemt ikke billig, hvis man vil købe den.

Holstebro-teatret har i første omgang valgt at lease bilen hos STS-biler for at se, om det har gang på jord at lave teater på strøm.

- Bilen er vel nærmest et symbol på den tid, der kommer. Jeg er overbevist om, at der ikke vil gå længe, før kulturinstitutionerne ikke længere bliver spurgt, om de er i gang med en grøn omstilling. Det bliver simpelthen et krav til os - fra EU og/eller fra den danske regering - noget, der helst skulle være sket i forgårs. Hvis man ikke allerede er begyndt, ligger der en kæmpe udfordring i det, siger Per Kap Bech Jensen, teaterleder.

Annonce

Teatret har en benzinbil, en dieselbil og nu en el-bil. Sidstnævnte er anskaffet for at være en smule på forkant med udviklingen og for at signalere, at teatret er interesseret i, at der er et godt miljø til de kommende generationer.


Det bliver da en udfordring, for vi skal virkelig tænke anderledes, men hvis vi kan få det til at fungere med el-bilen, så skal dieselbilen måske skiftes ud med endnu en el-bil til næste år.


- Det bliver da en udfordring, for vi skal virkelig tænke anderledes, men hvis vi kan få det til at fungere med el-bilen, så skal dieselbilen måske skiftes ud med endnu en el-bil til næste år, siger Per Kap Bech Jensen.,

Det kræver dog at udviklingen får fart på, og at der kommer flere el-standere.

Kørsel i nærområdet

- En almindelig lader med 32 ampere kan lade bilen op på syv timer. Hvis man bare trækker en ledning fra en stikkontakt - og det kan man godt - tager det 56 timer at lade bilen op. Og så er der hurtigladerne, som findes ved motorvejene, hvor det tager fem kvarter at lade bilen 80 procent op. Den slags skal du hele tiden tænke over og planlægge efter, forklarer Per Kap Bech Jensen.

Når el-bilen er fuldt opladet, skulle den kunne køre 330 kilometer. Så man kan altså ikke køre for eksempel fra Holstebro til København uden at skulle lade op undervejs.

- Vi kommer til at bruge el-bilen her i området. Vi har så mange aktiviteter her i kommunen, og så kan bilen bare stå og lade op om aftenen/natten, siger Per Kap Bech Jensen.

- Vi skal altså ikke til at lave teater om bæredygtighed, men vi skal forøge at tage hånd om den ene Klode, vi har, siger Per Kap Bech Jensen. Foto: Mette G. Sørensen

El-bilen er bare en del af en større omstilling, som teatret håber at komme i gang med. Foreløbig er man ved at søge Holstebro Kommune om tilskud til en energikonsulent, der kan lave beregninger på elbesparelse, varme med mere - altså hele teatrets energiforbrug. Det er det såkaldte ECSMV-projekt (forkortet fra: Energieffektivitet og CO2-bespareler i virksomheder i Region Midtjylland, red.), der handler om energieffektivisering, ressourcebesparelser og grøn forretningsudvikling.

Annonce

Konkrete tal

- Det, vi har brug for, er nogle helt konkrete tal, som vi kan bruge overfor tilskudsydere som for eksempel Miljøministeriets puljer. Hvis ECSMV-projektet accepterer os som en god case, kan vi få penge til at komme i gang med den grønne omstilling. Men jeg kommer til at virke håbløs, hvis jeg står overfor en mulig tilskudsgiver og siger, at jeg synes, det er en knaldhamrende god idé, uden at have nogle hardcore beregninger på, hvad det vil betyde at have solceller på taget, få udskiftet al belysning til led o.s.v. Derfor har vi brug for konsulenthjælp, siger Per Kap Bech Jensen.

El-bilen kan være et signal på, at man påtager sig et ansvar og er i gang med en proces, mener han.

- Måske kan vi være frontløbere og inspirere andre kulturinstitutioner i Holstebro, siger Per Kap Bech Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce