Annonce
Navne

Per har isoleret sig med familien for foden af Kilimanjaro: Barskabet blev godt fyldt op

Påskefrokost i compounden med lokal mad – og vejledning i dansk praksis med at sige skål hele tiden. Privatfoto
Per Hjelmager fra Holstebro har på grund af Covid-19 valgt at lukke sig inde sammen med kone, børn og to andre familier i byen Moshi i Tanzania. I familiernes mur-omkransede beboelsesområde forsøger de at feste lidt for at holde humøret oppe - påskens skidne æg var et hit blandt børnene.

Moshi/Tanzania: 61-årige Per Hjelmager indrømmer, at han blev en smule nervøs, da udlændinge – også danskere – begyndte at blive antastet på gaderne i Tanzania, og der blev råbt "corona!" efter dem.

- De lokale er overbevist om, at virus kommer fra Europa - hvilket sikkert i de fleste tilfælde også er rigtigt. Men heldigvis synes situationen ikke at have udviklet sig, siger han.

Per Hjelmager stammer fra Holstebro, men har boet i Tanzania ad flere omgange – senest siden april 2016. Han var i en årrække regnskabs- og administrationschef for forskellige danske NGO'er (MS, IBIS og Folkekirkens Nødhjælp) i Tanzania, Sydsudan og Sierra Leone. Han har også arbejdet i Uganda samt kortere tid i Kenya, Zambia, Zimbabwe og Mozambique. Før han kom til Afrika i 2006, var han chef for et dansk firma med 60 ansatte i Kabul, og før det var han 26 år i forsvaret - det omfattede halvandet år på Cypern med FN, henholdsvis tre og fem år i NATO-hovedkvarterer i Tyskland og Belgien under den kolde krig, og så fem år i forsvarskommandoen, mens han læste HA og cand merc. Derpå to hold i serbisk besat Kroatien under krigen, hold 1 i Kosovo, og med FN til Eritrea. Altså en berejst herre.

I dag arbejder han deltids som regnskabskonsulent for firmaet Kifaru Coffee, der drives fra farmen Shangri-La Estate af danske Christian Jebsen fra Løjt ved Tønder.

Holstebro bliver stadig besøgt af og til, for Per har familie, blandt andet sin bror, i hjembyen.

Nu bor han sammen med sin tanzanianske kone og deres søn på 14 år og datter på 11 år i bydelen Soweto i Moshi. Moshi er en populær turistby med godt 200.000 indbyggere ved foden af Afrikas højeste bjerg, vulkanen Kilimanjaro.

Annonce

Tanzania

I Tanzania er der, ifølge tal fra den 13. maj, registreret 509 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 21 corona-relaterede dødsfald.

Der bor godt 56 millioner mennesker i Tanzania.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Hjemmeskole

Allerede i februar diskuterede Per og hans kone, hvad de skulle gøre, hvis corona-virusset for alvor skulle komme til landet. Børnene og Per er danske statsborgere, men det er hans kone ikke, så hun ville ikke uden videre kunne komme med til Danmark.

- Hun var i øvrigt også af den overbevisning – som de fleste her på det tidspunkt – at virus ikke ville ramme afrikanere. Så vi besluttede at blive, men til gengæld isolere os så meget som muligt, fortæller Per Hjelmager.

Tanzania er ikke lukket ned - "endnu", som Per siger - men skolerne lukkede i midten af marts, dagen efter landets første Covid-19 dødsfald. Allerede samme dag var håndsprit og ansigtsmasker udsolgt.

Når man ser tallene for Tanzania, er de ikke alarmerende. Men de skal tages med et gran salt, mener Per Hjelmager.

Landets præsident mener også, at testudstyret er for dårligt og fik derfor sendt falske prøver til test på et laboratorie. Resultatet var, ifølge avisen The Guardian, at en ged, en vagtel og en ananas blev testet positiv for Covid-19, mens et får slap med skrækken og testede negativ.

Den compound (lukket beboelsesområde omgivet af hegn eller mur, red.), hvor Per bor, er omgivet af en mur, og porten er fremstillet af jern. Her bor tre familier i alt.

- Vi blev enige om at holde børnene i gang med hjemmeundervisning. Der er syv børn her inden for murene, men vi inviterede også naboens datter med, fordi hun går på kostskole med to af de andre børn fra compounden. Vi tilbød en lærer fra vores datters skole fri kost og logi, samt et rundt beløb for at undervise børnene, og så kontaktede vi de forskellige skoler og aftalte, at lektierne sendes hjem på e-mail, fortæller Per Hjelmager.

Han påtog sig at indrette et udendørs ”klasseværelse” i deres lille gård. Til formålet købte han nogle telte, som de spændte ud for at undgå, at børnene udsættes for direkte sol eller regn.

De fire involverede familier skiftes nu til at lave snacks til ungerne ved ti-tiden, normalt den lokale porridge (grød i Tanzania er ofte lavet af enten hirse eller majsmel, red.), frokost klokken 12.30, og så snacks igen om eftermiddagen.

Lægen spritter ikke hænder

For at holde humøret og modet oppe, forsøger familierne i videst muligt omfang at gøre hverdagen lidt festlig.

Familierne holdt dobbelt fødselsdag den 5. april for to af deres ”medfanger” i compounden. Per stod desuden for lammekøllen til påskemiddagen og den danske påskefrokost til alle. Dertil en masse forfriskninger til store og små – kold og varm chokolade, jordbærshakes, pandekager og så videre.

- Det største hit var ”skidne æg”. Ungerne var helt vilde, ler Per Hjelmager og forklarer, at alle prøver at forhindre, at nogen får ”lejrkuller”.

Pers familie har to store frysere, da indkøbsmulighederne er ret begrænsede i Moshi og stor-indkøb derfor foretages i Arusha, Dar es Salaam eller Nairobi.

- Jeg lavede en lang liste over varer, vi kunne få brug for, og så fik vi handlet, inden vi lukkede os inde. Og jeg vil da gerne indrømme, at også barskabet blev godt fyldt op, siger han.

Forleden fik Per en snak med sin læge.

- Han gav stadig et fast håndtryk og så ikke ud til at spritte hænder ind imellem patienterne. Han mente åbenbart ikke, at der var fare på færde, men jeg fik nu alligevel sygeplejerskerne til at forklare, hvordan man selv laver håndsprit med fem ml. blegemiddel og en halv liter vand. Derhjemme kommer kun gæster med strengt nødvendige ærinder ind i vores compound, alle skal spritte hænder, og vi holder afstand til udefrakommende, forklarer Per Hjelmager.

Dagbladet talte med Per lige inden mors dag. Da var han atter i gang med at forberede skidne æg til frokost.

- Og ungerne er i færd med at lære sig en ny, dansk sang, som skal bruges til underholdning på mors dag, hvor der igen er fest for ”Fangerne i compounden”, ler Per Hjelmager.

Arbejdsmæssigt venter en opgave uden for compounden i slutningen af maj, hvor Per skal foretage en risikovurdering for Danmission af en lokal partner i Karagwe, som ligger på grænsen til Burundi og Rwanda.

Billedet af Per Hjelmager er taget i Nairobi, den kenyanske hovedstad, som ligger godt 300 kilometer fra Moshi i Tanzania, hvor Per bor. Privatfoto
Her er Per med hele familien - Pers kone i den lavendelfarvede kjole, deres to børn i midten, samt Pers svigerforældre. Billedet er taget sidste år, hvor begge børn blev konfirmeret i Moshi. Privatfoto
Det udendørs klasselokale, som Per har arrangeret med telt over børnene, så de ikke bliver genret af hverken sol eller regn. Privatfoto
Per Hjelmager fotograferet i år 2000 i Eritrea, hvor han var regnskabschef for det danske FN-kontingent. Privatfoto
Børnene holder også påskefrokost med lækkerier - og elskede de skidne æg! Privatfoto
Testresultaterne i Tanzania skal tages med et gran salt. Det mener selv præsidenten, der mener, at testudstyret er for dårligt og derfor sørgede for, at få falske prøver sendt til test på laboratoriet. Resultater var, ifølge avisen Guardian, at en ged, en vagtel og en ananas blev testet positiv for covid-19, mens et får slap med skrækken og testede negativ.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce