Annonce
Holstebro

Beboer undrer sig: Diesel havnede i Storåen efter uheld med tankvogn

Det var spejlglat på Idomvej søndag formiddag, da en tankbil fra Maabjerg Bioenergy med 40 tons mistede vejgrebet - og ramte autoværnet i venstre side, og væltede ned i en grøft. Det er storådalen i baggrunden og uheldet skete tæt på Bur Bro. Privatfoto: Claus Petersen
Da en tankvogn med gylle var havnet på taget nær Storåen, blev vand iblandet diesel pumpet ud i Storåen, konstaterer beboer, der undrer sig.

BUR: Tankvognen, der søndag formiddag væltede ved Bur og endte med hjulene i vejret, lækkede efterfølgende olie. Derefter blev vand fra den grøft, hvor lastbilen landede, pumpet ud i Storåen.

Det konstaterer Claus Petersen, der bor nærheden, og som har taget flere fotos i forbindelse med uheldet.

- Det er meget tydeligt, at der er en film af diesel hen over det vand, som blev pumpet fra grøften og ud i Storåen, siger Claus Petersen og henviser til dokumentation fra sit foto.

Tankbilen kørte fra Bur mod syd ad Idomvej, og vejen har en blød kurve og går nedad mod Storåen på stedet.

- Vejen var spejlglat på tidspunktet, fortæller Claus Petersen.

Tankvognen mistede altså grebet i asfalten og kom over i venstre vognbane, hvor den havnede i rabatten og ramte autoværnet og væltede rundt.

Derefter sivede olie fra lastbilen ud i grøften, hvor der var vand. Og dette vand blev pumpet ud i Storåen

- Jeg synes da ikke, det er optimalt, at pumpe olieforurenet vand ud i Storåen. I stedet for at pumpe det op i en tank og få det renset, siger Claus Petersen.

Annonce
Her ses tydeligt en film af olie oven på vandet i Storåen, og det kom fra vand fra en grøft, som var forurenet af en væltet tankbil. Alligevel blev vandet fra grøften pumpet ud i åen, og det undrer Claus Petersen. Privatfoto: Claus Petersen

Det mindste onde

Torben Mølgaard, der er miljøchef i Holstebro Kommune, har undersøgt sagen. Han bekræfter, at kommunens miljøvagt var på stedet for at følge forløbet.

- Man valgte at smide en pumpe i grøften for at holde den tør - og dermed mindske risikoen for, at der ville løbe gylle ud i Storåen, siger Torben Mølgaard.

Han mener altså, det var rigtigt at pumpe vand ud, selv om det var forurenet med diesel.

- Det ville have langt større konsekvenser, hvis der var løbet gylle ud i åen. Det var ikke en stor mængde olie eller diesel, der var løbet ud af lastbilen. Men selv få dråber ses tydeligt, når det ligger som en film på noget vand, siger Torben Mølgaard.

- Så små mængder diesel vil hurtig blive omsat, så det er reelt uden betydning for Storåen, siger han.

De cirka 40 tons gylle blev pumpet over i en anden tankbil fra Maabjerg Bioenergy. Derefter skulle sættevognen løftes op af grøften, og det tog over 12 timer, inden det var sket, og der var ryddet op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Annonce