x
Annonce
Vinderup

Tandlæge om lukning: Det er lidt et granatnedslag

Tandlægerne kan slet ikke overskue konsekvenserne, når de nu skal lukke frem til 30. juni på grund af coronavirus. Det gælder også for Jan Vang Madsen (tv) i Tandlægehuset i Vinderup. Arkivfoto: Karen Margrethe Nielsen
Alle besøg hos tandlæger er aflyst de næste tre måneder - med mindre det drejer sig om noget akut, og det giver grå hård i hovedet hos tandlægerne, som mister størstedelen af deres indtægter.

HOLSTEBRO/Vinderup: Tirsdag havde tandlægerne travlt med at aflyse alle aftaler om tandundersøgelser i de kommende dage og uger.

- Det har været lidt et granatnedslag, men det er da noget vi har frygtet, siger Jan Vang Madsen, som er medejer af Tandlægehuset i Vinderup med tre tandlæger og i alt ti ansatte.

Undtagelsen er de akutte ting, som ikke kan udsættes. Det sker efter krav fra Sundhedsstyrelsen for at begrænse coronasmitten, og den delvise lukning gælder til den 30. juni.

- Det er de fleste klienter, som vi nu har aflyst i morgen, og det gør vi ud fra Sundshedsstyrelsens definition af, hvad der kan vente, siger Jan Vang Madsen.

Tandlægerne har på forhånd oplevet, at borgerne har reageret på frygten for coronavirusen.

- Det er op nok halvdelen der har aflyst aftaler i denne uge – nogle i sidste uge og andre tirsdag morgen, siger Jan Vang Larsen.

De nye regler betyder stop for alle rutinemæssige eftersyn og tandrensninger. Tandlægerne skal fortsat behandle folk med tandpine, infektioner og knækkede tænder samt lave rodbehandling og større huller.

- De akutte ting udgør måske 20-30 procent af vores arbejde. Men der er også store huller og rodbetændelser, som vi først finder ved eftersyn, og som nu ikke bliver opdaget, siger Jan Vang Larsen.

Foreløbig samler Tandlægehuset de akutte patienter mellem klokken 10 og 12 onsdag morgen.

- Derefter skal vi have et personalemøde og herunder afklare, hvad vi gør - og herunder sikrer et akut beredskab i klinikken, siger Jan Vang Larsen.

- Man bliver helt firkantet i hovedet af at tænke på det, siger han.

Annonce

Hul i økonomien

Tandlæger er et helt privat erhverv, og hvis de ikke har patienter har de heller ingen indtægter. De er ikke sikret en bestemt grundløn.

- Det bliver da en udfordring de næste tre måneder, for vi har et personale, der fortsat skal have løn. Vi kan sende folk hjem, men de har jo ikke afspadsering og ferie til tre måneder. Og vi skal fortsat have likviditet om tre måneder. Jeg ved ikke, hvad vi gør, siger Jan Vang Larsen som ejer klinikken sammen med tandlæge Birgitte Wiener. Der er desuden ansat en tandlæge, en tandtekniker og seks klinikassistenter.

- Vi kan godt dække lønninger i en kortere tid, men det bliver en udfordring med tre en halv måned med meget få indtægter, siger han.

Passer på patienterne

I forvejen har tandlægerne taget en række forholdsregler for at undgå coronasmitte.

- Vi spritter af, og vi tager nye bundbind på og ny handsker mellem hver patient, siger han.

Tandlægerne har også lukket ned for alle risikopatienter. Det gælder folk, der har været i udlandet indenfor 14 dage, folk med symptomer på influenza eller forkølelse. Og personer med coronasmitte skal helt afvises.

- Vi er bestemt ikke interesseret i at bære smitten videre, og det bør der ikke være risiko for med det vi gør. Men det er Sundhedsstyrelsen, som er eksperterne, og det er også fair nok at politikerne har noget handlerum og griber ind for at forebygge smittespredning. Men det rammer os hårdt, siger Jan Vang Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce