Annonce
Struer

Tamilsk ægtepar køber sognegård i Asp: Vi har altid gerne villet drive et feststed

Antony Peter glæder sig til at komme i gang med renoveringen af Langhøj Sognegård. Scenen forsvinder, og der bliver én indgang til de to sale i stedet for de nuværende to indgange. Foto: Johan Gadegaard

Det tamilske ægtepar Anet Queen Antony og Antony Peter fra Struer købte sidste år Langhøj Sognegård af Struer Kommune. De har store planer med sognegården, og hen over foråret sætter de gang i en større renovering.

Asp: Antony Peter viser rundt i Langhøj Sognegård. Vi står i den store sal og kigger op mod scenen.

- Er du klar over, hvor stor sådan en scene er? Den er faktisk lige så stor som den lille sal her i sognegården. Det er en enorm scene. Når vi skal have renoveret sognegården til foråret, fjerner vi scenen og erstatter den med en mindre. Der vil således stadig være mulighed for at bruge en scene, siger Antony Peter.

Han har sammen med sin kone, Anet Queen Antony, købt Langhøj Sognegård af Struer Kommune. Det gjorde de sidste år med overtagelse i juni. Det er Anet Queen Antony, der står som ejer af sognegården i Asp. Men ægteparret fra Struer er fælles om at drive stedet.

Anet Queen Antony kan ikke deltage i mødet med den lokale presse. Hun er - foruden at drive sin restaurant Queens Restaurant i gågaden i Struer - ansat som rengøringsassistent på Struer Statsgymnasium, og her fredag den 1. februar, hvor interviewet finder sted, har gymnasiets medarbejdere travlt med at gøre klar til gallafest om aftenen.

- Den store scene bliver stort set aldrig brugt længere. Derfor fjerner vi den. Det giver plads til flere i den store sal. I dag må der ifølge brandmyndighederne være 370 personer. Når vi er færdige med renoveringen, må der formentlig være omkring 400, vurderer Antony Peter.

Desuden bliver den resterende del af muren mellem den store og den lille sal fjernet, så de to lokaler kommer til at hænge mere sammen end i dag, hvor de kan adskilles med en lang foldedør.

- I dag er der to indgange - både én til den lille sal og én til den store sal. Vi rykker indgangen længere ud i entréområdet, og så bliver der kun én indgang, forklarer Antony Peter.

Han tilføjer, at man fortsat kan nøjes med at leje den lille sal.

Der var flere, der kom med et bud på Langhøj Sognegård, da Struer Kommune satte den til salg. Det tamilske ægtepar bød højest.

- Vi har længe talt om, at vi gerne ville drive et feststed - at det kunne være spændende. Nu bød muligheden sig, og derfor gav vi et bud, siger Antony Peter.

Vi har længe talt om, at vi gerne ville drive et feststed - at det kunne være spændende.

Antony Peter, Langhøj Sognegård
Det er Anet Queen Antony, der står som ejer af Langhøj Sognegård. Hun driver i forvejen Queens Restaurant i gågaden i Struer. Hun kan lave maden til festerne i Langhøj Sognegård, hvis lejeren ønsker det. Foto: Allan Damgaard

Plads til store fester

Det er ikke mindst de mange tamilere i Struer sikkert glade for. Så er de nemlig sikre på at have et sted, hvor de kan holde deres store fester.

- Vi holder ofte fester, hvor alle cirka 250 tamilere i Struer er inviteret med. Dem har vi tidligere holdt i den daværende sognegård i Gimsing, men den findes jo ikke længere. Vi har også før været her i Langhøj Sognegård, og her kan vi nu i fremtiden holde vores fester, siger Antony Peter.

Sognegården i Asp er selvfølgelig også tilgængelig for alle andre interesserede, og der er allerede booket mange fester ind. Det er fortsat Karen Margrethe Simonsen, der bestyrer sognegården og står for udlejningen.

- Det er meningen, at renoveringen skal foretages på denne side af sommerferien, og vi tager selvfølgelig hensyn til de udlejninger af salene, der allerede er booket ind, siger Antony Peter.

Det er murermester Niels Chr. Ransborg fra Ejsing - der nu er en del af Thyholm Murer - der skal stå for renoveringen. Ham kender den tamilske familie fra dengang, han byggede deres hus på Kjelding Høj i Struer.

Langhøj Sognegård var tidligere bygget sammen med Langhøjskolen. Nu er de to bygninger adskilt rent fysisk for at understrege, at sognegården ikke længere er en kommunal bygning.

- Skolen har stadig nogle faglokaler i sognegården, men de skal på længere sigt flyttes over på skolen, og det betyder blandt andet, at vi kan indrette et mindre festlokale dér, siger Antony Peter.

Der er tre lejligheder i sognegården, og de bliver bevaret.

Kom til landet i 1984

Antony Peter kom til Danmark som 20-årig i 1984, hvor han flygtede fra borgerkrigen på Sri Lanka.

Han blev sammen med en stor gruppe af sine landsmænd indlogeret på Ad. L. Hansens Kollegium i Nørre Nissum. I 1987 flyttede han til Struer, og i 1993 blev han gift med Anet Queen Antony. De har tre drenge.

Og så er det sikkert på sin plads at forklare, hvorfor Antony Peter hedder det samme til fornavn, som hans hustru hedder til efternavn.

- Det er egentlig også en fejl. Jeg hed oprindeligt Peter Antony, men da jeg kom til Danmark, blev der på grund af en misforståelse byttet rundt på for- og efternavn. Men jeg kalder mig stadig for Peter, siger Antony Peter og smiler.

Han har sine søskende boende rundt i flere europæiske lande, mens forældrene - der også en overgang har været bosat i Europa - her på deres gamle dage er rejst tilbage til Sri Lanka.

- Vi befinder os godt i Danmark. Vi er meget glade for at bo i Struer, siger Antony Peter.

De nye ejere har i øvrigt selv afprøvet Langhøj Sognegård som feststed. Den første fest efter deres overtagelse af sognegården var nemlig deres eget sølvbryllup.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce