x
Annonce
Struer

Tamilsk ægtepar køber sognegård i Asp: Vi har altid gerne villet drive et feststed

Antony Peter glæder sig til at komme i gang med renoveringen af Langhøj Sognegård. Scenen forsvinder, og der bliver én indgang til de to sale i stedet for de nuværende to indgange. Foto: Johan Gadegaard

Det tamilske ægtepar Anet Queen Antony og Antony Peter fra Struer købte sidste år Langhøj Sognegård af Struer Kommune. De har store planer med sognegården, og hen over foråret sætter de gang i en større renovering.

Asp: Antony Peter viser rundt i Langhøj Sognegård. Vi står i den store sal og kigger op mod scenen.

- Er du klar over, hvor stor sådan en scene er? Den er faktisk lige så stor som den lille sal her i sognegården. Det er en enorm scene. Når vi skal have renoveret sognegården til foråret, fjerner vi scenen og erstatter den med en mindre. Der vil således stadig være mulighed for at bruge en scene, siger Antony Peter.

Han har sammen med sin kone, Anet Queen Antony, købt Langhøj Sognegård af Struer Kommune. Det gjorde de sidste år med overtagelse i juni. Det er Anet Queen Antony, der står som ejer af sognegården i Asp. Men ægteparret fra Struer er fælles om at drive stedet.

Anet Queen Antony kan ikke deltage i mødet med den lokale presse. Hun er - foruden at drive sin restaurant Queens Restaurant i gågaden i Struer - ansat som rengøringsassistent på Struer Statsgymnasium, og her fredag den 1. februar, hvor interviewet finder sted, har gymnasiets medarbejdere travlt med at gøre klar til gallafest om aftenen.

- Den store scene bliver stort set aldrig brugt længere. Derfor fjerner vi den. Det giver plads til flere i den store sal. I dag må der ifølge brandmyndighederne være 370 personer. Når vi er færdige med renoveringen, må der formentlig være omkring 400, vurderer Antony Peter.

Desuden bliver den resterende del af muren mellem den store og den lille sal fjernet, så de to lokaler kommer til at hænge mere sammen end i dag, hvor de kan adskilles med en lang foldedør.

- I dag er der to indgange - både én til den lille sal og én til den store sal. Vi rykker indgangen længere ud i entréområdet, og så bliver der kun én indgang, forklarer Antony Peter.

Han tilføjer, at man fortsat kan nøjes med at leje den lille sal.

Der var flere, der kom med et bud på Langhøj Sognegård, da Struer Kommune satte den til salg. Det tamilske ægtepar bød højest.

- Vi har længe talt om, at vi gerne ville drive et feststed - at det kunne være spændende. Nu bød muligheden sig, og derfor gav vi et bud, siger Antony Peter.

Annonce

Vi har længe talt om, at vi gerne ville drive et feststed - at det kunne være spændende.

Antony Peter, Langhøj Sognegård
Det er Anet Queen Antony, der står som ejer af Langhøj Sognegård. Hun driver i forvejen Queens Restaurant i gågaden i Struer. Hun kan lave maden til festerne i Langhøj Sognegård, hvis lejeren ønsker det. Foto: Allan Damgaard

Plads til store fester

Det er ikke mindst de mange tamilere i Struer sikkert glade for. Så er de nemlig sikre på at have et sted, hvor de kan holde deres store fester.

- Vi holder ofte fester, hvor alle cirka 250 tamilere i Struer er inviteret med. Dem har vi tidligere holdt i den daværende sognegård i Gimsing, men den findes jo ikke længere. Vi har også før været her i Langhøj Sognegård, og her kan vi nu i fremtiden holde vores fester, siger Antony Peter.

Sognegården i Asp er selvfølgelig også tilgængelig for alle andre interesserede, og der er allerede booket mange fester ind. Det er fortsat Karen Margrethe Simonsen, der bestyrer sognegården og står for udlejningen.

- Det er meningen, at renoveringen skal foretages på denne side af sommerferien, og vi tager selvfølgelig hensyn til de udlejninger af salene, der allerede er booket ind, siger Antony Peter.

Det er murermester Niels Chr. Ransborg fra Ejsing - der nu er en del af Thyholm Murer - der skal stå for renoveringen. Ham kender den tamilske familie fra dengang, han byggede deres hus på Kjelding Høj i Struer.

Langhøj Sognegård var tidligere bygget sammen med Langhøjskolen. Nu er de to bygninger adskilt rent fysisk for at understrege, at sognegården ikke længere er en kommunal bygning.

- Skolen har stadig nogle faglokaler i sognegården, men de skal på længere sigt flyttes over på skolen, og det betyder blandt andet, at vi kan indrette et mindre festlokale dér, siger Antony Peter.

Der er tre lejligheder i sognegården, og de bliver bevaret.

Kom til landet i 1984

Antony Peter kom til Danmark som 20-årig i 1984, hvor han flygtede fra borgerkrigen på Sri Lanka.

Han blev sammen med en stor gruppe af sine landsmænd indlogeret på Ad. L. Hansens Kollegium i Nørre Nissum. I 1987 flyttede han til Struer, og i 1993 blev han gift med Anet Queen Antony. De har tre drenge.

Og så er det sikkert på sin plads at forklare, hvorfor Antony Peter hedder det samme til fornavn, som hans hustru hedder til efternavn.

- Det er egentlig også en fejl. Jeg hed oprindeligt Peter Antony, men da jeg kom til Danmark, blev der på grund af en misforståelse byttet rundt på for- og efternavn. Men jeg kalder mig stadig for Peter, siger Antony Peter og smiler.

Han har sine søskende boende rundt i flere europæiske lande, mens forældrene - der også en overgang har været bosat i Europa - her på deres gamle dage er rejst tilbage til Sri Lanka.

- Vi befinder os godt i Danmark. Vi er meget glade for at bo i Struer, siger Antony Peter.

De nye ejere har i øvrigt selv afprøvet Langhøj Sognegård som feststed. Den første fest efter deres overtagelse af sognegården var nemlig deres eget sølvbryllup.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce