Annonce
Navne

Talentfulde gymnasieelever sendt ud i verden

Struer Statsgymnasium: Ingeborg Kirstine Juul Fredslund-Madsen, Jonatan Rønsholdt, Louise Buksti-Ladefoged og Martine Daucke von Barner.

Uddannelse: 200 gymnasieelever fra Region Midtjylland har siden januar 2016 deltaget i et læringsfællesskab sammen med andre særligt talentfulde unge gymnasieelever på Akademiet for Talentfulde Unge | Midt.

Efter et intensivt forløb med akademisk tænkning og fordybelse sideløbende med deres almindelige gymnasieundervisning blev eleverne den 10. januar fejret for deres indsats foran 550 gæster. Arrangementet fandt sted på Viby Gymnasium, hvor de fik overrakt et diplom som bevis på gennemførelsen af det to-årige ATU-forløb.

- Hvis I formår at være jer selv uden at være jer selv nok; hvis I evner at skabe jer plads i verden uden at skabe jer tosset, men dog ved at skabe jer originale; hvis I glemmer jer selv for en stund for fagets skyld, så kan I forankre jer i en verden, som aldrig vil glemme jer - fordi I netop vil være med til at skabe den forandring, som en dag bliver til næste generations historie, sagde Svend Thorhauge, leder af ATU til regionens dygtigste gymnasieelever.

Annonce
Holstebro Handelsgymnasium/Holstebro Tekniske Gymnasium: Anders Olesen, Cathrine Birk, Frederik Jørgensen, Simon Sønderby Hansen, Banuscha Baskaran, Nikolaj Holck Zwergius og Tobias Frejo Rasmussen. Foto: ATU Midt 2019
Lemvig Gymnasium: Asger Møller Saaby, Malthe Randel Nyengaard, Nanna Rytz Rasmussen, Rikke Mølgaard Jeppesen og Sarah Schmidt Abildtrup. Foto: ATU Midt 2019
Holstebro Gymnasium og HF: Ane Medom Madsen, Lea Veje Auntoft, Marie Bjørn Stensbjerg Larsen, Pernille Munk Jønsson, Signe Frandsen og Stig Holt Bøgh. Foto: ATU Midt 2019
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce