Annonce
Lemvig

Talenter dissekerede hjernen: Sjovt at gå all in

Dommere, lærere og elever var tirsdag mødt op for at høre, hvad der var kommet ud af temadagene "Braniac". Foto: Jørgen Kirk

Tarm/Lemvig: Depression, Alzheimers eller fantomsmerter - gymnasieelever fra VGT i Tarm samt Lemvig Gymnasium har i talentforløbet "Braniac" fået lov at sætte hjernen under lup.

Tobias Brodtkorp fra VGT deltager som en af de i alt 27 gymnasieelever. Han går i 3. a på en studieretning med fokus på musik og sprog, men har biologi på B-niveau som valgfag. Derfor synes han, at det er rart at kunne få lov at afdække hjernens afkroge sammen med nogle andre gymnasieelever, der i de fleste tilfælde har biologi eller bioteknik som studieretningsfag.

- Det er ret sjovt at få lov at gå all in. Det er også sjovt, det er folk fra andre gymnasier, og det giver også noget ekstra, siger 18-årige Tobias Brodtkorp.

Gruppekammeraten Emma Grøn fra 3.g på Lemvig Gymnasium bakker op:

- Man får mulighed for at fordybe sig, siger hun.

Annonce

Talentsamarbejde mellem gymnasierne

Hvert år kører gymnasierne i Lemvig, Ringkøbing og Tarm et fælles talentforløb. I år har Ringkøbing ikke deltaget, mens der har deltaget 14 elever fra Lemvig Gymnasium og 13 fra VGT.

Det skifter fra år til år, hvilket fag der deltager i talentforløbet.

Man skal således tre år tilbage, før der sidste gang var tale om et naturvidenskabeligt talentforløb. Dengang handlede forløbet "Outbreak" om epidemier.

Emma Grøn fra Lemvig Gymnasium glædede sig over, at man fik lov til at dykke mere ned i detaljerne under talentforløbet Braniac. Foto: Jørgen Kirk

Mere viden end til daglig

Tirsdag fremlagde de deres resultater om temaet fantomsmerter. Sammen med de andre vestjyske unge har de fået mulighed for at lave forsøg med krabber på Aarhus Universitet, de har været til forelæsning, og de har fordybet sig i forskningsartikler i forsøget på at blive lige lidt klogere, end gymnasiehverdagen normalt tillader.

Talentforløbet har givet dem viden om, hvordan man ved hjælp af virtual reality-briller nu forsøger at afhjælpe de gener, fantomsmerter kan give. Ved at gå rundt med brillerne, der suger brugerne ind i en digital virkelighed, kan man løfte ting i den digitale verden med den arm, man ikke længere har i virkeligheden. Det kan lindre fantomsmerterne. Den form for viden om behandling har været interessant at dykke ned i, synes de to gymnasieelever.

- I teorien kunne jeg godt have siddet her og fundet den samme viden på de universitetssider, vi har været inde på, mens jeg havde almindelig undervisning. Men på den anden side giver det også noget, at vi alle har valgt forløbet til. Det har bare givet mere engagement, siger Tobias Brodtkorp.

- Vi har taget et aktivt valg om at være med. Der er ikke nogen, der ikke har lyst. At tage til Aarhus Universitet havde vi heller ikke gjort i almindelig undervisning, siger Emma Grøn.

Tobias Brodtkorp havde fyldt kalenderen tirsdag, for han skulle både spille musicalen ?Fame?, fremlægge gruppens arbejde i talentforløbet Braniac og så tilbage for at finpudse musicalen. Foto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce