x
Annonce
Struer

Tal-krig om overvægtige børn i Struer Kommune: Så mange er der altså ikke

Der er lige nu flere tal fremme om, hvor mange overvægtige børn der egentlig er i Struer Kommune. Genrefoto: Peter Leth-Larsen
Centerchef i Struer Kommune genkender ikke de tal, som i januar blev fremlagt om antallet af overvægtige og svært overvægtige børn i den skolepligtige alder

Struer: Under første punkt på dagsordenen til politikerne i Struer Kommunes børne- og uddannelsesudvalg som onsdag eftermiddag var overskriften "Børn med overvægt".

Sagen, som var en orienterende en af slagsen, var i dagsordenen ikke beskrevet nærmere, men centerchef for Børn og Familiecentret, Tine Hammer, kan oplyse, at politikerne fik fortalt, hvad det egentlig er, Struer Kommune gør for børn med overvægt.

- Det var en orientering om, hvilke tiltag vi har i forhold til sundhedsfremme og behandling for børn med overvægt - herunder overvægtsklinikken - og en oplysning af de tal, vi har for børn med overvægt i Struer Kommune, forklarer Tine Hammer.

Disse tal lyder ifølge centerchefen, at 891 børn, som i skoleåret 2018/19 gik i 0., 1. og 4. klasse samt udskolingen i Struer Kommune, blev vejet. Ud af dem var godt 15 procent overvægtige, mens 5 procent var svært overvægtige.

Altså viste Struer Kommunes egen undersøgelse, at i alt 20 procent af børnene enten var overvægtige eller svært overvægtige.

Annonce

Jeg synes, vi har en meget velfungerende overvægtsklinik med en god kapacitet, som blev opnormeret med 50 procent i efteråret, men vi er interesserede i at samarbejde med alle, som vil gøre en indsats for børn og unge i Struer Kommune.

Tine Hammer, centerchef, Børn og Familiecentret, Struer Kommune

Genkender ikke tallene

I en artikel her i avisen tilbage i januar refererede Steen Mogensen, som har valgt at starte sit eget sundhedskoncept op med udgangspunkt i Midtpunktet i Hvidbjerg, en undersøgelse fra eSundhed.dk under Sundhedsdatastyrelsen.

Den viser ifølge ham, at halvdelen af børnene i den skolepligtige alder i Struer Kommune betegnes som overvægtige, mens hele 20 procent er svært overvægtige.

- Jeg kan ikke helt genkende tallene i artiklen, og derfor oplyser jeg nu de tal, jeg er vidende om, vi har på området, siger Tine Hammer:

- Jeg synes, vi har en meget velfungerende overvægtsklinik med en god kapacitet, som blev opnormeret med 50 procent i efteråret, men vi er interesserede i at samarbejde med alle, som vil gøre en indsats for børn og unge i Struer Kommune.

Steen Mogensen holder - konfronteret med de nye tal - fast i sine tal og oplyser, at han har dem fra, da han i eftersommeren 2019 sad med i en arbejdsgruppe under Struer Kommune.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce