Annonce
Debat

Tak til beboergruppe

- Sådan et kæmpe solcelleanlæg producerer i øvrigt latterligt lidt strøm i forhold til det areal det optager, skriver Anders Bune. Genrefoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læserbrev: Tak til beboergruppen i Ramme, fordi de har taget initiativ til protest mod det påtænkte solcelleanlæg ved Ramme Dige. Projektet vil få stor ødelæggende indflydelse på kulturlandskabet i det historisk og geografisk betydningsfulde område.

Da projektet første gang blev fremlagt for offentligheden, husker jeg, at Steffen Damsgaard udtalte, at det var et godt projekt på en dårlig placering. Man skulle så tro, at løsningen lå lige for. Nemlig at placere et godt projekt på en god placering. Men nej, flertallet i Byrådet accepterer en dårlig placering.

Begrundelsen er et power-to-x anlæg. Der er ingen som helst garanti for, at det anlæg bliver til virkelighed, men der er garanti for, at hvis det virkeliggøres, vil det blive på et helt uegnet sted. Et industrianlæg midt i det åbne landskab på fremragende landbrugsjord. Sådan et kæmpe solcelleanlæg producerer i øvrigt latterligt lidt strøm i forhold til det areal det optager. Lemvig Kommune siges, at være den kommune der har flest solcelleparker under planlægning. Det er i det hele taget voldsomme ødelæggelser af vores landskab, der er i under etablering med byrådsflertallets mere eller mindre aktive medvirken.

Annonce


Lemvig Kommune er en fraflytningskommune. Netop nu er der en bevægelse, hvor unge familier søger væk fra storbyen ud til naturen. Mon blinkende master, solcelleparker og kystnære møller gør, at de vælger Lemvig Kommune. Næppe.


Vesterhav Nord med placering af kæmpe vindmøller kystnært fra Bovbjerg til Thyborøn. Hvide Sande får arbejdspladserne, vi får et enestående kystlandskab spoleret. Alle ved, at det er økonomisk rentabelt at placere møllerne langt længere til havs. Alligevel skal de placeres her. De ville ellers stå flot ud for Tisvildeleje på Sjælland eller ud for solnedgangsstedet på Skagen. På Høvsøre har Risø desværre vist sig at være en helt utroværdig samarbejdspartner. Da centret blev etableret startede det med to 200m høje master med voldsomt blinkende lys dag og nat plus en række master der var markeret med rødt lys. Der blev holdt møder med alle mulige involverede parter, og det blev besluttet at de to master var nok. Samtidig blev der afgivet løfte om, at man arbejdede på en løsning, hvor lysmarkeringen kun tændte, hvis et fly nærmede sig.

Dygtige lokalpolitikere i Thisted har fået sådan en ordning vedtaget. Her er der intet gjort. Lederen Peter Hjuler holder ikke sine løfter, og flertallet i byrådet foretager sig intet, mens lyset fuldstændig ødelægger et at de få steder i Danmark, hvor det lovpriste rigtige nattemørke findes. Nu er man så i gang med igen at etablere tivolibelysning med hvide og røde blink uden hensyn til indgåede aftaler. I det skjulte opkøber Prøvestationen stadig bygninger i det sydlige Fjaltring. Pønser man på endnu en udvidelse?

Lemvig Kommune er en fraflytningskommune. Netop nu er der en bevægelse, hvor unge familier søger væk fra storbyen ud til naturen. Mon blinkende master, solcelleparker og kystnære møller gør, at de vælger Lemvig Kommune. Næppe.

Det er nu Naturfreningsforeningen, Ornitologerne, Landbrugsforeningen, de lokale borgerforeninger skal på banen. Nok er nok. Lad os høre Maria Reumert Gjerding slå et slag for den vestjyske natur. Det er i sidste øjeblik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce