Annonce
Mærkedage

Tabte fejde og måtte flytte i lejlighed

18. maj fylder grev Erik Danneskiold-Samsøe 75 år. Her er han fotograferet foran Gisselfeld i 1999, hvor han fortsat boede på godset. Søren Steffen/Ritzau Scanpix
Erik Danneskiold-Samsøe er tæt forbundet med Gisselfeld. Han blev tvunget til at forlade godset efter en række retssager. Mandag den 18. maj fylder han 75 år.
Annonce

75 Gisselfeld på Sydsjælland er med næsten 4000 hektar landbrug og skovdrift et af landets største godser.

Voldgraven, spirene på det røde tag og parken omkring vækker minder om et eventyr, men for grev Erik Danneskiold-Samsøe blev det alt andet.

Efter en årelang konflikt med godsets bestyrelse blev han i 1997 suspenderet som overdirektør og siden afsat.

I årene efter forsøgte han ad rettens vej at få jobbet tilbage, men det lykkedes ikke, og det idylliske gods mellem Næstved og Haslev har for længst fået ny direktør.

I dag er det niecen Helene Danneskiold-Samsøe, som regerer, mens han i 2010 måtte sige farvel og forlade den private bolig på godset. Det skete med fogedens hjælp.

Flere retssager med tråde til den oprindelige verserer dog stadig og betyder, at navn og foto af hovedpersonen, som fylder 75 år den 18. maj, ind imellem dukker op.

Det er dog intet at regne for den opmærksomhed, Erik Danneskiold-Samsøe fik i sagens første år.

Da var han stadig gift med polskfødte Cath Danneskiold-Samsøe, og ægteskabet med den glamourøse forretningskvinde bidrog til mediernes interesse.

Det var loven om erhvervsdrivende fonde fra 1983, der fik stolen til at vakle under greven. Godset fik det år en fondsbestyrelse, som ikke var tilfreds med Erik Danneskiold-Samsøes økonomiske dispositioner og ønskede ham udskiftet med en anden overdirektør.

Det ville greven ikke acceptere, og med et dokument fra 1701 henviste han til, at den gamle fundats ikke tillod kvindelig arvefølge. Posten som overdirektør på Gisselfeld var gået i arv blandt familiens mænd siden 1699, og sådan skulle det fortsætte.

Men retten ville det anderledes og afviste det 300 år gamle dokument.

Striden er fortsat af Erik Danneskiold-Samsøes datter, komtesse Erica, og hans bror, Ulrik Danneskiold-Samsøe, der for nogle år siden sammen sagsøgte slottets bestyrelse samt den nuværende slotsfrue Helene Danneskiold-Samsøe.

Modsat de andre i familien har hun ingen adelig titel, og derfor har hun ifølge de to sagsøgere fået tildelt Gisselfeld uberettiget. Men også her gik familien forgæves i retten.

Efter sit exit fra Gisselfeld flyttede Erik Danneskiold-Samsøe i første omgang til en lejlighed på Østerbro i København. Senere bosatte han sig i Lübeck i Tyskland.

Skulle det lykkes familien at få godset igen, så har han ingen planer om at flytte tilbage, sagde han i 2016 til B.T.

- Jeg har haft min tid der. Men jeg ønsker virkelig og håber inderligt, at det lykkes Erica og Ulrik at få det tilbage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Tea er ny i ligatruppen: - Det har været ti tusind gange federe, end jeg regnede med, og jeg havde altså høje forventninger

Annonce