Annonce
Struer

Tæt på hver fjerde i ældreplejen er ufaglært: De har hjertet med, men de mangler nogle faglige kompetencer

- Der skal gøres et kæmpe stort stykke arbejde, hvis det her problem skal løses. Det kræver, at alle arbejder sammen, for ingen kan løse det på egen hånd, siger formand for social- og sundhedssektoren hos FOA Holstebro, Tanja Nielsen. Genrefoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Flere og flere ansatte i ældreplejen er ufaglærte. Det skaber bekymring hos både fagforbund og i byrådet.

Struer: Det går ud over plejen til de ældre, og det går ud over arbejdsvilkårene hos de uddannede.

Sådan lyder konsekvenserne af den kedelige udvikling af antallet af uddannede i ældreplejen. Det mener Tanja Nielsen, formand for social- og sundhedssektoren ved FOA Holstebro.

Tendensen er nemlig, at flere og flere hænder i ældreplejen sidder på ufaglærte. I Struer Kommune er andelen af ufaglærte gået fra at fylde otte procent i 2017 til 23 procent i 2021, viser tal fra en opgørelse, FOA har lavet.

Annonce

- Jeg ser på det med stor bekymring. Der kommer ganske enkelt ikke nok nye til, siger Tanja Nielsen.

Hun har masser af gode ting at sige om de ufaglærte, men hun slår fast, at der også er en grund til, at uddannelsen som social- og sundhedshjælper findes.

- De ufaglærte har hjertet med, og de giver al den omsorg, de kan, men de har ikke de faglige kompetencer til at observere, om der sker forandringer hos en borger, der betyder, at man skal reagere.


Vi har arbejdspladser, hvor 80 procent af personalet er over 55 år, så der er steder, hvor man bliver voldsomt hårdt ramt indenfor de kommende år, når de går på pension, for jeg er meget bekymret for, at der ikke kommer nok nye til.

Tanja Nielsen, formand for social- og sundhedssektoren ved FOA Holstebro


Det går ikke kun ud over de ældre. Også de ansatte, der rent faktisk er faglærte, bliver påvirket af den negative udvikling.

- De ufaglærte er jo sådan set i læring hele vejen igennem, og det kræver mere af det uddannede personale, der får en større byrde og skal have et større overblik.

Ikke godt nok

En stigning fra otte til 23 procent giver dybe panderynker hos Anne Kirstine Bøge Petersen (SF), der er formand for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune.

- Jeg skal ikke kunne sige, om kommunen har gjort for lidt på det her område. Vi er allerede i gang med tiltag, som blandt andet at give de studerende elevløn efter grundforløb to. Men jeg bliver da altid bekymret, når noget går ud over vores ældre.

Hun fastslår, at det ikke er godt nok, at knap en fjerdedel af kommunens ældrepleje i dag består af ufaglærte, og at hun har planer om at kalde til samling for at få knækket kurven.

- Vi skal gøre mere for at gøre faget og uddannelsen attraktiv. Til det har vi brug for FOA og for de tillidsvalgte på arbejdspladserne, så vi ved, hvad der skal til, siger hun.

Annonce

Alderen er for høj

Tendensen i Struer Kommune er langt fra enestående. I stort set alle landets kommuner har der i løbet af de seneste fire år været flere faglærte, der har forladt ældreplejen, end nye er kommet til.

I Holstebro Kommune er der ligeledes 23 procent af arbejdsstyrken, der ikke har været igennem uddannelsen. I Lemvig Kommune er 29 procent af de ansatte i ældreplejen ufaglærte.

De to kommuner gik fra en andel på henholdsvis 16 og 21 procent i 2017, og der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at kurven knækker lige foreløbig, spår Tanja Nielsen:

- Vi har arbejdspladser, hvor 80 procent af personalet er over 55 år, så der er steder, hvor man bliver voldsomt hårdt ramt inden for de kommende år, når de går på pension, for jeg er meget bekymret for, at der ikke kommer nok nye til.

Ifølge FOA stiger antallet af borgere over 80 år med 220.000 på landsplan frem mod 2040, og samtidig er hver tredje social- og sundhedsansat over 55 år.

Derfor skal der reageres hurtigt, mener Tanja Nielsen.

- Vi skal have fat i hver femte unge for at have uddannet personale nok, og alle kæmper jo om de samme unge, så det er svært.

Annonce
Holstebro

Onsdag åbnes der for vaccination uden tidsbestilling

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Mand varetægtsfængslet: Afviser voldtægt, men erkender samleje med sin 16-årige datter, der blev gravid

Kultur For abonnenter

Nostalgi-festivalen er aflyst: Det kan du gøre med billetten

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Erhverv

Det er blevet sjovere at være chef i Sinnerup: Stor forløsning at tjene penge igen

Lemvig For abonnenter

Lemvig Kommune bruger millioner på sikkerhedsvagter for at beskytte de ansatte

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Struer

Opbakning fra biografdirektøren: Det er 20 år siden, jeg kom til byen og undrede mig over, at der ikke blev bygget boliger på havnen

Struer

Visioner om ny bydel: Venstre klar til et opkøb af slagteriet

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Holstebro

Tirsdagens coronatal: Smitten er stabil - undtagen Nørreland

Debat For abonnenter

Det må så koste millioner - de ansattes sikkerhed må man ikke spille hasard med

Holstebro

Nyt om Maren: Så lang tid går der som minimum, før hun rejses igen

Annonce