Annonce
Kultur

Tændstikæsker fra hele verden

I 1960'erne og '70'erne havde langt de fleste firmaer en etiket på en tændstikæske. PR-foto

Struer: I juli og august kan man på Struer Bibliotek se en meget speciel udstilling - nemlig tændstikæsker og etiketter fra hele verden.

Det er Flemming Henningsen fra Rom ved Lemvig, der udstiller bare noget af sin private samling, som han fik grundlagt, allerede da han var barn i 1960erne.

- Som de fleste andre børn i 1960'erne samlede jeg på flere forskellige ting. Min største interesse samlede sig dog hurtigt om tændstiketiketter. Det var nogle flotte serier importeret fra Finland, der fængede mig. Dengang var tændstikæskerne af træ med en etiket påsat. Man samlede kun på etiketten. Det var de mange serier med blandt andet mænd i uniformer, bygninger, indianere, krigsskibe, der grundlagde starten på min samling, fortæller Flemming Henningsen.

Gennem årenes løb har han byttet sig til tændstikæsker fra udlandet - som barn var det ofte hos udenlandske turister på campingpladser, som i bytte fik en hel ny fra Danmark, og som voksen har han deltaget i byttemøder i både ind- og udland. Derudover har han en stor samling af danske æsker med logo.

- Dengang i 60'erne og 70'erne havde næsten alle forretninger og erhvervsdrivende deres egne etiketter på tændstikæsker. Desværre har rygeloven nærmest udryddet den del, siger han.

I alt består samlingen af over 151.000 æsker og etiketter.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce