Annonce
Kultur

Syv udstillinger, du skal se

Udstillingen med Fredes samling af blandt andet lokomotiver, modelskibe og meget andet er nu "næsten færdig", som museumsdirektør Jesper Bækgaard, Struer Museum, siger. Samlingen er nemlig så stor, at man ind imellem skifter ud, så der er noget nyt at se - og nye knapper at trykke på. Foto: Morten Stricker
Der er noget for hele familien, når de nordvestjyske museer endelig atter kan åbne for publikum.

Nordvestjylland: Den 21. april åbner de fleste af landets museer igen for publikum. Og mange har brugt nedlukningen til at få nye udstillinger stablet på benene, så der er mulighed for at få én på opleveren.

1 Holstebro Kunstmuseum

Udstillingen "Alt dette er Deres! Albert Mertz 100 år" var klar til museumsgæster den 20. februar - hvis altså ikke museet havde været lukket. Nu kan man så endelig se udstillingen om den danske kunstner Albert Mertz (1920-1990), der i løbet af sin produktion på forskellig vis undersøgte kunstens væsen blandt andet ved at forenkle maleriet og reducere det til de enkelte bestanddele: Figurer, strukturer, penselstrøg, farver, former og rammen. Omkring 1970 havde han kogt maleriet ned til farverne rød og blå, der siden blev hans genkendelige signatur. Udstillingen er åben til og med den 16. maj.

2 Struer Museum

Sidste år genåbnede Struer Museum blandt andet med særudstillingen "Fredes Samling". Frede er en lokal mand, der både har byttet og handlet, men også bygget mange af modellerne selv, blandt andet store modeljernbaner, og har fundet på diverse tekniske løsninger. Mange af Fredes modeller kan nemlig noget, for eksempel kan der komme røg op ad skorstenen og lys i vinduerne på kæmpemodellen af Titanic. Da udstillingen åbnede sidste år, var den kun halvfærdig, men nu er den færdig, og der er - som de siger på museet - "nye, spændende knapper at trykke på".

3 Holstebro Museum

"Drager & andre mytiske væsner" - se artiklen om udstillingen andetsteds her på siderne.

4 Hjerl Hede

Det eneste af museerne, der først åbner den 1. maj. Det sker med årets tema ”Kloge folk og troldomsurter” – en oplysende og magisk fortælling om alt det, som planter kan.

5 Museet for Religiøs Kunst

Der er sket meget på museet under nedlukningen. Ud over at man har fået en ny museumsbutik og har nyindrettet caféen, er der også blevet tilføjet værker til den permanente udstilling, som offentligheden endnu ikke har haft lejlighed til at se. Fra den 21. april til den 13. juni kan publikum se to særudstillinger. Dels en lille udstilling med billeder og beskrivelser af Laila Westergaards udsmykning af Gødstrup Hospitalskirke. Og dels soloudstillingen "Daniel Enkaoua - Mellem himmel og jord", der består af over 60 værker, hjemhentet fra Barcelona, af den franskfødte samtidskunstner Daniel Enkaoua (f. 1962). Enkaouas eget religiøse udgangspunkt er jødedommen, og han har i en længere årrække opholdt sig i Israel. Siden 2004 har han boet og arbejdet i Barcelona.

6 Strandingsmuseum St. George

Strandingsmuseet skulle have lanceret udstillingen, ”Original og model”, omkring Orlogsmuseets Modelbyggerlaugs model af HMS St. George – og om det ret imponerende skibsbyggerarbejde, der gennemførtes i England i slutningen af 1700-tallet, hvor de var verdens største sømagt. Men ak, modelbyggerne har været ramt af corona, så den udstilling åbner først hen under sommer. Men museet åbner skam den 21. april, og publikum kan så fornøje sig med resultatet af en bagekonkurrence mellem museumsinspektør Christopher Riis og direktør for De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune, Ingeborg Svennevig, hvor de har bagt beskøjter til gæsterne.

7 Huset for Kunst og Design

Huset for Kunst og Design, Holstebro, åbner først torsdag den 22. april. Det sker med to udstillinger.  I "Moralists at a Costume Party" bruger Reba Maybury (UK) et foto, som en mand har taget af hende, mens hun sov, og delt uden hendes samtykke. Fotoet, hvis baggrund er erstattet af spejl, bryder udstillingsrummets fire hjørner og skaber en uendelighedseffekt, hvori den, der betragter, selv bliver betragtet. I spejlene reflekteres desuden tøj, der er spredt rundt i rummet – tøj, der er sendt af Mayburys “submissives“ (mænd som Maybury arbejder med som dominatrix under navnet Mistress Rebecca). "Lengjast" er det norrøne ord for længsel og titlen på Mette Rasmussens soludstilling, der er en romantisk fiktion over historiske figurer, melankoli og sjælevenner, der finder hinanden på tværs af tidens bånd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce