Annonce
Holstebro

Syv gange større: Kæmpe udvidelse på vej af stor transformerstation

Det er i forbindelse med de kommende master til 400 kiloVolt el, som skal løbe fra Idomlund til grænsen, at der nu også er plan om en meget stor udvidelse af selve transformerstationen ved Idomlund. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Områdets største tranformatorstation ligger ved Idomlund - men flere vindmøller og solceller betyder, at stationen skal bygges ud på et område, der er syv gange så stort.

HOLSTEBRO: Den store transformerstation ved Idomlund får en nøglerolle i fremtidens grønne energiforsyning. Og derfor er der en meget stor udvidelse på vej ved stationen, som allerede i dag omformer el fra og til højspænding og dermed til transport over lange afstande.

Transformerstationen dækker i dag et areal på fem hektar syd for Idomlundvej mellem Holstebro og Idom. Men fremover er der lagt op til, at stationen skal disponere over et areal på hele 37 hektar mellem Idomlundvej og Ringkøbingvej.

Udvidelsen hænger sammen med den omstridte plan om en ny 400 kiloVolt luftledning fra Holstebro til grænsen. Den nye luftledning er begrundet med den igangværende omstilling af elproduktionen til vedvarende energikilde - en produktion, som ikke mindst vil foregå på vestjyske vindmøller.

Det er planen, at transformerstationen fremover skal råde over hele det 37 hektar store område mellem Idomlundvej og Ringkøbingvej, som er indrammet med en sort streg. I dag dækker den "kun" et areal på fem hektar. Ill.: Holstebro Kommune

Thor slår gnister

Idomlund bliver knudepunkt for den strøm, som skal produceres i de kystnære vindmøller i Vesterhav Nord. Men også i planerne om flere store solcelleanlæg til produktion af strøm - og herunder mellem Bur og Holstebro.

Desuden er det planlagt, at landets hidtil største vindmøllepark, "Thor", skal ligge 20 kilometer fra kysten ud for Thorsminde og Nissum Fjord. Også strøm fra disse vindmøller skal føres i kabler ind til kysten og videre til Idomlund og omdannes til stærk strøm, før strømmen sendes videre i Danmark - eller til nabolande.

Der er både planer om at udbygge de ekstisterende transformeranlæg til 400 kiloVolt og til 150 kiloVolt el. Der skal også opføres en hel ny stationsbygning på stedet.

Desuden er der planer om en hel nyt 220 kiloVolt tranformeranlæg, som kommer til at ligge nærmest Ringkøbingvej, og som specielt skal bruges til strøm fra den kommende Thor Havmøllepark.

Det er det statslige energiselskab Energinet, som ejer transformerstationen, og som står bag udbygningen.

Det er dog ikke alle 37 hektar, som skal fyldes op med ledninger, tårne og udstyr. Det er planen, at den midterste del af området skal friholdes for byggeri, og i stedet udlægges til et naturområde med begrænset pleje.

Planerne om udvidelsen fremgår af et debatomlæg, som Holstebro Kommune har sendt i høring frem til den 28. januar. Her har borgere og andre mulighed for at komme med forslag og ideer, inden der senere skal udarbejdes en lokalplan og et kommuneplantillæg for projektet.

Annonce
Navne For abonnenter

Til Minde Om: Næste gang du besøger hallen i Mejdal, bør du kende historien om Elmer Andersen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Holstebro For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Lemvig

Midlertidige standpladser, ja tak: Jo flere forskellige tilbud, der er, jo flere mennesker kommer der

Holstebro

Har du nogensinde stjålet? Maria har nuppet venindens Barbie-kjole og Karina har taget forældrenes smøger - men stjæler man også tørfisk?

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Sport For abonnenter

Kender du Sisstiss? Det gør 24.700 på Instagram, og de elsker ærligheden, vejledningen og energien

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

For abonnenter

Populær malerproducent har fordoblet salget på tre år og slår rekord i regnskabet: Sådan har de tacklet prisstigningerne

Holstebro

Varehus har ligget samme sted i over 30 år, men åbner snart i nyt område: - Vi havde nogle forhold, som ikke var optimale

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Alarm 112

21-årig motorcyklist død efter soloulykke uden for Skive

Sport For abonnenter

Regnskabet er gjort op efter en sæson, som slet ikke har levet op til forventningerne: Stregspillerne ligger i bunden af karakterlisten

Navne

Finn Orvad: Jeg ville gerne være bedre til ikke at lade mig gå på af konflikter

Annonce