Annonce
Udland

Syriske kurdere indleder endeligt opgør mod IS-enklave

En soldat fra Syriens Demokratiske Styrker (SDF) går forbi butiksfacader, hvor der på arabisk står "pas på snigskytten" og "kalifatet", i byen Hajin i Deir al-Zor provinsen, hvor SDF for to uger siden generobrede kontrollen fra Islamisk Stat.

USA-støttet styrke er ved at rykke ind i det sidste område under Islamisk Stats kontrol i Deir al-Zor provins.

Syriens Demokratiske Styrker (SDF) har lørdag aften indledt det, som militsen betegner som det "endelige slag" mod Islamisk Stats sidste lomme i den østlige del af Syrien.

Det oplyser Mustafa Bali, der er talsmand for den overvejende kurdiske milits.

Målet er at fjerne "Daesh-terroristernes" militære tilstedeværelse, siger han med brug af en arabisk betegnelse for Islamisk Stat.

- Slaget vil blive indledt i aften, og dets mission er at fjerne den sidste rest af terrororganisationen, sagde Mustafa Bali tidligere lørdag.

Senere skrev han på Twitter, at angrebet var indledt, og at enklaven "vil være ryddet snart".

En højtstående repræsentant for SDF, Redur Xelil, siger, at han håber, at området vil være indtaget inden udgangen af måneden.

Men han advarer samtidig om, at Islamisk Stat fortsat vil udgøre en "stor og alvorlig" sikkerhedstrussel, selv efter det.

Over 20.000 civile er evakueret fra to landsbyer i området, oplyser Mustafa Bali. Slaget står i den østlige provins Deir al-Zor, der ligger tæt ved den irakiske grænse.

Den amerikanskledede koalition i Syrien har støttet SDF's indsats mod Islamisk Stat.

SDF indledte offensiven i dette område af Syrien i september. Siden da er hundredvis af krigere på begge sider blevet dræbt.

I sidste uge lød det fra den amerikanske regering, at Islamisk Stat ventes at miste sit sidste territorie inden for et par uger.

Islamisk Stat kontrollerer et stadig mindre område vest for floden Eufrat, hvor Syriens regering og dens allierede ellers har kontrol.

USA's præsident, Donald Trump, meddelte i december, at han trækker alle 2000 amerikanske soldater ud af Syrien. Begrundelsen er, at Islamisk Stat er stort set nedkæmpet.

Men en højtstående general sagde tirsdag, at gruppen fortsat vil udgøre en trussel efter USA's tilbagetrækning, og at den stadig har krigere, ledere og ressourcer til at fortsætte et væbnet oprør.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce