Annonce
Udland

Syriske kurdere indleder endeligt opgør mod IS-enklave

En soldat fra Syriens Demokratiske Styrker (SDF) går forbi butiksfacader, hvor der på arabisk står "pas på snigskytten" og "kalifatet", i byen Hajin i Deir al-Zor provinsen, hvor SDF for to uger siden generobrede kontrollen fra Islamisk Stat.

USA-støttet styrke er ved at rykke ind i det sidste område under Islamisk Stats kontrol i Deir al-Zor provins.

Syriens Demokratiske Styrker (SDF) har lørdag aften indledt det, som militsen betegner som det "endelige slag" mod Islamisk Stats sidste lomme i den østlige del af Syrien.

Det oplyser Mustafa Bali, der er talsmand for den overvejende kurdiske milits.

Målet er at fjerne "Daesh-terroristernes" militære tilstedeværelse, siger han med brug af en arabisk betegnelse for Islamisk Stat.

- Slaget vil blive indledt i aften, og dets mission er at fjerne den sidste rest af terrororganisationen, sagde Mustafa Bali tidligere lørdag.

Senere skrev han på Twitter, at angrebet var indledt, og at enklaven "vil være ryddet snart".

En højtstående repræsentant for SDF, Redur Xelil, siger, at han håber, at området vil være indtaget inden udgangen af måneden.

Men han advarer samtidig om, at Islamisk Stat fortsat vil udgøre en "stor og alvorlig" sikkerhedstrussel, selv efter det.

Over 20.000 civile er evakueret fra to landsbyer i området, oplyser Mustafa Bali. Slaget står i den østlige provins Deir al-Zor, der ligger tæt ved den irakiske grænse.

Den amerikanskledede koalition i Syrien har støttet SDF's indsats mod Islamisk Stat.

SDF indledte offensiven i dette område af Syrien i september. Siden da er hundredvis af krigere på begge sider blevet dræbt.

I sidste uge lød det fra den amerikanske regering, at Islamisk Stat ventes at miste sit sidste territorie inden for et par uger.

Islamisk Stat kontrollerer et stadig mindre område vest for floden Eufrat, hvor Syriens regering og dens allierede ellers har kontrol.

USA's præsident, Donald Trump, meddelte i december, at han trækker alle 2000 amerikanske soldater ud af Syrien. Begrundelsen er, at Islamisk Stat er stort set nedkæmpet.

Men en højtstående general sagde tirsdag, at gruppen fortsat vil udgøre en trussel efter USA's tilbagetrækning, og at den stadig har krigere, ledere og ressourcer til at fortsætte et væbnet oprør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce