Annonce
Alarm 112

Syrienkrigere var til bryllup hos tiltalt i sag om droner

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Tiltalt i sag om støtte til Islamisk Stat har jævnligt holdt foredrag for unge i moskéer, fortæller han.

Farvebilleder fra en festlig dag vises fredag på skærme i Københavns Byret. Det sker i en sag, hvor tre mænd er tiltalt for at have sendt droner, kameraer og andet udstyr til Islamisk Stat.

Fotografierne er fra det bryllup, som en af de tiltalte holdt i 2012. Mænd og kvinder spiste hver for sig. På billederne udpeges en række mænd med skæg af anklageren.

Det viser sig, at tre af gæsterne senere er blevet dømt for at rejse til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.

- Ja, han var en ven, siger den tiltalte FM om en af de senere terrordømte.

Blandt deltagerne i brylluppet, et såkaldt walima, var også manden, der kaldes Boghandleren fra Brønshøj. Said Mansour blev i år sendt til Marokko efter domme for opfordring til terrorisme.

Om denne gæst bemærker FM, at han ikke personligt havde inviteret dem alle.

Under afhøringen vil senioranklager Sidsel Klixbüll også have svar på, hvorfor FM skrev en hyldesttekst, efter at en bekendt var faldet i kamp i Syrien i 2013 sammen med Slimane Abdewahmane - kendt som den danske Guantanamo-fange.

"En vens sorg og glæde" drejer sig om unge løver, som gik forrest i kampen på slagmarken, og hvis højeste drøm var at blive udpeget af deres herre som martyr.

- Det betyder, at man bliver dræbt, når man forsvarer sig selv og de andre muslimer i Syrien, forklarer han om begrebet martyr.

FM tager i bestemte vendinger afstand fra Islamisk Stats grusomheder. Han rykker lidt rundt på stolen, da han udspørges om gruppen "Kaldet til Islam", som har udtalt sig imod demokratiske valg og er berygtet for ekstremistiske holdninger.

Han afviser at have været med i "Kaldet til Islam". Til gengæld har han hjulpet gruppen med formuleringer og andet praktisk.

Jævnligt har FM, der er uddannet eksportingeniør, været rundt i moskéer for at holde foredrag, beretter han.

- Det var meget generelt om, at man skal opføre sig ordentligt og ikke gå ind i bander, forklarer han.

At han havde Al-Qaedas magasin Inspire på et usb-stik, forklares med en stor interesse for teologiske diskussioner.

- Jeg har kendt en del unge i København, og de spørger også ind til disse emner og ser en masse Youtube-videoer. Man bliver spurgt af de unge. Jeg læste med det formål at finde frem til, hvad der er rigtigt og forkert, forklarer han.

På en harddisk har politiet fundet pas, nem-id og andet tilhørende en mand, der er efterlyst som syrienkriger.

I den forbindelse nævner senioranklageren, at det er et kendt mønster, at syrienkrigeres identitet er blevet misbrugt, efter at de er rejst ud af Danmark.

FM nægter sig skyldig i tiltalen. Sagen begyndte i mandags. Efter en række retsmøder ventes dom i november.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HB

HB hentede tredje udesejr i træk

Leder For abonnenter

Lad nu bare forældrene være forældre på deres måde

Ingen ferieuge uden historier i medierne, som til hverdag næppe havde fået stor opmærksomhed. Nogle kalder det lidt nedladende agurketids-historier, men ofte kaster den slags ret interessante ting af sig. Og ofte giver ferie hos politikere og embedsmænd mulighed for at fortælle noget om helt almindelige mennesker. Det er som udgangspunkt positivt. Denne efterårsferies store historie uden stor relevans er historien om forældre, der ønsker at få deres børns skolefoto manipuleret. Ikke mindst harmen over disse forældre og den massive afstandtagen til redigering af virkeligheden har fyldt meget. Meningsdannere og politikere - og mange andre - har med glæde delt deres egne gulnede skolefotos på sociale medier. Ledsaget af mere eller mindre harmdirrende kommentarer om nutidens forældres forkvaklede syn på udseendet. Det er en automatredaktion, og den er ærligt talt kedelig. Det er også helt ligetil at lange ud efter forældregenerationen og dennes tilgang til børn og opdragelse. For den er unægtelig anderledes end den forriges. For slet ikke at tale om forskellen, hvis vi går to generationer tilbage. Vi kan hurtigt blive enige om, at børn skal have lov at være børn, og at vi skal passe på med, hvor store krav om perfektion, vi flasker dem op med. Men udviklingen giver altså nye muligheder, som de unge ser som noget helt naturligt. Til hverdag er der digitale filtre på billederne, så det hele tager sig lidt bedre ud. Og selv måske skal være en af de rigtig gode dage, hvis vi i virkeligheden skal leve op til udseendet på billedet, foretrækker vi helt naturligt den pæne udgave, når vi viser os frem. Hvorfor skulle det være anderledes for børnene? Hvor langt skal man alternativt gå for at sikre autenticitet i billederne? Skal det tages om, hvis øjnene er halvt lukkede? Skolefotoet er i sig selv ret ligegyldigt for samfundet. Men historien er interessant, fordi den siger noget om os. Og det gør reaktionerne i høj grad også. Børnene skal have lov at være børn, ja. Men skal forældrene ikke også have lov til at være forældre på den måde, de nu finder rigtigt?

Erhverv

Frygt for skadedyr lukker Netto

Annonce