Annonce
Erhverv

Svineproducenter taber igen penge - men det skal nok blive godt igen

Genrefoto, Landbrug, svineproduktion, søer - Gl. Præstegård i No ved Ringkøbing, september 2021. Foto: Thomas Maxe
Efter en periode med voldsomme prisudsving er afregningen styrtdykket, men fat mod: Markedet er ved at komme sig, lyder det fra Svinerådgivningen.

HERNING: Så er den gal igen: Svineproducenter må binde hundredekronesedler i halen på grisene og sende dem til slagteriet til en pris, som er lavere end de omkostninger, der har været til at fede dem op. Det er desværre ikke første gang, den historie har været fortalt, så det er nærliggende at spørge, om det overhovedet kan betale sig at være svineproducent? Det korte svar er: Ja.

Kjeld Askjær, som er adm. direktør for Svinerådgivningen, drevet af jyske landbrugsforeninger, yder faglig ekspertrådgivning til svineproducenterne, og han forsikrer om, at det hele nok skal blive godt igen.

- Lige nu er svineproduktion ramt af fire forskellige negative effekter på én gang: Der er det almindelige sæsonudsving. Der har været udbrud af svinepest i Kina og i Polen, som begge forhindrer os i at afsætte smågrise til de områder, og så har dansk landbrugs aftagere i Tyskland haft svært ved at enes. Det sidste er allerede ved at falde på plads igen, og det vil de andre forhold også gøre, siger Kjeld Askjær, som på ingen måde lyder som en mand, der er lige ved at trække i panikhåndtaget.

Annonce

Det er nemlig ikke hele historien, når man i medierne hører om svineproducenter, som taber penge. Der er ganske vist magre tider, men vi hører ikke så meget om de perioder, hvor det går rigtig godt med priserne - og de findes heldigvis også.

- Det er helt normalt, at priserne kører op og ned. Kunsten ligger i at styre efter gennemsnitspriser, og så skal man sørge for at have god soliditet og et godt beredskab på likviditeten, forklarer Kjeld Askjær.

Er stordrift nødvendig?

Både inden for fiskeri og landbrug har der over en årrække været en tendens til, at der bliver færre og færre selvstændige, mens de enkelte virksomheder bliver større. Inden for svineproduktion ser man typisk, at de enkelte gårde ikke vokser, men at dygtige landmænd køber flere gårde.

Ligger nøglen til at få succes som svineproducent dermed i, at man skal gå efter stordrift?

- Det vil altid være sådan, at nogle dygtige forretningsfolk køber andre ud og skaber vækst – det ser man inden for alle brancher, også i landbruget. Men nej, der er faktisk ikke direkte sammenhæng mellem virksomhedens størrelse og økonomisk succes. Der findes mange gårde med 600-800 årssøer, som klarer sig rigtig godt - især, hvis de har et nyere, moderne produktionsanlæg, som er godt vedligeholdt og velafskrevet, så de ikke er tynget af gæld. Så det er ikke en forudsætning for succes, at man har et kæmpelandbrug, siger Kjeld Askjær.

Nogle tøver med at investere og optimere, når afregningen er lav som nu. Men det er jo netop nu, du skal optimere!

Adm. direktør Kjeld Askjær, Svinerådgivningen
Kjeld Askjær, adm. direktør for Svinerådgivningen, drevet af jyske landboforeninger. Pressefoto

Nøglen til god lønsomhed er i virkeligheden at følge nogle enkle råd: Sørg for, at grisene er sunde og trives. Ansæt nogle dygtige, stabile medarbejdere og skab en god arbejdsplads. Optimér driften både i stalden og på marken. Og hold styr på finanserne, så man ikke skal overleve på bankens nåde, når priserne er lave.

Produktionen af svinekød har været meget stabil de seneste ti år, men priserne har meget kraftige udsving. Illustration: Danmarks Statistik

- Nogle tøver med at investere og optimere, når afregningen er lav som nu. Men det er jo netop nu, du skal optimere. Vi kan for eksempel give råd om at finde en billig og effektiv måde at fodre, og har man det økonomiske overskud, så er det jo netop i sådan en periode her, at man skal investere og købe op, hvis det er det, man gerne vil. Det er faktisk også nu, hvor priserne er lave, at man bør starte op, hvis man gerne vil ind i branchen. Der er faktisk også enkelte unge landmænd, som er ved at kigge på det nu, men det kræver jo en stor startkapital, så det er ikke alle, der har muligheden, siger Kjeld Askjær.

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Danmark

Aktiviteter for store og små: Gode tips til efterårsferien for hele familien

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Holstebro For abonnenter

Vil have psykolog frakendt retten til at arbejde med børn: Tiltalt for overgreb på 15-årig klient

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Annonce