Annonce
Erhverv

Svineproducent: Dejligt at få løn for at gå på arbejde

Stigningen i svinepriserne har givet ny optimisme blandt svineproducenterne. Det giver færre konkurser og mere tro på fremtiden. Foto: Morten Stricker
Svinepriserne har været stigende de seneste tre måneder på grund af omfattende svinepest i Asien. Det giver ny optimisme i en hårdt plaget branche. Bankdirektør råder landmændene til at bruge de gode tider til at afdrage gæld og konsolidere sig.

Holstebro: 2018 og starten af 2019 var alt andet end sjov for svineproducenterne.

Men nu er der markant bedre tider på vej, og de gode tider ser ud til at bide sig fast, da den frygtede svinepest har ramt Kina og det øvrige Asien i voldsom grad.

Det har fået de danske svinepriser til at stige. Siden marts er kiloprisen steget med tre kroner fra 8,50 til 11,60 kroner i uger 24.

- Det betyder, at flere overlever. Antallet af konkurser falder. Det er også meget dejligt, at man igen får løn for at gå på arbejde. Det gør det hele noget sjovere, siger Robert Lynge Andersen, der er svineproducent i Struer.

Han lægger ikke skjul på, at de seneste måneders fremgang giver grund til ny optimisme, selv om tørken i 2018 har gjort korn- og foderpriserne højere. Men nu er bytteforholdet positivt.

- Det er mega godt, at det igen går den rigtige vej. Er der nogen, der kender til, at det går op og ned, er det svinebønderne. Det har været vildt de seneste ti år, så vi ved, at det hurtigt kan gå den anden vej. Men det positive er, at det ser ud til at være en optur, der kan vare et par år, siger Robert Lynge Andersen, der også sidder i bestyrelsen i Holstebro-Struer Landboforening.

Organisationen Landbrug og Fødevarer har udsendt en prognose med forventning om, at priserne vil stige i 2019 og 2020. De mere gunstige udsigter for branchen får ikke den lokale svinebonde til at fare ud og starte en forbrugsfest.

- Vi skal på ingen måde ud og købe nye traktorer og en stor Mercedes. Vi ved alt om, at det hurtigt kan skifte igen. Det gælder om at få afdraget på gælden, så vi på længere sigt står bedre, siger den lokale svineproducent.

Annonce

Gode nyheder i banken

Det er Vestjysk Banks administrerende direktør Jan Ulsø Madsen helt enig i. Banken har rigtig mange landmænd blandt kunderne, og det har de seneste seks-syv år kostet banken store nedskrivninger og tab.

- De stigende svinepriser er rigtig gode nyheder for os og vores kunder. Det bedste er, at det ser ud til at holde i længere tid. Det betyder, at der er flere landmænd, der klarer sig. Det giver mere optimisme og tro på fremtiden. Det redder ikke alle landmænd. Der er stadig nogle, hvor det bedste vil være at forlade branchen, siger Jan Ulsø Madsen, der kommer med en klar opfordring til landmændene.

- Det er helt afgørende, at de bruger de bedre tider til at afdrage på gælden og konsolidere sig, så de står bedre rustet til næste gang, det begynder at gå tilbage. For vi ved alle, at det skifter igen, siger Jan Ulsø Madsen, der mener, at en landmand står bedre næste gang, der skal lånes penge til at investere, hvis gælden er blevet nedbragt.

Hos rådgivningsfirmaet Sagro er optimismen også stigende.

- Stemningen er langt mere positiv, efter priserne er begyndt at stige. Der er flere landmænd, der bliver reddet fra konkurs, siger Sagro-direktør Palle Høj og uddyber:

- Vi frygtede, at svinebønderne efter tørken og med lave priser havde et rigtigt ringe bytteforhold, når de skulle ud at købe foder, og vi ved, at flere banker var klar til at lukke bedrifter, men det ser klart bedre ud nu, siger Palle Høj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Annonce