Annonce
Erhverv

Svineproducent: Dejligt at få løn for at gå på arbejde

Stigningen i svinepriserne har givet ny optimisme blandt svineproducenterne. Det giver færre konkurser og mere tro på fremtiden. Foto: Morten Stricker
Svinepriserne har været stigende de seneste tre måneder på grund af omfattende svinepest i Asien. Det giver ny optimisme i en hårdt plaget branche. Bankdirektør råder landmændene til at bruge de gode tider til at afdrage gæld og konsolidere sig.

Holstebro: 2018 og starten af 2019 var alt andet end sjov for svineproducenterne.

Men nu er der markant bedre tider på vej, og de gode tider ser ud til at bide sig fast, da den frygtede svinepest har ramt Kina og det øvrige Asien i voldsom grad.

Det har fået de danske svinepriser til at stige. Siden marts er kiloprisen steget med tre kroner fra 8,50 til 11,60 kroner i uger 24.

- Det betyder, at flere overlever. Antallet af konkurser falder. Det er også meget dejligt, at man igen får løn for at gå på arbejde. Det gør det hele noget sjovere, siger Robert Lynge Andersen, der er svineproducent i Struer.

Han lægger ikke skjul på, at de seneste måneders fremgang giver grund til ny optimisme, selv om tørken i 2018 har gjort korn- og foderpriserne højere. Men nu er bytteforholdet positivt.

- Det er mega godt, at det igen går den rigtige vej. Er der nogen, der kender til, at det går op og ned, er det svinebønderne. Det har været vildt de seneste ti år, så vi ved, at det hurtigt kan gå den anden vej. Men det positive er, at det ser ud til at være en optur, der kan vare et par år, siger Robert Lynge Andersen, der også sidder i bestyrelsen i Holstebro-Struer Landboforening.

Organisationen Landbrug og Fødevarer har udsendt en prognose med forventning om, at priserne vil stige i 2019 og 2020. De mere gunstige udsigter for branchen får ikke den lokale svinebonde til at fare ud og starte en forbrugsfest.

- Vi skal på ingen måde ud og købe nye traktorer og en stor Mercedes. Vi ved alt om, at det hurtigt kan skifte igen. Det gælder om at få afdraget på gælden, så vi på længere sigt står bedre, siger den lokale svineproducent.

Gode nyheder i banken

Det er Vestjysk Banks administrerende direktør Jan Ulsø Madsen helt enig i. Banken har rigtig mange landmænd blandt kunderne, og det har de seneste seks-syv år kostet banken store nedskrivninger og tab.

- De stigende svinepriser er rigtig gode nyheder for os og vores kunder. Det bedste er, at det ser ud til at holde i længere tid. Det betyder, at der er flere landmænd, der klarer sig. Det giver mere optimisme og tro på fremtiden. Det redder ikke alle landmænd. Der er stadig nogle, hvor det bedste vil være at forlade branchen, siger Jan Ulsø Madsen, der kommer med en klar opfordring til landmændene.

- Det er helt afgørende, at de bruger de bedre tider til at afdrage på gælden og konsolidere sig, så de står bedre rustet til næste gang, det begynder at gå tilbage. For vi ved alle, at det skifter igen, siger Jan Ulsø Madsen, der mener, at en landmand står bedre næste gang, der skal lånes penge til at investere, hvis gælden er blevet nedbragt.

Hos rådgivningsfirmaet Sagro er optimismen også stigende.

- Stemningen er langt mere positiv, efter priserne er begyndt at stige. Der er flere landmænd, der bliver reddet fra konkurs, siger Sagro-direktør Palle Høj og uddyber:

- Vi frygtede, at svinebønderne efter tørken og med lave priser havde et rigtigt ringe bytteforhold, når de skulle ud at købe foder, og vi ved, at flere banker var klar til at lukke bedrifter, men det ser klart bedre ud nu, siger Palle Høj.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce