Annonce
Holstebro

Svinepest sender priserne i vejret: - Vi tjener penge på andre folks ulykke

- Det sidder hele tiden i baghovedet. Hvis svinepesten kommer til Danmark, så kollapser markedet måske for en periode, og så er det rart at have noget i banken, siger Kim Kirkeby. Foto: Morten Stricker
Svineproducent Kim Kirkeby oplever nogle af karrierens bedste svinepriser. Det skyldes, at svinepesten har gjort sit indtog i flere lande. Men selvom sygdommen har økonomiske fordele, håber Kim Kirkeby på, at man snart finder en vaccine.
Annonce

Ryde: Det gamle ordsprog om, at den enes død er den andens brød, passer for alvor på svinemarkedet for tiden. I dele af verden raser svinepesten, mens der andre steder sikrer højere priser.

Danmark er et af de lande, der indtil videre er gået fri af den frygtede sygdom, og det er der god økonomi i. For når en bestanddel af pestramte svin må aflives, stiger priserne andre steder.

Det nyder de danske svineproducenter godt af, og en af dem, der kan glæde sig over gode tider, er Kim Kirkeby fra Ryde.

- Det er slet ikke nogen hemmelighed, at vi tjener gode penge på andre folks ulykke, og sådan er det bare. Det er markedsvilkårene, og fortsætter de store problemer i Asien, samtidig med at vi undgår dem, så bliver 2020 et godt år, siger han.

I løbet af 2019 blev flere og flere svineproducenter i verden ramt af svinepesten, og det skruede de danske svinepriser højere og højere op. Siden uge seks i 2019 er noteringen på slagtesvin gået fra 8,30 kroner per kilo til 13,60 kroner i dag.

- Priserne er ekstremt gode i forhold til, hvad vi oplevede for et år siden. Jeg tror faktisk, at vi er oppe omkring de højeste priser i mine 25 år som svineproducent, siger Kim Kirkeby.

Annonce

Frygt for at få svinepest

Selvom de stigende priser giver flere penge i kassen, er der ikke planer om investeringer hos Kim Kirkeby. For ham handler det om at få afdraget noget gæld og ellers polstre sig, hvis svinepesten skulle finde vej ind i Danmark. Sygdommen sniger sig tættere og tættere på, og den er senest konstateret i Polen, få kilometer fra den tyske grænse.

- Det sidder hele tiden i baghovedet. Hvis svinepesten kommer til Danmark, så kollapser markedet måske for en periode, og så er det rart at have noget i banken, siger Kim Kirkeby.

Svinepesten har specielt ramt Asien, og selvom den har sikret gode tider i den danske svinebranche, håber Kim Kirkeby på, at man finder en vaccine, så man kan komme sygdommen til livs.

- Man kan ikke gå og håbe på andres ulykke, for det koster en masse penge for dem, der bliver ramt. Men det er da klart, at vi nyder det, så længe det varer, siger han.

Annonce

Kræver én fejl at blive ramt

Usikkerheden og frygten for at blive ramt af svinepesten ligger konstant og lurer hos Kim Kirkeby. Han forsøger derfor at tage sine forholdsregler, selvom det er svært at vide, hvilken løsning der er den rigtige.

- Ingen ved helt, hvad man skal gøre, og der er ingen garantier for, hvad der virker. Man er selvfølgelig mere omhyggelig med at sikre sine ting, og der er ekstra kontrol, men ellers gør vi, som vi plejer og følger almindelig sund fornuft, siger Kim Kirkeby.

Selvom svinepesten er kommet tættere på Danmark, tror og håber Kim Kirkeby på, at han og de danske svineproducenter kan gå fri af sygdommen.

- Hvis man kan holde vildsvinene ude, så spreder de det i hvert fald ikke. Men det kræver bare én chauffør fra et land med svinepest, der dummer sig, og så har vi det, siger Kim Kirkeby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce