Annonce
Danmark

Svineformand presset af europæisk krise

- Når man eksporterer grise, så ved alle, at det går op og ned, men dette her er vildt, siger landmand Kim Heiselberg, der også er formand for Danske Svineproducenter. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Formanden for Danske Svineproducenter har svært ved at komme af med 60.000 smågrise, der normalt eksporteres til Europa.

Svineavl: Mens producenterne af slagtesvin jubler over den stærke økonomi i Danish Crown, er stemningen mere anstrengt hos de landmænd, der lever af at eksportere smågrise.

Prisen på smågrise er faldet drastisk, ikke mindst efter udbruddet af afrikansk svinepest i Tyskland.

Udbruddet har lukket den tyske eksport af svinekød til blandt andet Kina, og samtidig har coronasmitte blandt de ansatte på de tyske slagterier gjort det umuligt at få slagtet alle de grise, der er fedet op. Derfor er der ikke plads til nye smågrise i stierne.

Annonce

Det har også ramt landmand Kim Heiselberg, der er formand for Danske Svineproducenter med omkring 700 medlemmer.

Han driver selv svineproduktion ved Tarm, hvorfra han gerne skal eksportere 60.000 smågrise om året til flere lande i Europa.

- En udfordring

- Når man eksporterer grise, så ved alle, at det går op og ned, men dette her er vildt. I foråret var priserne historisk høje, og nu er de historisk lave. Jeg vil sige det sådan, at det er en udfordring at være eksportør, siger Kim Heiselberg, der savner gode nyheder ude fra Europa.

- Vi kan i den grad mærke svinepesten og den manglende slagtekapacitet på grund af corona. Det trykker massivt på den udbudspukkel, der er af smågrise, men også på prissætningen, siger Kim Heiselberg.

Kan du afsætte smågrisene i Danmark?

- Nej, ikke i øjeblikket. Jeg har ikke kigget efter en aftager i Danmark. Smågrisemarkedet er kollapset i de sidste tre måneder. At lave strategien om for 14 millioner smågrise er ikke noget, du gør fra den ene dag til den anden, siger Kim Heiselberg.

Han har foreløbig skåret ned på omkostningerne og slagter nogle af sine søer, så han kun beholder de mest produktive dyr. Det slår først igennem på antallet af smågrise efter nytår.

Helt friske tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af smågrise, der blev eksporteret ud af Danmark, faldt med 3,3 procent til 3,6 millioner svin i årets tredje kvartal. Til sammenligning steg slagtningerne af svin i Danmark med 10 procent til 4,7 millioner svin i forhold til det samme kvartal sidste år.

Den totale produktion af svin i tredje kvartal blev 8,3 millioner svin, og det er det næsthøjeste antal nogensinde.


Vi kan i den grad mærke svinepesten og den manglende slagtekapacitet på grund af corona.

Kim Heiselberg, landmand
Annonce
Annonce
Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce