Annonce
Mærkedage

Sveriges store internationale politiker

Sveriges tidligere statsminister og udenrigsminister Carl Bildt er her fotograferet i Riksdagen i Stockholm. Han fylder den 15. juli 70 år. Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt fylder 70 år, og han er ude af politik nu. Men han er stadig aktiv, når det gælder international politik.

70 år: Carl Bildt er ude af svensk politik, men den tidligere statsminister og udenrigsminister er stadig en mand, som hans politiske modstandere spiller bold op ad.

Som i februar i år, da Jonas Sjöstedt, leder at det venstreorienterede parti Vänsterpartiet, krævede en hårdere beskatning af flyrejser.

For at sætte ballast bag kravet nævnte han Bildt som et eksempel på en person, der flyver meget.

Bildt bekræftede, at han flyver tit.

- Også som udenrigsminister fløj jeg meget. Problemet er, at en stor del af verden ligger uden for Sverige.

- Jeg håber, at mine efterfølgere også flyver rundt i verden og repræsenterer Sverige, sagde Bildt, der ifølge avisen Aftonbladet tilføjede, at hvis Sjöstedt vil blive hjemme, så må han gøre det.

- Men bliver alle hjemme, vender vi verden ryggen.

Niels Daniel Carl Bildt, som han hedder, fylder den 15. juli 70 år, og han har nu en lang politisk karriere bag sig.

Han har ikke sit politiske blod fra fremmede. Han er efterkommer af landets tidligere statsminister og riksmarskalk, friherre Gillis Bildt.

Rødderne i en gammel adelsfamilie fornægter sig ikke. Bildt regnes ikke for udpræget folkelig.

Sjöstedt kunne trække Bildt frem som et eksempel i flysagen, da han har ry for at være arrogant.

Som ung studerede Bildt på Stockholm Universitet, men fik ingen afsluttende eksamen. I stedet gik han ind i politik. Han blev medlem af det konservative Moderata samlingspartiet, senere Moderaterna, hvor han i 1986 blev formand.

I 1991 kom det borgerlige Sverige til magten, og Bildt blev statsminister.

Men det holdt kun til valget i 1994, hvorefter han kastede sig over internationalt diplomati og blev fredsmægler på Balkan.

I 1998 tabte det borgerlige Sverige igen et riksdagsvalg, og Bildt trak sig som partiformand.

I 2001 forlod han Riksdagen, men fortsatte sit internationale virke.

Han var FN's generalsekretærs særlige udsending på Balkan fra 1999-2001, og han var tilknyttet forskellige tænketanke.

Han var i en lang årrække tæt knyttet til elitegruppen Bilderberg.

Efter den borgerlige valgsejr i 2006 valgte statsminister Fredrik Reinfeldt at trække Bildt af stalden og gjorde ham til udenrigsminister - en post, han havde frem til 2014.

Nu er han blandt andet aktiv i Bruxelles-organisationen Den Internationale Krisegruppe, hvor han er bestyrelsesmedlem. I denne egenskab - og på grund af sin erfaring - deltager han ofte i konferencer rundt om i verden.

Privat er Carl Bildt gift for tredje gang, siden 1998 med den italienske grevinde Anna Maria Corazza. De har sammen et barn.

Med sin anden kone har Bildt to børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det var kun de pæne ord

I de seneste år har folketingspolitikerne fra mange partier nærmest stået i kø ved Høfde 42, hvor de har lovet, at der skulle ske noget, og de ville foreslå, der skulle mange penge af til oprensningen. På samtlige vælgermøder på Lemvigegnen op til det seneste folketingsvalg var der ikke et eneste parti, der ikke mente, der skulle sættes penge af, og det skulle være nu. Ikke mindst partier, som i dag er en del af regeringsgrundlaget, har været i offensiven for at fortælle, at her var de i front, og de ville arbejde for pengene til ikke blot Høfde 42, men alle generationsforureningerne i Danmark. Så kom finanslovforslaget. Og hvad indeholdt det? Ikke en krone til Høfde 42 endsige til andre af generationsforureningerne. Skuffende må man sige - ja, vel nærmest utroværdigt. Når man nu har fået magt til at gøre, som man har agt, så er det sølle, at man prioriterer anderledes, end hvad man har sagt, da det gjaldt om at skaffe stemmer til valget. Men det viser endnu en gang, at når det kommer til toppolitik på Christiansborg, så fylder det ikke meget, hvad der optager sindene i de dele af landet, der ligger langt væk fra Christiansborg. Derfor er man måske heller ikke så overrasket. Høfde 42-problematikken er flere gange tidligere sendt til hjørnespark, når der skulle findes penge - uanset de mange gyldne ord, der er blevet sagt på forhånd. Men måske troede man mere på det denne gang, fordi også Region Midtjylland havde taget teten og sat penge af til, at nu skal der ske noget, inden klimaudfordringerne gør, at depotet bliver oversvømmet med flere storme og stigende vandstand. Men heller ikke regionsrådsmedlemmerne kunne påvirke deres egne partiers topfolk til at prioritere det at få ryddet op. Og hvad lyder svaret så, når man spørger politikerne om, hvad der nu skal ske? Jo, de vil arbejde hårdt på, det kommer på næste års finanslov. Hvem er det lige, der vil tro på, at det så vil ske? Det kræver en ualmindelig stor optimisme.

Erhverv

Ny chef i spidsen for lokal bank

Annonce