Annonce
Rejser

Sverige: Mere kanon-sne i Isaberg

Takket være fem nye snekanoner kan Isaberg formentlig åbne sæsonen tidligere end normalt, og ny LED-belysning giver mulighed for skiløb om aftenen. Foto: Isaberg Mountain Resort

Isaberg er et af de svenske skiområder, der ligger tættest på Danmark, men den sydlige beliggenhed betyder også, at der ikke altid er sikkerhed for sne.

Men nu skruer Isaberg op for snekanonerne. Fem nye kanoner sørger for en forøgelse af sneproduktionen på 10 procent. Det betyder blandt andet, at man med god grund kan håbe at åbne familiebakken og begynderområdet tidligere på sæsonen.

Skidagene bliver også længere, for ny LED-belysning på Norrbacken betyder, at man kan åbne for aftenløb.

Sidst men ikke mindst er Gamlebacken blevet udvidet med 50 procent i bredden.

Destinationen Ski Sunne i Värmland har også investeret i nye snekanoner i landskabet. Det betyder, at skiterrænet allerede åbner 1. december i stedet for til jul, som destinationen tidligere gjorde. / vio

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Posefester er en balancegang

En gruppe forældre til teenagere i Holstebro har stiftet en forening, som har til formål at arrangere en rækker fester for byens unge på mellem 14 og 17 år. Fester i privat regi, hvor det er tilladt for de unge at medbringe og indtage alkohol. Det koncept er der sådan set ikke noget nyt i. Det kaldes posefester og har eksisteret i mange år. Blandt andet i Feldborg og Spøttrup. Formålet er selvsagt at imødekomme de unges ønske om at kunne mødes og feste med alkohol som en del af samværet og samtidig sikre, at det foregår under opsyn. Det hele bunder i en forventning om, at de unge drikker under alle omstændigheder, og at de "lovlige alkoholfester" kan fungere som ventil og dæmme op for spontane drukgilder i parker eller andre steder. Det er ikke nogen dum idé, men "de gør det jo alligevel, og så er det bedre at …" er en blåstempling af de unges alkoholforbrug. I den nye forening skal man være 14 år og gå i 8. klasse for at være med, mens man i Feldborg kan komme med fra konfirmationen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 16 slet ikke drikker alkohol, og at unge mellem 16 og 18 maksimalt drikker fem genstande ved samme lejlighed. Selv om den nye forening i Holstebro har en lidt strengere politik på det område, end de andre kendte posefester, følger grænserne ikke sundhedsstyrelsens anbefalinger. Og det er her, balancegangen for alvor bliver vanskelig. Forældrene har helt sikkert ret i, at nogle unge vil drikke under alle omstændigheder. Men faldet i unges alkoholforbrug over de seneste år skyldes en generel holdningsændring i samfundet og indførelsen af restriktioner for køb af alkohol. Og den udvikling risikerer vi at bremse med initiativer som posefesterne. Det ændrer dog ikke på, at initiativet overordnet er både prisværdigt og fornuftigt. Aldersgrænser og antallet af genstande kan diskuteres, men i sidste ende er det hverken sundhedsstyrelsens eller festarrangørernes ansvar at sætte grænsen. Det er og bliver op til den enkeltes forældre.

Annonce