Annonce
Rejser

Svævebane og smuglerrute: Det kan du også opleve i Ischgl

Guld- og Sølvruten på smuglerturen består primært af røde og sorte pister, og den er derfor anbefalet for øvede skiløbere. Bronzeruten er markant kortere og består udelukkende af blå pister, hvor alle kan være med. Foto: TVB Paznaun
Er man til fart og spænding, bør man ikke forlade Ischgl uden at have prøvet svævebanen Skyfly. Er man en dygtig skiløber, kan man også kaste sig ud i verdens længste skirute, der tager én igennem hele området og over grænsen til Schweiz.

Ud over fantastisk skiløb og ét af verdens bedste liftsystemer byder Ischgl på flere andre oplevelser. Siden 2016 har det for eksempel været muligt at flyve lige over trætoppene med 85 kilometer i timen fra Silvrettabahns mellemstationen i 1638 meters højde og ned til dalen på en flere kilometer lang svævebane kaldet Skyfly.

Man får ski eller snowboard spændt fast på ryggen og sidder i en sele, der minder om dem, man også bruger til elastikspring. Det kræver lidt mod at svinge skistøvlerne ud over kanten og sætte sin lid til, at seletøj og kabel kan bære vægten, men når først man er i gang, glemmer man alt om højdeskræk og nyder i stedet udsigten, farten og bjergene omkring en. Prisen for svæveturen er 39 euro (knap 300 kroner) for voksne og 24 euro for børn og unge under 17 år.

Annonce
Man svæver cirka 50 meter oppe i luften, og hastigheden når op på 85 kilometer i timen på Ischgl Skyfly. Foto: TVB Paznaun

Smuglerruten til Schweiz

Ischgl er historisk kendt for sine smuglere, der fragtede smør, ost og skind over bjergene og ned til nabobyen Samnaun i Schweiz for så at medbringe kaffe og tobaksvarer på tilbagevejen. Det er selvfølgelig mange år siden, men det er stadig muligt at stå på ski over grænsen og handle toldfrit i Schweiz – for eksempel hos Smuglers Alm, hvor der både er restaurant, café og toldfrit salg samt masser af gamle sort/hvide billeder af de oprindelige smuglere.

Hvis man henter appen iSki Ischgl, kan man desuden følge tre forskellige "smuglerruter", hvor GPS’en i telefonen tjekker, om man passerer alle checkpoints. Bagefter kan man se, hvor langt man har stået, antal højdemeter samt tophastighed. Den længste smuglertur (Guldruten) består af 35,7 kilometer pister, hvilket gør den til den længste skirute i verden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kiosk ramt af indbrud

Leder For abonnenter

Lad briterne komme ud og lad os komme videre

Fredagens fintælling efter parlamentsvalget i Storbritannien torsdag kunne umuligt rokke ved den overbevisende sejr til Boris Johnson og hans konservative parti. Absolut flertal i Underhuset betyder, at briterne og resten af EU nu sandsynligvis endelig kan komme videre. Brexit bliver en realitet inden udgangen af januar. Det er briternes valg - først ved brexit-afstemningen for tre år siden - og nu igen ved at give de politikere, som lover en hurtig afklaring, et klart flertal. Udtrædelsen af EU er grundlæggende en sørgelig beslutning, som giver både briterne alle os andre masser af udfordringer. Men det er også en demokratisk beslutning, og det skal man selvfølgelig respektere. Tilbage står kun at få det til at ske. Uanset om man er tilhænger eller modstander af EU - eller for eller imod briternes ønske om at forlade samarbejdet - kan man nu glæde sig over udsigten til at slippe ud af det tåbelige ingenmandsland, det internationale samarbejde har befundet sig i alt for længe. Også her i området har især erhvervslivet sukket efter en afgørelse. Den ser nu ud til at være faldet, og vi kan alle sammen begynde at indrette os efter fremtiden. Briternes beslutning har store konsekvenser for fiskeriet og for de virksomheder, der eksporterer til området. Men det får også indflydelse på danske virksomheder, som arbejder inden for samme område, som britiske eksportvirksomheder. Blandt andet inden for landbruget handler det derfor nu om at udnytte de ekstra muligheder, som brexit skaber. Hvis briterne får sværere ved at eksportere til EU, åbner det muligheder for, at andre kan få en større bid af kagen. En fornuftig samarbejdsaftale bliver afgørende for briterne, mens den i sidste ende næppe kommer til at rokke meget ved den enkelte danskers hverdag. For erhvervslivet handler det mest af alt om stabilitet, og den har vi nu udsigt til for første gang i flere år.

Annonce