Annonce
Lemvig

Svært for en redder af få legatet

Leder af Falck-stationerne i Lemvig og Holstebro, Ole Jørgensen, overrækker Sophus Falcks Mindelegat til Birger Mundbjerg. Foto: Lars Kamstrup

Birger Mundbjerg fik overrakt Sophus Falcks Mindelegat for at have sat sit eget liv på spil for at redde en andens

Lemvig: Familie, kollegaer med mere fyldte Falck-stationen onsdag, da Birger Mundbjerg blev hyldet med Sophus Falcks Mindelegat efter sin heltemodige indsats, hvor han med sit eget liv som indsats reddede en ung mands liv på en mark i Nørlem. Den unge mand i sad fast et hul, efter jorden var skredet sammen over ham.

Sophus Falcks Mindelegat uddeles hvert år den 3. oktober - på Falcks fødselsdag, til et menneske, der i sin fritid har gjort en indsats ud over det, man kan forvente. Denne gang måtte uddelingen så lige udsættes en uge, fordi Birger Mundbjerg havde været på ferie, men det gjorde ikke højtideligheden mindre.

- Det er ikke let for en Falck-redder at få dette legat, fordi vi i vort arbejde arbejder med liv og død, og det forventes, vi gør en indsats for at redde liv. Men i det her tilfælde er der ingen tvivl om, at du har gjort en indsats, der lå langt ud over, hvad man kan forvente. Og det på en fridag, sagde lederen af Falck-stationerne i Lemvig og Holstebro, Ole Jørgensen, da han overrakte Birger Mundbjerg legatet.

Ole Jørgensen beskrev den indsats, Birger Mundbjerg havde gjort.

- Det er sådan noget, der gør en stolt af at være en del af Falck, sagde han.

Regiondirektør Morten Sønderby fulgte trop og roste den handlekraft og mod, Birger Mundbjerg havde udvist i situationen.

- Det er noget helt ekstraordinært, og så glæder det mig i øvrigt, at så mange her er mødt op også på deres fridag for at være med til at hylde Birger. Det er et sundt tegn for en arbejdsplads, mente han.

Birger Mundbjerg takkede for legatet.

- Jeg har tidligere læst om andre, der havde fået Sophus Falcks Mindelegat og ment, det var en god ting, men jeg havde ikke forestillet mig selv at være en del af det. Jeg gjorde også bare det, jeg er uddannet til, og så har jeg ikke tænkt mere over det, sagde han.

Han var taknemmelig for prisen.

Efterfølgende sagde han, at han ikke havde tænkt over, han skulle have en pris for sin indsats.

- Men ok, skal jeg se på det udefra, og det havde været en af mine kolleger, der havde gjort det, så ville jeg også have syntes, han skulle have haft legatet...

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce