Annonce
Ulfborg/Vemb

Svært at få en taxa uden for 7500

Det kan være rigtig svært at få en taxa i stationsbyerne - og udenfor. Arkivfoto
Flere steder i kommunen er det praktisk talt umuligt at få sendt en taxa ud.

Ulfborg: Det er efterhånden flere gange dagligt, at vognmændene i Holstebro Taxa må sige nej, når kunderne ringer fra Ulfborg- eller Vemb-området for at få en hyrevogn ud.

- Vi har opringninger hver dag fra folk fra Ulfborg, der gerne vil ud til eksempelvis Husby. Dem er vi nødt til at afvise, for der er ikke økonomi i at køre turen, siger Ove Nielsen, der er næstformand i Holstebro Taxa.

I weekenden ser det endnu værre ud. Her vurderer vognmanden, at der er syv til ti kunder, man må sige nej til.

Og det kan mærkes de steder, der efterspørger taxaerne. Blandt andet hos Vedersø Klit Camping.

- Det er mest et problem henover sommeren. Især når folk skal herfra og til stationen i Ulfborg - er det stort set umuligt at skaffe en taxa. Så ender det som oftest med, at vi enten selv kører, eller finder nogle lokale, der kan, siger indehaver af campingpladsen, Tage Gammelgaard, der vurderer, at det er en gang eller to i ugen i sommerperioden, at pladsen står med skuffede gæster.

Annonce

Halvanden time

Også på Gæstgivergården i Ulfborg har man vanskeligt ved at få en hyrevogn ud.

- Det kan godt lade sig gøre - en gang imellem. Men ofte får vi at vide, at der kommer til at gå halvanden time, før de kommer ud, forklarer Milosz Juszczak, der arbejder som kok på Gæstgivergården.

- Vi har endda haft en gæst, der et par dage forinden havde været til noget madarrangement i Odense, og som havde fået maveforgiftning af nogle østers dernede. Han fik det så skidt, mens han var her, og heller ikke han kunne få en taxa, så det endte med, at vi ventede på en ambulance i stedet, siger han.

Hos Vinderup Lægehus kører patienterne, hvis ikke de er i bil, ofte med flextrafik. Men når det et par gange i måneden hænder, at de hellere vil med taxa, er der også her langt til servicen.

- Det hænder, at man siger, at man ikke kan tage kørslen, eller også går der en time, før der kommer nogen, og Holstebro-taxaerne gider ikke køre herud, siger Karen Lise Lorentsen, lægesekretær i lægehuset.

Ingen problemer

Der er dog også dem, der intet problem har haft med taxaerne overhovedet. Som på Borbjerg Mølle Kro:

- Vi har absolut ingen problemer. De kommer med det samme. Det tager ikke mere end et kvarter til tyve minutter, så vi har et tæskegodt samarbejde, siger Mark Harpøth, indehaver af kroen.

Billedet er det samme på Nr. Vosborg:

- Jeg synes ikke, det er så svært at få en taxa herud. Der går en tyve minutter maks, og vi oplever ikke de store problemer, siger receptionist Sara Vad.

Ikke betale sig

Ifølge en ny analyse fra Horesta, brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, svarer 77 procent af foreningens medlemmer uden for de større byer, at de oplever problemer med at få en taxa. For 43 procent er problemet blevet større end sidste år, og 21 procent oplever ventetider på over 40 minutter.

Spørger man vognmand Ove Nielsen, er der ikke meget at gøre ved problemet, der ligger forankret i den nye taxalov, som vognmændene i Holstebro tilsluttede sig 1. februar i år:

- Før måtte vi forlange penge for fremkørsel til adressen - det må vi ikke på samme måde nu. Hvis vi skal køre til Ulfborg for eksempel skal turen gå minimum ind til eksempelvis Holstebro kaserne, før turen kan betale sig, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Bør være den gode gæst

Via de lokale landboforeninger er en række landmænd i clinch med energinet.dk, som er navnet på den instans, der står bag nedgravningen af det store elkabel fra den nye transformatorstation i Klinkby frem til Idomlund. Et kabel, der skal transportere strømmen fra vindmølleområdet Vesterhav Nord videre til elnettet. Ja, kablet er stort set lagt ned. Transformatorstationen er stort set klar. Det eneste, der mangler, er strømmen, og det er lige i øjeblikket meget uvist, hvornår den kommer - hvis den kommer. I hvert tilfælde er der stadig storm omkring projektet, og der er ingen dato på, hvornår det ligger fast, at der også bliver sat kysnære møller op her. Kystbefolkningen ser dem gerne skubbet ud på det nye vindmølleområde Thor, der ligger langt fra land. Imens strides landmændene så med energinet.dk. Ikke om de erstatninger, de skal have, for at der bliver gravet på deres mark, og at der bliver lagt et kabel ned. Disse erstatninger er til at finde ud af. Men det er det såkaldte "gæsteprincip". Landmændene mener, at energinet.dk er gæster på landmandens jord, og hvis han får brug for at udvide eller lægge om, så kablet er i vejen, så skal gæsten naturligvis flytte det., Men det mener energinet.dk ikke. Her slår man fast, at det er landmandens problem at flytte kablet, hvis det skulle blive nødvendigt. Og da det koster 20 millioner kroner at flytte én kilometer kabel, så siger det sig selv, at det vil landmanden aldrig kunne finansiere. Dermed mener landmændene, de er stavnsbundne i fremtiden. Er de så det? Man kan sige, at de fleste jo nok udmærket ved i dag, om der er mulighed for, at de skal bygge hen over noget jord, der ligger 100 meter fra ejendommen. Men ved man det, når man taler 20 år ud i fremtiden? Nej, det gør man ikke, så derfor er det korrekt, at man binder en landmand på arme og ben, hvis man lægger et kabel, som han ikke har mulighed for at flytte, hvis det viser sig, det er nødvendigt for driften af hans ejendom. Vil det ske ret tit? Sandsynligvis ikke, men bare for én landmand langs det 35 kilometer lange kabel kan det være katastrofalt. Derfor bør energinet.dk være den gode gæst, at hvis det sjældne skulle ske, at et kabel nødvendigvis må flyttes, så er energinet.dk også klar til at betale for selv at flytte kablet.

Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

112

Videoovervågning skal fælde tøjtyve

Annonce